Πακέτο ρυθμίσεων που αφορούν πλευρές της λειτουργίας της
αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που
συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε στους
δημοσιογράφους από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς:
- Εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με τον κανονισμό Remit της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφάνεια στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΝ: Για να είναι ασφαλές το περιβάλλον της αγοράς και οι παίκτες να είναι ενήμεροι από τώρα για τις υποχρεώσεις τους ενόψει της απελευθέρωσης και της εφαρμογής του target model, εναρμονίζεται το εθνικό πλαίσιο με τον Κανονισμό 1227/2011 για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας (REMIT) που περιλαμβάνει ρυθμίσεις στο πρότυπο των χρηματοοικονομικών αγορών. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται το πλαίσιο για την αποτροπή φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας και ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της ΡΑΕ για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση όλων.
- Για να επιταχυνθεί η εφαρμογή του target model εισάγονται δεσμευτικά χψρονοδιαγράμματα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά τα επιμέρους βήματα προς τη λειτουργία των νέων αγορών. Αναφέρεται επίσης ρητά ότι η ΡΑΕ επιβάλλει πρόστιμα σε περίπτωση καθυστερήσεων. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΝ: Καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποχρεώσεων του ΑΔΜΗΕ και του ΕΧΕ για την έναρξη λειτουργίας των αγορών ενέργειας. Η ΡΑΕ παρακολουθεί την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και μπορεί να επιβάλει κυρώσεις (πχ πρόστιμα) εάν παραβιάζονται οι προβλεπόμενες προθεσμίες.
- Δεδομένου ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι η εταιρεία που υποχρεούται να παρέχει την καθολική υπηρεσία όταν δεν υπάρχει άλλους ενδιαφερόμενος (δεν προσέρχεται κανείς στους σχετικούς διαγωνισμούς και η ΔΕΗ είναι η εταιρεία «τελευταίου καταφυγίου ως δεσπόζων παίχτης), το σύστημα αλλάζει και στο εξής την υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας θα έχουν οι τρείς πάροχοι με το μεγαλύτερο μερίδιο (η ΔΕΗ και οι δύο πρώτοι εναλλακτικοί). Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΝ: Η Καθολική Υπηρεσία πλέον δεν θα παρέχεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ (ως έχουσα το μεγαλύτερο μερίδιο) σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά θα υπάρχει εκ περιτροπής κάλυψη της Καθολικής Υπηρεσίας από τους τρεις Προμηθευτές με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
- Αντιμετωπίζεται το μεγάλο πρόβλημα των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ και πλέον οι Δήμοι καθίστανται εγγυητές για τη δέουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δημοτικών εταιρειών από τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
- https://energypress.gr/news/thomas-prostima-gia-kathysteriseis-sto-target-model-i-dei-tha-moirazetai-me-dyo-akoma-parohoys