Εν μέσω θερινής ραστώνης και καθώς οι αγορές ενέργειας της ΕΕ κλήθηκαν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από την προημερήσια αγορά της χώρας μας, όπου ήδη οι τιμές έχουν πιεστεί προς τα πάνω, ενώ εντείνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ λιγνιτικών και μονάδων αερίου.
Για παράδειγμα την τελευταία εβδομάδα οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην προημερήσια αγορά κυμάνθηκαν από 62 έως 66 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές είναι επηρεασμένες από την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά την τελευταία 7ετία τα 18 ευρώ ο τόνος. Εκτιμάται ότι πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκεται η αυξημένη ζήτηση για CO2 emission rights, από την άνοδο της παραγωγής των θερμικών εργοστασίων ορυκτών καυσίμων, μετά την αναγκαστική απόσυρση πυρηνικής ισχύος εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών στον ευρωπαϊκό βορά.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούλιο, και ενώ ακόμη οι τιμές των ρύπων βρίσκονταν στα επίπεδα των 16 ευρώ ο τόνος, η μέση ΟΤΣ είχε διαμορφωθεί στα 64,422 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 3,8 ευρώ περίπου σε σχέση με τον Ιούνιο όταν τα CO2 είχαν πέσει στα 14 ευρώ. Από τις αρχές του έτους πάντως η μέση ΟΤΣ κινείται σταθερά ανοδικά και οι τιμές σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου (44,28 ευρώ) έχουν ανέβει πάνω από 50%.
Στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, η άνοδος της ΟΤΣ είχε και άλλες επιπτώσεις, αφού όπως φαίνεται από τα στοιχεία του DAS για αρκετές ώρες (ακόμη και σε ώρες αιχμής) η οριακή τιμή του συστήματος δεν καθοριζόταν από μονάδες αερίου αλλά από μονάδες λιγνίτη: Άγιος Δημήτριος 4 και 5, Μεγαλόπολη 3, Καρδιά 2, Αμύνταιο 1, βρέθηκαν να καθορίζουν την ΟΤΣ για σημαντικό αριθμό ωρών την περασμένη εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έκαναν προσφορές στην αγορά μεγαλύτερες από τις διαθέσιμες μονάδες αερίου είτε της ΔΕΗ είτε των ιδιωτών.
Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι οι δύο βασικές μονάδες της αποεπένδυσης, δηλαδή η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη, εμφανίζονται να είναι μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών μονάδων με τις χαμηλότερες προσφορές. Αυτό αποτελεί ίσως και ένα από τα μηνύματα των ημερών, αφού στέλνει σήμα προς τους δυνητικούς επενδυτές ότι οι συγκεκριμένες μονάδες μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό ακόμη και σε περιβάλλον υψηλού κόστους ρύπων, στα επίπεδα των 18 ευρώ ο τόνος.
Προφανώς αυτή είναι μια παράμετρος που θα λάβουν υπόψη οι επενδυτές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και θα κληθούν να ολοκληρώσουν τους υπολογισμούς τους και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ωστόσο δε θα είναι και η μόνη, αφού η ρευστότητα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της ΔΕΗ.