Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη"

Πραγματοποιήθηκε χθες (24/10/2017) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη". Αφού έγινε και συζητήθηκε ο Διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός αλλά και το πρόγραμμα Δράσης του Συνδικάτου εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή η οποία ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Νοεμβρίου του 2017.   

Ο Διοικητικός απολογισμός 

Διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι.

Η ληστρική επίθεση που ξεκίνησε το 2010 από το Ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό της χώρας μας, με πρόσχημα το χρέος, συνεχίζεται και με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με αμείωτη μάλιστα ένταση και με ταχύτερους ρυθμούς εφαρμόζουν τους νόμους που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα αλλά και ψηφίζοντας δικούς τους σε πιο αντιδραστική, αντιλαϊκή και αντεργατική κατεύθυνση.
Με μια πρωτοφανή, βάρβαρη επίθεση ενάντια στους μισθούς, στις συντάξεις τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Παίρνονται πίσω βασικές κατακτήσεις για τις οποίες έγιναν αμέτρητοι αγώνες, γενεών ολόκληρων και στην κυριολεξία χύθηκαν «ποτάμια» αίμα από τους πρωτοπόρους εργάτες όλου του κόσμου!
  • Η ανεργία, παρότι παρουσιάζουν στοιχεία ότι έπεσε, αγγίζει το 25% ιστορικό ρεκόρ για όλη την Ευρώπη.  Ενάμιση περίπου εκατομμύριο εργαζόμενου είναι άνεργοι. Πολλοί νέοι και μάλιστα οι περισότεροι από αυτούς επιστήμονες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
  • Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ περίπου 4 εκατομμύρια (35,7% ή 3.903.800) συνάνθρωποι μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας βιώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ήμαστε πλέον η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη με πρώτη τη Βουλγαρία!
  • Κι ενώ η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες αναγγέλλει τον τερματισμό των μνημονίων  και τον ερχομό της ανάπτυξης οι μισθοί και συντάξεις πείνας κυμαίνονται στα 300 με 400 ευρώ, όταν η κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ουσία καταργούνται. Αντιλαμβανόμαστε έτσι όλοι τι και για ποιούς «ανάπτυξη» ετοιμάζουν.
  • Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν καταργηθεί αφού εναπόκεινται στη διάθεση του εργοδότη και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να καταφύγουν ούτε στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) αφού απαιτείται σύμφωνη γνώμη του εργοδότη. Έτσι όπου υπογράφονται συμβάσεις εργασίας προκρίνονται με νόμιμους και παράνομους τρόπους οι ατομικές και οι επιχειρησιακές όπου οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να τις υπογράψουν με καταστροφικούς γι αυτούς όρους. Το εργατικό δίκαιο έχει στην ουσία καταργηθεί αφού έχουν αποδομηθεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις
  • Οι μισθοί κουτσουρεύονται κι άλλο σιωπηρά αλλά και μέσα από νόμους και διατάξεις που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί καταργήθηκαν επί της ουσίας, οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη αλλά και απλήρωτη εργασία. Οι απολύσεις είναι σε ημερήσια διάταξη.
  • Οι συντάξεις και τα εφάπαξ “πετσοκόβονται” μέσα από νέους νόμους και νέους τρόπους υπολογισμού που ψήφισε η Κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά»
  • Εκπαιδευτικά ιδρύματα  και νοσοκομεία υπολειτουργούν.
  • Η φοροεπιδρομή παρά την εξολόθρευση μισθών και συντάξεων συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό μέσα από την άμεση και έμμεση φορολογία και χαράτσια. Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν καταργήθηκε μόνο για το Κεφάλαιο και την αστική τάξη ενώ ζει και Βασιλεύει για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.
  • Κάνουν  πλειστηριασμούς σε χιλιάδες εργατικές και λαϊκές κατοικίες ξεπουλώντας τα στεγαστικά δάνεια σε ξένες τράπεζες και κερδοσκόπους επενδυτές.
  • Ξεπουλιούνται όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και γενικότερα η δημόσιας περιουσίας ακόμα και οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι! Το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο είναι οι οργανισμοί που σε συνεργασία με ξένους επιτηρητές, ανέλαβαν να ξεπουλήσει ολόκληρη τη χώρα .
  • Ακόμα και η κουτσουρεμένη τους αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία καταργήθηκε και λειτουργεί πλέον μέσα από εντολές των επικυρίαρχων που με αποικιοκρατικούς όρους σφίγγουν την θηλιά στον εργαζόμενο λαό. θέλουν να καταργήσουν τις απεργίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα με αντισυνδικαλιστικούς νόμους ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν θα μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την κυριαρχία των εργοδοτών και να επιβάλουν επ αόριστον τον εργατικό μεσαίωνα.
  • Μπαίνει σε χρήση το όπλο της φασιστικής τρομοκρατίας. Το εργατικό δίκαιο όπως το ξέραμε, έχει ήδη καταργηθεί. Η ευχέρεια να πετάνε τους δημοσίους υπαλλήλους στη διαθεσιμότητα, οι απολύσεις συνδικαλιστών, οι μονομερείς αποφάσεις των δικαστηρίων υπέρ των εργοδοτών, η κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας κλπ
  • Ξένο και ντόπιου κεφάλαιο έχουν επιδοθεί σε πρωτοφανές πλιάτσικο εναντίων της χώρας μας, αεροδρόμια, ελληνικό, χρυσό στις σκουριές, μονάδες ΔΕΗ και φράγματα.  Πολλές επιδοτούνται ακόμα και από τις ήδη αποστραγγισμένες τσέπες του εργαζόμενου λαού, αιολικά πάρκα, σκουπίδια αυτοκινητόδρομοι.  .
Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν προέκυψαν τώρα αλλά είναι σχεδιασμένα από τη δεκαετία του 90 και βρίσκονται στη συνθήκη του Μάαστριχ και στη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε και τώρα απλά βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία με πρόσχημα την κρίση και το χρέος
Από την άλλη πλευρά, η «σταθερότητα για την ανάπτυξη» δεν έρχεται. Η κρίση της Ευρωζώνης και γενικότερα του συστήματος συνεχίζεται βαθαίνει και εντείνεται , ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και νέοι πόλεμοι βρίσκονται προ των πυλών για να ξαναμοιράσουν την λεία τους πάνω στην απόλυτη καταστροφή ολοκλήρων λαών.
Στη σημερινή κοινωνία έχει συσσωρευτεί τεράστιος πλούτος ο οποίος όμως βρίσκεται στα χέρια όλο και πιο λίγων. Οι εργαζόμενοι που παράγουν αυτόν τον πλούτο αντί να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, να δουλεύουν λιγότερο, να αμείβονται καλύτερα, να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, να έχουν αξιοπρεπείς κοινωνικές παροχές υψηλού επιπέδου και πραγματικά δωρεάν υγεία  και παιδεία βλέπουν να συνθλίβονται όλες οι κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα ενώ η νέα φτώχεια, η ακρίβεια και η ανεργία δημιουργούν πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης σε πολλές εργατικές οικογένειες.
Οι όποιες ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο, με λίγες θέσεις εργασίας και αυτές με μισθούς κάτω ακόμη και από το ιστορικό όριο επιβίωσης, για την ανάταξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δείχνοντας ότι η όποια «ανάπτυξη» δεν θα αντιμετωπίσει την ανεργία, αντίθετα θα συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και με παραπέρα συντριβή των μισθών στα τριακόσια ευρώ.
 Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και τις χρόνιες εγγενείς αδυναμίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την απουσία προγραμματικής ενότητας, σχεδίου αγώνα και κλιμάκωσης, τις αυταπάτες που υπάρχουν σε τμήματα εργαζομένων ότι μπορούν να την γλυτώσουν, να εξαιρεθούν, τις οποίες ενισχύουν συνδικαλιστικές δυνάμεις της αστικής κομματικής γραφειοκρατίας, λόγω και της έλλειψης της απαιτούμενης στοιχειώδους συνεννόησης ανάμεσα και στις συνδικαλιστικές πρωτοπορίες.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Το προηγούμενα χρόνια  ως το 2012 αναπτύχθηκαν πολλοί και σκληροί αγώνες. Γενικοί αλλά και κλαδικοί όπως ΕΡΤ, καθαρίστριες ΔΕΗ εκπαιδευτικοί , μεταφορές κ.α, που όμως δεν οδήγησαν σε νίκες αλλά ήττες επειδή δεν υπήρχε ένας γενικότερος σχεδιασμός και συνολικότερη πολιτικοποίηση, αφού η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Το ΠΑΜΕ δεν πιστεύει ότι μπορούν οι εργατικοί αγώνες να νικήσουν στα πλαίσια του συστήματος. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγχωνευτεί με δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ παίζουν τον ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού και το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν την κυβέρνηση. Ενώ οι δυνάμεις τις ΔΑΚΕ περιμένουν να γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ λέγοντας τους εργαζόμενους ότι τα δικά της μνημόνια ήταν καλύτερα.
Οι αγώνες του κινήματος παρουσίασαν μια σοβαρή κάμψη από τον Φεβρουάριο του 2012 με κύρια αίτια όσα προαναφέραμε και την μαζική περιχαράκωση σε εκλογικές αυταπάτες.
Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η Ταξική ανασυγκρότηση του Εργατικού Κινήματος, η συνολική πολιτικοποίηση και ενοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και του λαού για να πετύχει νίκες που θα δώσουν μια ανάσα στο λαό που υποφέρει, θα σπάσει την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, θα δώσει αέρα και νέα ώθηση στους αγώνες  ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που ευθύνεται για την τεράστια συσσώρευση κερδών σε λίγους με τη δουλειά, τον ιδρώτα και το αίμα των πολλών που τους ρίχνει πλέον στη φτώχεια και την ανεργία για να βγουν πάλι με κέρδη από μια κρίση που αυτοί δημιούργησαν
Η κατάσταση στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε
Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στη ΔΕΗ, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Συνδικάτου μας και αφορά το ιδιοκτησιακό, την επιχείρηση και τα εργασιακά  είναι καταστροφική και δημιουργεί  μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Όλα όσα ψηφίστηκαν οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση, στο κλείσιμο παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης, στο ξεπούλημα «αντί πινακίου φακής». Σχεδιάζονται απολύσεις, που προς το παρών ονομάζουν οικιοθελείς αποχωρήσεις για αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας αλλά κάνεις δεν μας εγγυάται ότι δε θα προχωρήσουν και σε άλλους εργαζόμενους.
Η ΔΕΗ όπως την γνωρίσαμε δεν υπάρχει πλέον:
1.    Διασπάστηκε στα τρία με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ- μισή ΔΑΚΕ και ΣΑΔ) αφού το ψήφισε σε έκτακτο συνέδριο το 2010.  Παραγωγή και εμπορία που παραμένουν στη μητρική ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ που έγιναν θυγατρικές και πάνε για ξεπούλημα
2.    Ο ΑΔΜΗΕ  (δίκτυα μεταφοράς Υψηλής Τάσης) πέρασε από τη ΔΕΗ στο δημόσιο με στόχο να ιδιωτικοποιηθεί το 66%. Το 24% ήδη έχει πουληθεί στους Κινέζους. Αυτό μάλιστα η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν το θράσος να το ονομάζουν κρατικοποίηση. Όταν ιδιωτικοποιούν μια δημόσια επιχείρηση που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και μάλιστα την ξεπουλάν στην κυριολεξία αντί πινακίου φακής. Από 400 έως 700 εκ. Ευρώ όταν τα περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονται στα 12 δις ευρώ!!!
3.    Πέρασε και το νομοσχέδιο ξεπουλήματος του 40% της παραγωγής Έτσι φεύγουν από τη ΔΕΗ παραγωγικές μονάδες παζαρεύοντας ποιες μονάδες θα χαρίσουν στους ιδιώτες και φυσικά ο στόχος τους είναι τα φράγματα και τα υδροηλεκτρικά.
4.    Όπως ψηφίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο επιβάλλεται στη ΔΕΗ να πουλήσει άλλο ένα 17% μέσα από το χρηματιστήριο που βρίσκεται πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ
5.    Η εναπομείνασα ΔΕΗ θα δουλεύει για τους ιδιώτες και θα κλείσει μονάδες λόγω παλαιότητας.
6.    Η κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προχωράει κανονικά αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την  τελευταία φάση της κατασκευής της.
7.    Η τεράστια μείωση των μισθών και του προσωπικού, η δραστική μείωση των υπερωριών και η επιβολή πλαφόν οδηγεί στην παραπέρα εργολαβοποίηση της ΔΕΗ με ολέθρια αποτελέσματα, στους εργαζόμενους σ’ αυτές, που δουλεύουν ανασφάλιστοι, σε καθεστώς γαλέρας, χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς μέτρα ασφάλειας που επιφέρουν σοβαρά και πολλές φορές θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα (καθαρές εργοδοτικές δολοφονίες) αλλά και στην ίδια την παραγωγική διαδικασία η οποία πλέον γίνεται άναρχα, χωρίς κανόνες, μεταλλευτικούς κανονισμούς κλπ.
8.    Μελετάται η περεταίρω περικοπή μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων με προσαρμογή στο Ενιαίο Μισθολόγιο του δημοσίου αλλά και τη νέα ΕΣΣΕ που διαπραγματεύεται εν κρυπτό η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αφού ακούγεται μέχρι και το πάγωμα των κλιμακίων γιατί η χορήγησή τους αντιβαίνει στις διατάξεις του μνημονίου.
 Η κατάσταση στην ΔΕΗ παίρνει δραματικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με εμφανέστατη την εικόνα της διάλυσης παντού, μα κυρίως στα μέτωπα της παραγωγής όπου η έλλειψη προσωπικού φθάνει μέχρι και το 150%!  Εξοπλισμός εκατομμυρίων Ευρώ δεν μπαίνει στην παραγωγή γιατί δεν μπορεί να επανδρωθεί, συνεργεία και ολόκληροι τομείς κλείνουν και περνάνε σε εργολάβους, νέες επενδύσεις εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται, τεχνογνωσία δεκαετιών χάνεται ή χαρίζεται σε εργολάβους.
Συνδικαλιστικό κίνημα
Η ΓΣΕΕ, με μια καθαρά προδοτική προς τους εργαζόμενους στάση, διαπραγματεύονται με το κράτος και τους εργοδότες, το βαθμό και τους όρους χειροτέρευσης της κατάστασης των εργαζομένων. Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα περισσότερα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες αλλά και τα Πρωτοβάθμια Συνδικάτα όπου ηγεμονεύουν οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ- ΔΑΚΕ) σε μια σχέση εξάρτησης και διαπλοκής, συνολικά αλλά και με τμήματα της εργοδοσίας και του Δημόσιου Τομέα. Αυτοί πλέον δεν μπορούν να εγγυηθούν μια αγωνιστική γραμμή για την αντιμετώπιση της οξυμένης και ολόπλευρης επίθεσης που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι.
Οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ δημιουργούν έναν σοβαρό και υπολογίσιμο πόλο του Συνδικαλιστικού Κινήματος που σαφώς κινείται σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση αλλά δεν είναι στη γραμμή του μια προοπτική κοινής δράσης με άλλα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστικές κινήσεις που θα δημιουργούσε μια άλλη δυναμική απόκρουσης της αντεργατικής λαίλαπας που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό. Παρότι αφορίζει το «συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα» συμμετέχει στα προεδρεία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων του, υπερψηφίζοντας τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ!
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη ΔΕΗ
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ και οι διάφορες παραλλαγές τους που δημιουργήθηκαν σαν απότοκο της κρίσης), στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΔΕΗ αφομοιωμένη και διαπλεκόμενη χρόνια τώρα με την εργοδοσία αλλά και με ιδιωτικά συμφέροντα δεν φαίνεται να αλλάζει ρώτα και συνεχίζει να κινείται σε μια προδοτική και αδιέξοδη αστική πολιτική γραμμή με σημαία τον «υγιή ανταγωνισμό», το κέρδος του κράτους και των μετόχων, «τη γιγάντωση της επιχείρησης» κλπ. Πολλές φορές συντάχθηκε ανοιχτά με επιλογές της Διοίκησης και της Κυβέρνησης όπως με τη διάσπαση της ΔΕΗ, τον αποκλεισμό της από τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη αλλά και συγκαλυμμένα όπως στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και της Μικρής ΔΕΗ.
Το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»
Το συνδικάτο μας από την ίδρυσή του εγκαινίασε μια άλλη αγωνιστική συνδικαλιστική δραστηριότητα που πατάει σε μια διαφορετική, από τα γραφειοκρατικά συνδικάτα, εργατική, διεκδικητική, ταξική γραμμή. Μέσα από μια αγωνιστική και ουσιαστική εργατική ενότητα προτάσσει πρώτα απ όλα τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων ενάντια στο κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας, την εργοδοσία και τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα.
ü  Τα μέλη και τα στελέχη του αντιστάθηκαν στα ρουσφέτια και στην κατά κόρον εξαγορά συνειδήσεων των εργαζομένων από διευθυντικά στελέχη αλλά και από συνδικαλιστικά στελέχη της εργατικής αριστοκρατίας!!!
ü  Συμμετείχαμε και παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο πολλές φορές, στους αγώνες των εργαζομένων και στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, της ΔΕΗ, της Περιοχής αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
ü  Πρωτοστατήσαμε και πήραμε πολλές φορές την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αγωνιστικών μετώπων και κινήσεων με άλλες συλλογικότητες και εργαζόμενους της περιοχής (Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στο Μνημόνιο, Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Μακεδονίας Ενάντια στα διόδια, Επιτροπή ενάντια στα χαράτσια- Εργατική Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης, Πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα Νομού Κοζάνης  κλπ) 
ü  Ενταχθήκαμε μετά από Οριστική δικαστική απόφαση στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και συμμετείχαμε κανονικά με όλους τους αντιπροσώπους μας, σε Συνέδρια της Ομοσπονδίας δεχτήκαμε όμως  πόλεμο και συνεχίζεται από όλες τις πλευρές, με πρόσχημα τις έκτακτες συνδρομές που αποφάσισε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ για να ξεπλένει τις αμαρτίες της και που αρνηθήκαμε να τις φορτώσουμε στις πλάτες των μελών μας εργαζομένων. για αυτόν τον λόγο αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους απέκλεισαν τους αντιπροσώπους μας από τις αρχαιρεσίες δύο συνεδρίων.!
ü  Η Εργατική Αλληλεγγύη «σήκωσε» ζητήματα που τα εργοδοτικά συνδικάτα τα είχαν θαμμένα για χρόνια με εντολή της διεύθυνσης ή ακόμα και σε ανοιχτή συμφωνία μαζί τους (5η φυλακή στη βάρδια των ορυχείων, καταστρατήγηση της άδειας της βάρδιας, μετατροπή της υπερωρίας σε «αποζημίωση βάρδιας» κλπ).
ü  Αξιοποιήσαμε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερες εργασιακές σχέσεις.
ü  Παλέψαμε ενάντια στην έλλειψη των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία και στις αιτίες που προκάλεσαν εργατικά ατυχήματα.
ü  Εναντιωθήκαμε σε παραβιάσεις ωραρίων εργασίας που επέβαλε η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.  
ü  Σταθήκαμε απέναντι στην ασυδοσία των εργολάβων και της διαπλοκής που υπάρχει από πίσω. Για την απλήρωτη και την μαύρη εργασία που επικρατεί στα ορυχεία.
ΑΣΑΛΟΥΜΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑ-24 Οκτώβρη 2017
**************************************************************

Το Πρόγραμμα Δράσης  

Πρόγραμμα δράσης του Δ.Σ

Συνάδελφοι –σσες
Πραγματοποιούμε σήμερα την Γενική μας Συνέλευση σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε όλα τα μέλη μας για την μέχρι τώρα πορεία τους Συνδικάτου αλλά κυρίως να πάρουμε από κοινού αποφάσεις για την παραπέρα δράση μας που αναγκαστικά πρέπει να είναι πλούσια και πολύπλευρη λόγω της πρωτόγνωρης επίθεσης και των εξοντωτικών, αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων της Τρόικας, της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
Θέση μας σταθερή και αδιαπραγμάτευτη είναι τα μέλη να αποφασίζουν
μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και το Δ.Σ να εκτελεί τις αποφάσεις!
Είναι μια περίοδος μεγάλης και αξεπέραστης οικονομικής κρίσης του συστήματος όπου την μείωση του ποσοστού κέρδους  το μεγάλο κεφάλαιο προσπαθεί να επαναφέρει με μεγαλύτερη συσσώρευση μέσων παραγωγής και πρώτων υλών σε όλο και λιγότερα χέρια σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και όλων των χαμηλών εισοδηματικά λαϊκών στρωμάτων που καλούνται να πληρώσουν, και  πολύ ακριβά  μάλιστα, τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις πλευρές της ζωής τους (Εργασία, Ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία).
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ  ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, πότε χώρια και πότε μαζί, με  στηρίγματα διάφορα πολιτικά μορφώματα όπως το ΛΑΟΣ  η ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ και με προμετωπίδα εσχάτως απέναντι στο εργατικό κίνημα τα τάγματα εφόδου της Χ.Α, προχωρούν ακάθεκτοι  στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων, σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσω των διαδοχικών μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και δανειακών συμβάσεων. Ταυτόχρονα η κρίση επιδεινώνεται στην ευρωζώνη, την ΕΕ και διεθνώς, με το χρέος «εκτός ελέγχου», η ύφεση και η φτώχεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και  σε άλλες χώρες της Ευρώπης και διεθνώς, από την άλλη το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο πλουτίζει όλο και περισσότερο!
 Η κυβέρνηση συνεχίζει να  ψηφίζει και να εφαρμόζει μια σειρά άγρια, βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα που φέρνουν σε απόγνωση και απειλούν με οικονομική και φυσική εξόντωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, λεηλατεί το εργατικό εισόδημα, σμπαραλιάζει τις εργασιακές σχέσεις, αποδομεί τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, καταργεί παντελώς το Κράτος Πρόνοιας  ξεπουλά την δημόσια περιουσία  και καταστρέφει τα όνειρα τα δικά μας και κυρίως των παιδιών μας!
Η υλοποίηση αυτών των μέτρων μαζί με τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και το λαό, μας θα πρέπει να βγάλει αναγκαστικά στον δρόμο των ανυποχώρητων  διαρκή και πολύμορφων αγώνων, έχοντας υποχρέωση προς τους εργαζόμενους και την νέα γενιά να ανατρέψουμε όχι μόνο τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμα αλλά συνολικά αυτή την πολιτική τους

Ενέργεια –ΔΕΗ
Δεν θα μπορούσε φυσικά να εξαιρεθεί η ΔΕΗ και συνολικά η ενέργεια (παρότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ  ήθελε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν) από αυτό το τσουνάμι της αντεργατικής επίθεσης, της διάλυσης και του ξεπουλήματος κάθε δημόσιας περιουσίας. Το αντίθετο μάλιστα γίνεται γιατί η ΔΕΗ και η Ενέργεια αποτελεί φιλέτο που ορέγονται ξένοι και ντόπιοι βιομήχανοι οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να τα αποκτήσουν κοψοχρονιά!
Έτσι λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, οι διεθνείς και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας προώθησαν και κατάφεραν   (με την βοήθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού) να σπάσουν την επιχείρηση αρχικά σε τρία  κομμάτια και σε παραγωγή ,διανομή και μεταφορά. Και το κομμάτι της παράγωγης σε κομμάτια με σκοπό να πουληθούν ένα -ένα σε ιδιώτες. Πρόκειται για ένα συνολικό, αντιδραστικό πρόγραμμα που παραδίδει όλα τα φιλέτα της ενέργειας στους ιδιώτες, αποδημεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, κάνει το ρεύμα πανάκριβο για τους εργαζόμενους και το λαό, φέρνει την φτώχεια και την ερήμωση στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
Η «απελευθέρωση», «ο ανταγωνισμός», δηλαδή το ξεπούλημα δεν φέρνει μείωση, αλλά αύξηση των τιμών, όπως αποδείχτηκε μέχρι τώρα όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στα πετρελαιοειδή, στην ακτοπλοΐα, στα είδη διατροφής κ.α. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα ποιο αντίξοες συνθήκες. Θα είναι κατακερματισμένοι σε πολλούς ιδιώτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς πείνας. Όλο και μικρότερος αριθμός εργαζομένων θα καλείται να καλύψει τον ίδιο όγκο εργασίας. Αντί για κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολάβων, το μοντέλο του σκλαβοπάζαρου θα επεκταθεί σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέσα στις ίδιες επιχειρήσεις θα διασπώνται οι εργαζόμενοι σε διάφορες εργασιακές σχέσεις και θα καταργηθεί πλήρως η σημερινή μονιμότητα στη ΔΕΗ
Τέλος, επιχειρείται να χτυπηθεί καίρια το συνδικαλιστικό κίνημα  παραλληλίζοντας το ολόκληρο  με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ήδη έχουν καταργήσει στην ουσία τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, προσπαθούν να καταργήσουν το δικαίωμα της απεργίας  και δίνουν το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες  που μας γυρίζουν στο μεσαίωνα.
Αυτά τα σχέδια πρέπει και μπορούν να ανατραπούν,
με μια στρατηγική αναδιοργάνωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ αλλά και η ΓΕΝΟΠ μαζί με τα γραφειοκρατικά πρωτοβάθμια Συνδικάτα φέρουν τεράστιες ευθύνες για αυτές τις εξελίξεις! Για αυτό απαιτείται η αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα υπέρ του ταξικού, ενωτικού αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να περάσουμε από την ταξική υποταγή και συνεργασία στον ταξικό, ενωτικό αγώνα. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε και να βελτιώσουμε τη θέση μας.
Το Συνδικάτο μας θα κινηθεί σ αυτή την κατεύθυνση συμμετέχοντας σε όποιες ενωτικές πρωτοβουλίες υπάρξουν αρκεί να κινούνται σε μια κατεύθυνση ανατροπής των μέτρων από ταξική σκοπιά και θα πάρει μάλιστα πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Διεκδικητικό πλαίσιο
Αυτό που μπαίνει σήμερα επιτακτικά και αναγκαστικά κυριαρχεί στο πρόγραμμα δράσης και στο διεκδικητικό πλαίσιο είναι η ανατροπή και η κατάργηση στην πράξη όλων των εξοντωτικών, αντεργατικών μέτρων της Τρόικας και της κυβέρνησης!
Ø  Ανατροπή του μνημονίου,  και κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται στο πλαίσιο προγράμματος του αντεργατικού-αντιλαϊκού πακέτου!
Ø  Ανυπακοή στις εντολές της Ε.Ε και των πολυεθνικών! Να απειθαρχήσουμε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Τροικα και την ΕΕ.
Ø  Να αντιτάξουμε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας Επιβίωσης και Οικονομικής Ανακούφισης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται!
Ø  Στάση πληρωμών προς τους δανειστές μας. Έξοδος από την ΟΝΕ και το Ευρώ. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κρατικές επενδύσεις για τις ανάγκες του λαού της.
Ø  Ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων. Πάγωμα πολεμικών δαπανών. Άμεση φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών έως και 50%. Απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας. Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων για όλες τις κερδοφόρες εταιρείες.
Ø  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – μετοχοποιήσεις. Επανέλεγχος του δημοσίου στις ιδιωτικοποιημένες – μετοχοποιημένες επιχειρήσεις
Ø  Να προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε τις εργατικές ανάγκες και δυνατότητες της εποχής μας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και ασφάλισης. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
Ø  Δημιουργία άμεσα της 5ης φυλακής στα ορυχεία, υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ø  Να ζούμε αξιοπρεπώς από ένα μισθό ή μια σύνταξη.
Ø  Δημόσια και κοινωνική ασφάλιση για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα και τα χαμένα λεφτά των αποθεματικών των ταμείων τα προηγούμενα 50 χρόνια. Κανένα τζογάρισμα με τα λεφτά των εργαζομένων. Εργατική διοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Ø  Ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ουσιαστικός έλεγχος από τα συνδικάτα και τις ΕΥΑΕ. Υπεράσπιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών και διεύρυνσή του  με τις νέες επαγγελματικές ασθένειες.
Ø  Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία.
Ø  ΔΕΗ 100% στο δημόσιο με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Ρεύμα φθηνό για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τους μικρομεσαίους αγρότες και τις ευπαθείς ομάδες. Να πληρώσουν οι βιομηχανίες την τιμή του ρεύματος πάνω από το κόστος
Ø  Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις και να καταργηθούν οι εργολαβίες και το δουλεμπόριο.
Ø  Καθαρό περιβάλλον –  χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων βέλτιστων τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος (κλειστού τύπου-σωληνωτοί  ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, δημιουργία μονάδων απόθείωσης) καθαρή ενέργεια από την ΔΕΗ μέσα από χρήση και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά – Γεωθερμία - – βιομάζα –) ακόμα και φωτοβολταϊκά εκτός καλλιεργήσιμου εδάφους- αλλά και μικρές ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα αλλά κυρίως με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών

Ανάπτυξη του συνδικάτου
v  Θέμα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη και λειτουργία του συνδικάτου είναι η αύξηση των μελών μας, γι αυτό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουμε όλοι έναν παρατεταμένο αγώνα για την εγγραφή νέων μελών καθώς επίσης να βάλουμε στόχο την ίδρυση τοπικών παραρτημάτων στους χώρους που έχουμε μέλη και να αποκτήσουμε μέλη σ’ όλους τους τόπους δουλειάς. Να σταθεροποιήσουμε τις επαφές μας σε όλο το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας.
v  Θα σηκώσουμε αμέσως μετά το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας και του περιβάλλοντος σε σχέση με τους εργαζόμενους τους ανέργους και το μέλλον της περιοχής. Να πάρουμε πρωτοβουλίες, να επεξεργαστούμε θέσεις, να καλέσουμε εργαζόμενους και φορείς, με απώτερο σκοπό να βγει ένα μεγάλο κίνημα γι αυτό το θέμα.
v   Να ασχοληθούμε ειδικά με τους έκτακτους συναδέλφους σε σχέση με την ίση εργασιακή αντιμετώπιση όσον αφορά τα ημερομίσθια, τις αργίες και να πιέσουμε την ΓΕΝΟΠ και τα άλλα συνδικάτα να τους συμπεριλάβουν μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη δύναμη των μελών τους.
v  Να πάρουμε πρωτοβουλίες και να ανοίξουμε το θέμα των «εργασιακών σχέσεων» με πολύμορφες παρεμβάσεις και αιχμή τους εργαζόμενους στη μαύρη εργασία το δουλεμπόριο και τους εργολάβους. Ίση αμοιβή για ίση δουλειά!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Είμαστε πεισμένοι ότι το συνδικάτο κινείται στη σωστή κατεύθυνση (με αρκετά λάθη και αδυναμίες), είναι ένα εργαλείο υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων σε κόντρα με την κάθε κυβέρνηση και διοίκηση αλλά πολλές φορές και σε κόντρα με τα περισσότερα συνδικάτα τα οποία έχουν γραμμή εργοδοτική, αλλά και μόνιμη και βαθιά διαπλοκή με τη διοίκηση και την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων. Γι αυτό και είναι προς το συμφέρον των ίδιων των εργαζομένων να βοηθήσουν να ισχυροποιηθεί και να παλέψει από καλύτερες θέσεις.
Είναι το δικό τους συνδικάτο.

Παλεύουμε όλοι μαζί για ένα συνδικάτο:
Ανεξάρτητο - Ταξικό - Ασυμβίβαστο

Αρχειοθήκη ιστολογίου