Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Η ΔΕΗ κλείνει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μέχρι το 2023

Χρήστος Στεφάνου
Το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που σήμερα λειτουργούν από τη ΔΕΗ μέχρι το 2023, θα περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης που εγκρίνεται σήμερα από το ΔΣ της επιχείρησης. Όπως τόνισε μιλώντας στο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα βρεθεί στις πρώτες. Θα επιταχύνουμε το ρυθμό απόσυρσης και μέχρι το 2023 θα έχουμε αποσύρει όλες τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα, είπε ο κ. Στάσσης υπογραμμίζοντας ότι η απόσυρση είναι εφικτή με βάση την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Η απόσυρση θα συνδυαστεί με ραγδαία αύξηση των επενδύσεων  στον τομέα των ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα η λιγνιτική αποεπένδυση, σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και θα περιλαμβάνει τις μονάδες
Άγιος Δημήτριος 1456MW (πέντε μονάδες)
Αμύνταιο 546MW (δύο μονάδες)
Μελίτη 289MW (μία μονάδα)
Καρδιά 1110MW (4 μονάδες)
Μεγαλόπολη 511MW (2 μονάδες)

Σε ό,τι αφορά την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Στάσσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι το 2028. 
Η επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών εκτός από τους προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους γίνεται εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους του λιγνίτη, που μεταφράζεται σε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της επιχείρησης το 2018 οι λιγνίτες προκάλεσαν ζημιές 200 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση ενώ για φέτος η χρονιά αναμένεται να κλείσει με ακόμη μεγαλύτερες λιγνιτικές ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ. 
Για τους περίπου 5 χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες και τα ορυχεία οι επιλογές θα είναι 3: μεγάλος αριθμός εξ αυτών μέχρι το 2023 θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ένα μέρος μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλη διεύθυνση της ΔΕΗ ενώ σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το υπουργείο ενέργειας κατά την παρουσίαση του τελευταίου νόμου θα δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για μετάταξη στο δημόσιο. 
Το business plan παρουσιάζεται σήμερα και εγκρίνεται από το ΔΣ της επιχείρησης. 


https://energypress.gr/news/i-dei-kleinei-oles-tis-yfistamenes-lignitikes-mehri-2023-simera-i-egkrisi-toy-business-plan-apo

Αρχειοθήκη ιστολογίου