Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Στάσιμη η λιανική ρεύματος τον Ιούνιο – Η ΔΕΗ κράτησε το ποσοστό της χωρίς απώλειες

Θοδωρής Παναγούλης
Ανακόπηκε η καθοδική πορεία που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στα ποσοστά της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress τα ανεπίσημα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν τη ΔΕΗ να διατηρεί το 85,5% που είχε και στο τέλος Μάϊου, με τους ιδιώτες παρόχους να μοιράζονται το υπόλοιπο 14,5%.
Το Μάϊο η ΔΕΗ είχε χάσει περίπου μια εκατοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Απρίλιο, απώλεια (1% το μήνα) που ήταν πλέον «συνηθισμένη» για τους 4 τελευταίους μήνες.
Η στασιμότητα του Ιουνίου είναι βέβαιον ότι θα θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την τρόικα, αφού κλειδώνει τη βεβαιότητα ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η
χώρα (75,24% στο τέλος του 2017).
Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών του χώρου με τα οποία συνομίλησε το energypress, οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν πολύ μικρά περιθώρια για να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση.
Πρώτον, με τις συγκεκριμένες ποσότητες και τιμές στις δημοπρασίες NOME, δεδομένων και των άλλων επιβαρύνσεων (χρέωση προμηθευτή, ΑΔΙ κ.λπ.), το περιθώριο ελκυστικής εμπορικής πολιτικής εκ μέρους τους είναι οριακό. Εδώ είναι καθοριστική η μείωση 15% που έκανε στα τιμολόγιά της η ΔΕΗ (για τους καλοπληρωτές πελάτες). «Όσο παραμένει αυτή η πολιτική από τη ΔΕΗ, η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει θεαματικά» υποστηρίζει στέλεχος εναλλακτικού παρόχου, το οποίο διατυπώνει απορία για το γεγονός ότι η ΔΕΗ «ματώνει» και η ίδια για να συγκρατήσει πελάτες που υποχρεωτικά θα πρέπει να παραχωρήσει το επόμενο διάστημα.
Δεύτερον, οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν μπορούν (και δεν θέλουν βεβαίως) σε καμία περίπτωση να έχουν τη χαλαρή πολιτική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει η ΔΕΗ. Συνεπώς για τους καταναλωτές υπάρχει κίνητρο να μείνουν στη ΔΕΗ και αντικίνητρο για να προσδεθούν στο άρμα ιδιωτικών εταιρειών. «Όταν ξέρει ο καταναλωτής ότι η ΔΕΗ δεν θα τον ενοχλήσει εάν χρωστάει μέχρι 1000 ευρώ, έχει κάθε λόγο να παραμείνει εκεί που του εξασφαλίζουν αυτό το προνόμιο» λέγεται χαρακτηριστικά.

 https://energypress.gr/news/stasimi-i-lianiki-reymatos-ton-ioynio-i-dei-kratise-pososto-tis-horis-apoleies

Αρχειοθήκη ιστολογίου