Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Κώστας Σκρέκας: «Ανατροπή στα ενεργειακά δεδομένα του πρωτογενούς τομέα»

Στα πολλαπλά οφέλη των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης του κόστους ενέργειας εστίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ». Επίσης, αποκάλυψε ότι στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο του ΥΠΑΑΤ για το θέμα της ρευστότητας των ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Ρευστότητα και κόστος παραγωγής 
Να ξεκινήσουμε με το ζήτημα της ρευστότητας. Τι περιλαμβάνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ανακοινωθεί;

Κατ’ αρχάς, το πρώτο εργαλείο που ανακοινώθηκε είναι το Ταμείο Εγγυήσεων. Εκεί που μία τράπεζα για να δώσει ένα δάνειο, για παράδειγμα 100.000 ευρώ, ζητούσε εγγυήσεις τουλάχιστον ισόποσες, συν κάποιο ποσό παραπάνω, έρχεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και παρέχει εγγυήσεις. Επομένως, απαιτείται πολύ μικρότερη εγγύηση από τον παραγωγό. Όσον αφορά το δεύτερο εργαλείο, όπως γνωρίζετε είχα μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. McDowell. Να πούμε ότι σε αυτό το δεύτερο εργαλείο, το αρχικό κεφάλαιο των 200 εκατ.ευρώ είναι ένα ξεκίνημα και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, εφόσον υπάρχει επιπλέον ανάγκη χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα. Βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή του είναι το 10% των πόρων να κατευθύνεται σε νέους αγρότες. Η αποπληρωμή του δανείου είναι μακροπρόθεσμη και μπορεί να φτάσει έως τα 15 χρόνια. 
Επίσης, δίνεται και μία περίοδος χάριτος που μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια. Τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα κυρίως για αγορά πάγιου εξοπλισμού, αλλά και επιπλέον για χρηματοδότηση των ΑΠΕ. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του πακέτου για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
Μιλάτε για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπου είχαμε και την πρόσφατη τροπολογία για το net – metering. Ποιο το όφελος αυτής της ρύθμισης;
Όσον αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, κατά τη γνώμη μας, τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα θα ανατραπούν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο. Πριν από τις ρυθμίσεις, ο παραγωγός μπορούσε να διαχέει στο σύστημα το 20% της παραγόμενης ενέργειας και να την πουλάει. Πλέον, δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν αυτοπαραγωγό με αγροτικές δραστηριότητες να μπορεί να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό ή μια ΑΠΕ (μονάδα βιοαερίου, μικρή ανεμογεννήτρια κ.λπ.) και να πουλάει το 75% της παραγόμενης ενέργειας, κρατώντας για τις ανάγκες του το υπόλοιπο. 
Εννέα στους δέκα αγρότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος. Κάνοντας το οικονοτεχνικό μοντέλο, υπολογίσαμε ότι ένας αγρότης ο οποίος καταναλώνει ρεύμα και πληρώνει 2.000 ευρώ ετήσιο λογαριασμό για 100 στρέμματα αροτραίες καλλιέργειες, μπορεί να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό που θα του δίνει έσοδα τρεις φορές πάνω από τα ετήσια έξοδά του στο ρεύμα. Τα έσοδα αυτά θα επαρκούν για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου που έχει λάβει.
Έτσι, από την πρώτη μέρα θα έχει δωρεάν το ρεύμα που χρησιμοποιεί και με την υπόλοιπη ενέργεια που παράγει θα μπορεί να αποπληρώνει το σύνολο του δανείου. Εφόσον, μάλιστα, το δάνειο αποπληρωθεί, θα μένει στον παραγωγό ένα σημαντικό επιπλέον έσοδο. Με αυτόν τον τρόπο, μεγάλος αριθμός παραγωγών θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια τέτοια επένδυση, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα αυτό να γίνει και εντός γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, σε ποσοστό έως 1%. 
Σκέφτεστε κάτι αντίστοιχο και για τους ΤΟΕΒ; 
Ως γνωστόν, το πρόβλημα με τις οφειλές των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων προς τη ΔΕΗ είναι μεγάλο. Δυστυχώς, πολλοί ΤΟΕΒ έχουν μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ και υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην αρδευτούν την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Πρόσφατα, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Στάσση, μαζί με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Κοπανάκη. Συζητήσαμε τη δυνατότητα να μπορεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ το φωτοβολταϊκό. Το 75% της ενέργειας που θα πουλάει ο ΤΟΕΒ θα εκχωρηθεί στη ΔΕΗ, ώστε να αποσβέσει την επένδυσή της και να δίνει με αντιπαροχή το υπόλοιπο 25% για κατανάλωση στον ΤΟΕΒ, ή σε έναν συνεταιρισμό ή ομάδα παραγωγών. 
Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ θα μπορεί να συνεχίσει να δίνει ρεύμα σε ΤΟΕΒ με οφειλές, ενώ οι ΤΟΕΒ θα μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές αυτές, αφού πλέον δεν θα πληρώνουν ρεύμα. Εξετάζουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να εκχωρείται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε τρίτους
Δηλαδή, να μην περιμένουν πετρέλαιο οι αγρότες; 
Το πετρέλαιο ήταν μέτρο που υπήρχε το 2014 και το κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να επανέλθει, θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Άρα, πρέπει να δούμε την εξέλιξη του προϋπολογισμού, αν υπάρχει χώρος για να μπορέσουμε να εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα θέλω να σας πω ότι αυτό που κάναμε με τις ΑΠΕ και την ηλεκτρική ενέργεια έχει πολλαπλάσιο όφελος σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο. 
(Ύπαιθρος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου