Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ο Αύγουστος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε με πραγματικά φθηνό πετρέλαιο!

Σ' αυτό το ιστολόγιο προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα που ΘΑ γίνουν, με βάση αυτά που έχουν ήδη συμβεί κι έτσι, πριν περίπου ένα χρόνο, στις 20/8/2014, -ίσως- πρώτο το greeklignite στο Ελληνικό διαδίκτυο, σας ενημέρωνε για την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Δείτε λοιπόν σήμερα, σε πέντε διαγράμματα, τι έγινε μέσα σ' ένα χρόνο και, κυρίως, τι περιμένουμε να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμα, στο τέλος Ιουνίου 2014 η τιμή είχε κινηθεί έντονα ανοδικά, σε μια προσπάθεια να σημειωθεί νέα υψηλή τιμή 12μήνου. Η προσπάθεια εκείνη ευτυχώς απέτυχε, η πτώση που ακολούθησε ήταν ταχεία χωρίς να βρει σημείο στήριξης πουθενά κι απ' τα 115 δολάρια/βαρέλι (πετρέλαιο Brent, συμβόλαια παράδοσης ένα ..
μήνα μετά), έπεσε τον Αύγουστο 2014 στα 101,6. Ήταν μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, αφού κάθε φορά το προηγούμενο διάστημα πήγαινε κάπως να πέσει η τιμή όλο και κάτι γινόταν και η τιμή ξανανέβαινε: μια ταραχές στο Ιράκ, μια εμπάργκο στο Ιράν, μια ταραχές στη Λιβύη, μια εμφύλιος στη Συρία, τσουπ, να 'την η τιμή, που όλο και κάτι "τσιμπούσε" προς τα πάνω. Προβλέψαμε λοιπόν τότε πως θα ... είχαμε κίνηση προς τα 92 δολάρια/βαρέλι.


Όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα, η κίνηση απ' τα υψηλά του Ιουνίου 2014 μέχρι τον Οκτώβριο 2014 ήταν κυριολεκτικά "χωρίς ανάσα". Η διαγραμματική εικόνα που είχε διαμορφωθεί επέτρεψε την πρόβλεψη για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και γράψαμε χαρακτηριστικά πως "δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε!

Η εξέλιξη ήταν εξίσου ευχάριστη και είδαμε συνέχιση της πτωτική κίνησης για όλο το φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα μας λέει η διπλανή διαγραμματική εικόνα, στα μέσα Νοεμβρίου 2014 προβλέψαμε πως "μπορούμε να περιμένουμε μια γρήγορη πτώση μέχρι τα 70 περίπου δολάρια/βαρέλι, κάπου εκεί -και ενδεχομένως στην καρδιά του χειμώνα που κορυφώνεται η ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο- μπορεί να δούμε μια στάση ανάλογη αυτής που είδαμε στα 85 δολάρια/βαρέλι και στη συνέχεια περιμένουμε νέα πτώση, που μπορεί να φέρει την τιμή στα επίπεδα των 50 δολαρίων/βαρέλι". 

Η αναμονή μας δεν κράτησε πολύ, καθώς, παρά την έλευση του χειμώνα, η καθοδική τάση της τιμής συνεχίστηκε αμείωτη και στις 16 Δεκεμβρίου 2014 είδαμε το Brent να "κλείνει" κάτω απ' τα 60 δολάρια/βαρέλι, (στα 59,86). Και με πολλή τόλμη βάλαμε το Δεκέμβριο τα ερωτηματικά στο στόχο των 40 δολαρίων/βαρέλι.


Η ραγδαία μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου στο 2ο εξάμηνο 2014 δεν φάνηκε να έχει φρένα κι αυτό επηρέασε κάποια πιο ακριβά στην εκμετάλλευση κοιτάσματα, όπως κάποια σχιστολιθικά των ΗΠΑ, όπου τα τρυπάνια σταμάτησαν την παραγωγή, μειώνοντας την προσφορά στη διεθνή αγορά. Ωστόσο στην προκείμενη περίπτωση η τιμή δεν έπεσε τόσο απ' τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, όσο από άγρια χειραγώγηση. Αν η χαμηλή τιμή δημιουργεί πρόβλημα σε κάποια ακριβά κοιτάσματα, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις έρευνες για νέα κοιτάσματα, κι ανάμεσα σ' αυτά είναι και οι έρευνες που έχουν εξαγγελθεί σε θαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου: πλέον αυτές οι έρευνες παύουν να έχουν πολύ νόημα, καθώς ο ελλαδικός χώρος είναι κατακερματισμένος από τον τεκτονισμό, τα βάθη μεγάλα και η εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων εντοπιστούν γίνεται τουλάχιστον προβληματική στις επί του παρόντος καταβυθιζόμενες τιμές του αργού.


Κάτι η μείωση της προσφοράς, κάτι ο πιο ήπιος φετινός χειμώνας που συγκράτησε τη ζήτηση, κάτι το εύρος της συνεχόμενης πτώσης, όλα μαζί συντέλεσαν και, όπως βλέπουμε στο σημερινό διπλανό νέο διάγραμμα, το 40άρι δεν το είδαμε, η τιμή "ακούμπησε" ενδοσυνεδριακά στα 45 (με κλείσιμο στα 47,68) και αντέδρασε, σε δύο φάσεις, μέχρι τα 68 δολάρια/βαρέλι. Στα 60 δολάρια/βαρέλι βλέπουμε μάλιστα στο διάγραμμα ένα "χάσμα" τιμών (βέλος), ένδειξη δυναμικής ανόδου, αλλά η δυναμική γρήγορα εξαντλήθηκε κι άρχισε μια νέα καθοδική κίνηση, η οποία το τελευταίο διάστημα επιταχύνθηκε. Είναι πολύ θετικό και προϊδεάζει για μια συνέχεια προς πιο χαμηλές τιμές, το γεγονός πως το κλείσιμο του "χάσματος" δεν συνοδεύθηκε από άνοδο κι επιστροφή προς τα 65 δολάρια/βαρέλι, αλλά από επιτάχυνση της πτώσης.


Με το κλείσιμο στις 29/7 στα 53,38 δολάρια/βαρέλι το διάγραμμα έχει φθάσει σε ένα εντελώς οριακό σημείο, έχει φθάσει στο προηγούμενο σημείο στήριξης, απ' όπου είχε ξεκινήσει η άνοδος προς τα 68. Θέλουμε μια πειστική καθοδική διάσπαση της οριζόντιας φουξ γραμμής, που θ' ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για το προηγούμενο χαμηλό των 45 δολαρίων/βαρέλι, αλλά και για τιμές αρκετά ΚΑΤΩ των 40 δολαρίων/βαρέλι, που έχουμε κάπου 15 χρόνια να τις δούμε!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Θεωρώ πιθανό πως οι σεΐχηδες της Μέσης Ανατολής, που είναι οι μόνοι που μπορούν να πλημμυρίσουν τον πλανήτη με πετρέλαιο, έχουν θορυβηθεί αφενός απ’ τις τεχνολογικές εξελίξεις εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού πετρελαίου και της ενισχυμένης ανάκτησης παλαιών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ κι αφ’ ετέρου απ’ την τεχνολογική εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης με φόρτιση μπαταριών απ' τον ήλιο, οπότε φοβούνται μήπως στο τέλος τους μείνει το πετρέλαιο ανεκμετάλλευτο και πιέζουν πτωτικά τις τιμές. Η πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, που επιτρέπει τη σύντομη επάνοδο του πολύ καλής ποιότητας ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, είναι ένα "κερασάκι στην τούρτα", καθώς έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (βράδυ Πέμπτης) η τιμή του Brent διαπραγματευόταν ακόμα γύρω απ' τα επίπεδα της Τετάρτης και τελικά έκλεισε στα 53,31, προσπαθώντας να σχηματίσει τοπικό "πυθμένα". Σήμερα είναι Παρασκευή, τελευταία μέρα της εβδομάδας, που τυχαίνει ταυτόχρονα να είναι και η τελευταία μέρα του μήνα, έρχεται και Αύγουστος, παραδοσιακός μήνας διακοπών γα το Βόρειο ημισφαίριο, οπότε τα "σπουδαία" μάλλον θα τα δούμε από Δευτέρα. Στη χειρότερη περίπτωση δεν θα δούμε άμεσα την καθοδική διάσπαση της φουξ γραμμής, αλλά, σε πρώτη φάση, μια παλινδρόμηση μεταξύ 53 και 59 δολαρίων/βαρέλι.

Φυσικά μην περιμένετε να δείτε μεγάλες μειώσεις στα πρατήρια, καθώς η τιμή διαμορφώνεται κυρίως απ' τους φόρους, αλλά κάποιες μειώσεις θα δούμε, ιδίως μετά το Δεκαπενταύγουστο, που θ' αρχίσει η επιστροφή των αδειούχων. Κι αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα τελειώνει το καλοκαίρι και θα μπαίνουμε στο φθινόπωρο, είναι να δούμε επιτέλους ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, για να ζεσταθεί ο κοσμάκης, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα! Σε συνδυασμό με την εξαγγελία του Δημ. Μάρδα για άρση της εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα φανεί πλέον αυτό το χειμώνα πόση ζημιά έκανε ο Βενιζέλος με την εξίσωση του φόρου στα δημόσια έσοδα, στη θέρμανση των πολιτών και στο περιβάλλον, αναγκάζοντας τους πολίτες να καίνε στα τζάκια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τους ουκ ολίγους νεκρούς, που θρηνήσαμε στα χρόνια των μνημονίων από αναμμένα μαγκάλια κι από ξυλόσομπες.

Μόνο μην βρει την ευκαιρία ο Μάρδας (ή η Τρόικα, το Κουαρτέτο, όποιος αποφασίζει τέλος πάντων) και, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή μείωση των τιμών, δεν μειώσει αρκετά το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κι ευτυχώς που αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τον Οκτώβριο κατά πόσο τήρησε την εξαγγελία του. Στο βίντεο ακούγεται καθαρά να λέει "η πρότασή μας είναι φόρος 6 λεπτά στο λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης" και "η τιμή θα πάει σύμφωνα με την τιμή που θα είναι τότε το πετρέλαιο". Το "δένουμε κόμπο" λοιπόν και περιμένουμε να το δούμε να υλοποιείται τον Οκτώβριο, φτάνει πια με τις κουτοπονηριές των προηγούμενων, θέλουμε να δούμε την "κυβέρνηση της αριστεράς" να συμπεριφέρεται πράγματι ως τέτοια. Νισάφι πια!

Αρχειοθήκη ιστολογίου