Στην αντεπίθεση περνά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.
Σταθάκης, που υπερασπίζεται τη ΔΕΗ και τις βασικές επιλογές της
κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας. Σε συνέντευξή του στην
Εφ.Συν ο υπουργός επικαλείται συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία της
εταιρείας εξηγεί ότι οι προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις
ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εταιρείας, κατηγορεί την
αξιωματική αντιπολίτευση για λογιστικές αλχημείες και λαθροχειρίες στην
ανάγνωση των δεδομένων επισημαίνει ότι έχει περιοριστεί ο δανεισμός και
διαβεβαιώνει πως η ΔΕΗ είναι απολύτως βιώσιμη. Αποκαλύπτει επίσης ότι
την Τρίτη οι Βρυξέλλες ενέκριναν την παράταση ενός μηνός για τις
λιγνιτικές μονάδες και διαβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός προχωρά με βάση το
χρονοδιάγραμμα.
• Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα α εξαμήνου η ΔΕΗ δέχτηκε νέα επίθεση από ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης και μερίδα των MME Τι απαντάτε;
Η αντιπολίτευση κατ επανάληψη τουλάχιστον τρεις φορές: το 2017 έχει ανακοινώσει την επικείμενη κατάρρευση της ΔΕΗ Τελευταίο παράδειγμα στα τέλη της άνοιξης η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της Ν.Δ την ώρα που εμείς ολοκληρώναμε στο Χίλτον τη συμφωνία με τους θεσμούς Σταθερά επικαλούνται χρηματοοικονομικές πιέσεις και αδυναμία δανεισμού της εταιρείας Αλλες τόσες φορές έχουν ζητήσει την αποπομπή Παναγιωτά κη Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζονται σε λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων. Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Πρώτον υποστηρίζουν ότι ξαφνικά η ΔΕΗ αλλάζει τα αποτελέσματα του 2017 κατά 280 εκατ ευρώ επειδή ανακάλυψε κάποια λογιστικά λάθη. Στην πραγματικότητα η επιχείρηση προχώρησε σε προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις για να διευκολύνει την ανάγνωση και σύγκριση των μεγεθών Υπενθυμίζω ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του α εξαμήνου του 2017. Λογικό ήταν στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τότε να περιλαμβάνεται ο ΑΔΜΗΕ διευκολύνοντας έτσι και τη σύγκριση με το προηγούμενο έτος το 2016. Τα αποτελέσματα του 2018 όμως δεν περιλαμβάνουν τον ΑΔΜΗΕ. Για να διευκολυνθεί η σύγκριση με το 2017 αφαιρείται λογιστικά η επίδραση του ΑΔΜΗΕ στα τότε αποτελέσματα.
Είναι μια πρακτική που βοηθά στη σύγκριση των αποτελεσμάτων και άρα ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Επιπλέον είναι σύμφωνη με τα Διεθνή Λογιστικά. Πρότυπα όπως άλλωστε και οι δύο άλλες προσαρμογές σχετικά με αναβαλλόμενο φόρο προηγούμενων ετών και διάθεση ενέργειας που δεν έχει τιμολογηθεί για τις οποίες μάλιστα υπήρχε προειδοποίηση στα αποτελέσματα του 2017.
Αυτές τις απολύτως λογικές και σύμφωνες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα προσαρμογές παρουσιάζει η αντιπολίτευση ως λογιστικές αλχημείες.
Δεύτερον προσπαθούν να πείσουν ότι η ΔΕΗ είναι ζημιογόνα και άρα μη βιώσιμη. Υπενθυμίζω ότι το βασικό μέγεθος για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι ο δείκτης EBITDA που περιγράφει πόσα μπαίνουν και βγαίνουν από το ταμείο χωρίς να ληφθούν υπόψη ο δανεισμός οι φόροι οι αποσβέσεις και άλλα. Αυτό το κριτήριο βιωσιμότητας χρησιμοποιεί και ο εξω δικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Εδώ λοιπόν προσπαθούν να μετατρέψουν τον θετικό EBITDA των 284,4 εκατ ευρώ σε αρνητικό λαμβάνοντας υπόψη έκτακτα γεγονότα όπως η πρόβλεψη για μελλοντική αποζημίωση του προσωπικού σε περίπτωση λύσης της σύμβασης επίπτωση 151,2 εκατ ευρώ και η υποχρεωτική λογιστική αποτύπωση της απόσχισης των δύο λιγνιτικών μονάδων που είναι προς πώληση επίπτωση 240,6 εκατ ευρώ.
Επιδιώκουν έτσι να εμφανίσουν ως προβληματικό ένα μέγεθος που καταγράφει την απλή πραγματικότητα ότι η ΔΕΗ εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά για να λειτουργεί και άρα είναι απολύτως βιώσιμη.
• Αποδίδετε τις επιθέσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα ή πολιτικά κίνητρα Τι κάνατε για να βοηθήσετε τη ΔΕΗ;
Η παρούσα κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της προηγούμενης για τη ΔΕΗ που θυμίζω προέβλεπε τη Μικρή ΔΕΗ και πώληση μετοχικού μεριδίου 17 από το Δημόσιο και μάλλον αυτό είναι το πολιτικό κίνητρο. Εμείς επιλέξαμε να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος διατηρήσαμε στο Δημόσιο το 51 διασώσαμε το σύνολο του υδροηλεκτρικού δυναμικού της επιχείρησης και διαμορφώσαμε το πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμο¬ στεί στο νέο ενεργειακό τοπίο. Παραλάβαμε τη ΔΕΗ υπερχρεωμένη με δάνεια 4,9 δισ ευρώ και τα περιορίσαμε περίπου κατά ένα δισ.
Οι τράπεζες ανανέωσαν τον δανεισμό προς τη ΔΕΗ και το κράτος ενίσχυσε τη ρευστότητα της επιχείρησης με την εξόφληση οφειλών που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ΥΚΩ και την υπογραφή 5ετούς συμβολαίου για το σύνολο του Δημοσίου.
Αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από την πώληση του ΑΔΜΗΕ μόνο το 2017 ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 1,25 δισ ευρώ. Τέλος η ΔΕΗ απέκτησε επιτέλους business plan προκειμένου να έχει μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση των ΑΠΕ την επέκταση στα Βαλκάνια και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας
• Πώς βλέπετε την πορεία της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συμφωνίες οι οποίες επιβάλλουν τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά ενέργειας ώς το τέλος του χρόνου;
Σιη ΔΕΗ αντιστοιχεί σχεδόν η μισή από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας με το υπόλοιπο κομμάτι να καλύπτεται από ιδιώτες φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Καθώς όμως η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην αγορά λιανικής είναι αναγκασμένη να απορροφά σχεδόν το σύνολο της ενέργειας που παράγεται στη χώρα Η ανισορροπία αυτή επιβάλλει τη σταδιακή σύγκλιση του μεριδίου στη λιανική με το μερίδιο στην παραγωγή. Πρόσφατα συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι ο μηχανισμός ΝΟΜΕ θα εκλείψει όταν ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Πλην όμως θα συνεχιστεί η τάση σύγκλισης του μεριδίου της λιανικής με εκείνου στην παραγωγή.
• Υπάρχει πρόβλημα με την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων;
Οι δύο διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον Μόλις προχθές λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη επιστολή με την οποία αποδέχονται το αίτημα για παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Δεδομένου αυτού προχωράμε κανονικά στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχουμε συμφωνήσει.
• Η ενέργεια αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα της κυβέρνησης Την τελευταία τριετία προχώρησαν προγράμματα που καθυστερούσαν για χρόνια. Ποια ειναι τα οφελη για τη χωρα;
Ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμία σχέση με όσα ίσχυαν το 2014 Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων-ρεκόρ μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας είναι τα οφέλη για τη χώρα.
Θα συνοψίσω τις σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες μας...
Πρώτον προωθήσαμε μεγάλα επενδυτικά projects που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρομαι στον αγωγό TAP που πλέον ολοκληρώνεται στον αγωγό IGE η κατασκευή του οποίου ξεκινά σύντομα στην αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας που ολοκληρώθηκε και στα θετικά βήματα για την κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Δεύτερον επιταχύνουμε τις διασυνδέσεις της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας Ολοκληρώθηκε η α φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη β φάση ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου και προχωρά η διαδικασία για τη διασύνδεση Κρήτης Αττικής στη βάση των αποφάσεων της ΡΑΕ.
Τρίτον προωθούμε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο Σύντομα θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου οι ιδιώτες θα μπορούν να επιλέγουν το ενεργειακό μείγμα που καταναλώνουν μέσα από διμερή συμβόλαια.
Τέταρτον ανατρέψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί και υιοθετήσαμε μια νέα λογική η οποία στο επίκεντρο έχει τη διατήρηση των υποδομών υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Πέμπτον ετοιμάζουμε τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα τη μετάβαση στο 2030 και την επίτευξη των στόχων που προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές ρύπων.
Εκτον επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα συνδέοντας το επόμενο διάστημα 32 πόλεις.
Εβδομον προωθούμε καινοτόμες λύσεις και θεσμούς Ηδη λειτουργούν οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες. Ο νέος θεσμός καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο και στο πρόγραμμα για τα έξυπνα και τα ενεργειακά νησιά όπου ήδη υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή της Τήλου.
Σύντομα θα παρουσιάσουμε δέσμη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού στον κλάδο των μεταφορών. Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμία σχέση με όσα ίσχυαν το 2014. Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων-ρε κόρ μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας
(Εφημερίδα των Συντακτών, Χαρά Τζαναβάρα)
• Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα α εξαμήνου η ΔΕΗ δέχτηκε νέα επίθεση από ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης και μερίδα των MME Τι απαντάτε;
Η αντιπολίτευση κατ επανάληψη τουλάχιστον τρεις φορές: το 2017 έχει ανακοινώσει την επικείμενη κατάρρευση της ΔΕΗ Τελευταίο παράδειγμα στα τέλη της άνοιξης η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της Ν.Δ την ώρα που εμείς ολοκληρώναμε στο Χίλτον τη συμφωνία με τους θεσμούς Σταθερά επικαλούνται χρηματοοικονομικές πιέσεις και αδυναμία δανεισμού της εταιρείας Αλλες τόσες φορές έχουν ζητήσει την αποπομπή Παναγιωτά κη Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζονται σε λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων. Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Πρώτον υποστηρίζουν ότι ξαφνικά η ΔΕΗ αλλάζει τα αποτελέσματα του 2017 κατά 280 εκατ ευρώ επειδή ανακάλυψε κάποια λογιστικά λάθη. Στην πραγματικότητα η επιχείρηση προχώρησε σε προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις για να διευκολύνει την ανάγνωση και σύγκριση των μεγεθών Υπενθυμίζω ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του α εξαμήνου του 2017. Λογικό ήταν στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τότε να περιλαμβάνεται ο ΑΔΜΗΕ διευκολύνοντας έτσι και τη σύγκριση με το προηγούμενο έτος το 2016. Τα αποτελέσματα του 2018 όμως δεν περιλαμβάνουν τον ΑΔΜΗΕ. Για να διευκολυνθεί η σύγκριση με το 2017 αφαιρείται λογιστικά η επίδραση του ΑΔΜΗΕ στα τότε αποτελέσματα.
Είναι μια πρακτική που βοηθά στη σύγκριση των αποτελεσμάτων και άρα ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Επιπλέον είναι σύμφωνη με τα Διεθνή Λογιστικά. Πρότυπα όπως άλλωστε και οι δύο άλλες προσαρμογές σχετικά με αναβαλλόμενο φόρο προηγούμενων ετών και διάθεση ενέργειας που δεν έχει τιμολογηθεί για τις οποίες μάλιστα υπήρχε προειδοποίηση στα αποτελέσματα του 2017.
Αυτές τις απολύτως λογικές και σύμφωνες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα προσαρμογές παρουσιάζει η αντιπολίτευση ως λογιστικές αλχημείες.
Δεύτερον προσπαθούν να πείσουν ότι η ΔΕΗ είναι ζημιογόνα και άρα μη βιώσιμη. Υπενθυμίζω ότι το βασικό μέγεθος για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι ο δείκτης EBITDA που περιγράφει πόσα μπαίνουν και βγαίνουν από το ταμείο χωρίς να ληφθούν υπόψη ο δανεισμός οι φόροι οι αποσβέσεις και άλλα. Αυτό το κριτήριο βιωσιμότητας χρησιμοποιεί και ο εξω δικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Εδώ λοιπόν προσπαθούν να μετατρέψουν τον θετικό EBITDA των 284,4 εκατ ευρώ σε αρνητικό λαμβάνοντας υπόψη έκτακτα γεγονότα όπως η πρόβλεψη για μελλοντική αποζημίωση του προσωπικού σε περίπτωση λύσης της σύμβασης επίπτωση 151,2 εκατ ευρώ και η υποχρεωτική λογιστική αποτύπωση της απόσχισης των δύο λιγνιτικών μονάδων που είναι προς πώληση επίπτωση 240,6 εκατ ευρώ.
Επιδιώκουν έτσι να εμφανίσουν ως προβληματικό ένα μέγεθος που καταγράφει την απλή πραγματικότητα ότι η ΔΕΗ εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά για να λειτουργεί και άρα είναι απολύτως βιώσιμη.
• Αποδίδετε τις επιθέσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα ή πολιτικά κίνητρα Τι κάνατε για να βοηθήσετε τη ΔΕΗ;
Η παρούσα κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της προηγούμενης για τη ΔΕΗ που θυμίζω προέβλεπε τη Μικρή ΔΕΗ και πώληση μετοχικού μεριδίου 17 από το Δημόσιο και μάλλον αυτό είναι το πολιτικό κίνητρο. Εμείς επιλέξαμε να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος διατηρήσαμε στο Δημόσιο το 51 διασώσαμε το σύνολο του υδροηλεκτρικού δυναμικού της επιχείρησης και διαμορφώσαμε το πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμο¬ στεί στο νέο ενεργειακό τοπίο. Παραλάβαμε τη ΔΕΗ υπερχρεωμένη με δάνεια 4,9 δισ ευρώ και τα περιορίσαμε περίπου κατά ένα δισ.
Οι τράπεζες ανανέωσαν τον δανεισμό προς τη ΔΕΗ και το κράτος ενίσχυσε τη ρευστότητα της επιχείρησης με την εξόφληση οφειλών που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ΥΚΩ και την υπογραφή 5ετούς συμβολαίου για το σύνολο του Δημοσίου.
Αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από την πώληση του ΑΔΜΗΕ μόνο το 2017 ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 1,25 δισ ευρώ. Τέλος η ΔΕΗ απέκτησε επιτέλους business plan προκειμένου να έχει μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση των ΑΠΕ την επέκταση στα Βαλκάνια και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας
• Πώς βλέπετε την πορεία της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συμφωνίες οι οποίες επιβάλλουν τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά ενέργειας ώς το τέλος του χρόνου;
Σιη ΔΕΗ αντιστοιχεί σχεδόν η μισή από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας με το υπόλοιπο κομμάτι να καλύπτεται από ιδιώτες φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Καθώς όμως η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην αγορά λιανικής είναι αναγκασμένη να απορροφά σχεδόν το σύνολο της ενέργειας που παράγεται στη χώρα Η ανισορροπία αυτή επιβάλλει τη σταδιακή σύγκλιση του μεριδίου στη λιανική με το μερίδιο στην παραγωγή. Πρόσφατα συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι ο μηχανισμός ΝΟΜΕ θα εκλείψει όταν ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Πλην όμως θα συνεχιστεί η τάση σύγκλισης του μεριδίου της λιανικής με εκείνου στην παραγωγή.
• Υπάρχει πρόβλημα με την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων;
Οι δύο διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον Μόλις προχθές λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη επιστολή με την οποία αποδέχονται το αίτημα για παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Δεδομένου αυτού προχωράμε κανονικά στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχουμε συμφωνήσει.
• Η ενέργεια αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα της κυβέρνησης Την τελευταία τριετία προχώρησαν προγράμματα που καθυστερούσαν για χρόνια. Ποια ειναι τα οφελη για τη χωρα;
Ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμία σχέση με όσα ίσχυαν το 2014 Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων-ρεκόρ μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας είναι τα οφέλη για τη χώρα.
Θα συνοψίσω τις σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες μας...
Πρώτον προωθήσαμε μεγάλα επενδυτικά projects που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρομαι στον αγωγό TAP που πλέον ολοκληρώνεται στον αγωγό IGE η κατασκευή του οποίου ξεκινά σύντομα στην αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας που ολοκληρώθηκε και στα θετικά βήματα για την κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Δεύτερον επιταχύνουμε τις διασυνδέσεις της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας Ολοκληρώθηκε η α φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη β φάση ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου και προχωρά η διαδικασία για τη διασύνδεση Κρήτης Αττικής στη βάση των αποφάσεων της ΡΑΕ.
Τρίτον προωθούμε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο Σύντομα θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου οι ιδιώτες θα μπορούν να επιλέγουν το ενεργειακό μείγμα που καταναλώνουν μέσα από διμερή συμβόλαια.
Τέταρτον ανατρέψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί και υιοθετήσαμε μια νέα λογική η οποία στο επίκεντρο έχει τη διατήρηση των υποδομών υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Πέμπτον ετοιμάζουμε τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα τη μετάβαση στο 2030 και την επίτευξη των στόχων που προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές ρύπων.
Εκτον επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα συνδέοντας το επόμενο διάστημα 32 πόλεις.
Εβδομον προωθούμε καινοτόμες λύσεις και θεσμούς Ηδη λειτουργούν οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες. Ο νέος θεσμός καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο και στο πρόγραμμα για τα έξυπνα και τα ενεργειακά νησιά όπου ήδη υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή της Τήλου.
Σύντομα θα παρουσιάσουμε δέσμη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού στον κλάδο των μεταφορών. Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμία σχέση με όσα ίσχυαν το 2014. Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων-ρε κόρ μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας
(Εφημερίδα των Συντακτών, Χαρά Τζαναβάρα)