Δύο μικρά, αλλά κρίσιμα βήματα στην μακρά πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, της οποίας η ολοκλήρωση τοποθετείται προς τα τέλη του έτους, θα λάβουν χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Δευτέρα 10 Μαΐου, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει τις επιστολές, τη συμφωνία εμπιστευτικότητας, το κείμενο της σύμβασης και άλλα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία μετά θα αποσταλούν και στους εννέα υποψηφίους, προκειμένου εκείνοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.
Και αμέσως μετά, από Τρίτη 11 Μαίου, αναμένεται να ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), προκειμένου οι «μνηστήρες» να αποκτήσουν πρόσβαση και εικόνα στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.
Στην ουσία από την επόμενη εβδομάδα και μετά ξεκινά μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και καθενός ξεχωριστά από τους εννιά ενδιαφερόμενους μια πολύμηνη περίοδος επαφών, ανταλλαγής επιστολών, παρατηρήσεων και διαπραγματεύσεων για το shareholders agreement.
Κρίνοντας από την εμπειρία παλαιότερων διαγωνισμών του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όπου συμμετείχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και το γεγονός ότι οι συζητήσεις γίνονται με τους εκπροσώπους του κάθε fund ξεχωριστά, η διαδικασία θα διαρκέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι τα τέλη Μαΐου- μέσα Ιουνίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο διαγωνισμός έχει μπροστά του πάρα πολύ δρόμο και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων ο επίλογος της ιδιωτικοποίησης θα γραφτεί προς τα τέλη φθινοπώρου.
Τα minority rights και οι επαφές
Στο δια ταύτα των θεμάτων που ενδιαφέρουν τα εννέα funds, η συμμετοχή τους στην διοίκηση θα είναι κατ’ αναλογία του ποσοστού τους 49%, δηλαδή, όπως έχει γράψει το Energypress, ο αγοραστής θα συμμετάσχει στο νέο Δ.Σ. με 5 μέλη έναντι 6 του ΔΕΔΔΗΕ εφόσον αυτό είναι 11μελές (ή με 4 μέλη εφόσον είναι 9μελές). Kάποια θα έχουν και ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός διευθυντής /CFO, και ο διευθυντής λειτουργικών δραστηριοτήτων /COO, θα προτείνονται από τον επενδυτή. Εξάλλου ο διαγωνισμός προβλέπει πώληση του 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.
Και μπορεί, ο δρόμος μέχρι την λήψη των κρίσιμων αποφάσεων ακόμη να αργεί, ωστόσο οι ζυμώσεις για την διαμόρφωση των σχημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο μεταξύ των εννιά, όσο και με παίκτες εκτός, που ψάχνουν να «κουμπώσουν» μαζί τους.
Στην αγορά ακούγεται για παράδειγμα καιρό τώρα ότι εις εκ των εννιά, η γνωστή μας αμερικανική CVC Capital Partners, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας προστίθενται συνεχώς νέα ελληνικά assets- από τα νοσοκομεία Metropolitan, Ιασω General και Υγεία, μέχρι την προσεχή ολοκλήρωση εξαγοράς της Vivartia και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής- βρίσκεται σε επαφές με το αμερικανικό fund KKR και το αυστραλιανό Macquarie.
Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, οι αμερικανοί της CVC, με το επιχείρημα ότι γνωρίζουν καλα την ελληνική πραγματικότητα, συζητούν με τα δύο παραπάνω funds για τον σχηματισμό ενός κοινού σχήματος που θα κατέβει να «χτυπήσει» το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στην ίδια λογική και άλλοι υποψήφιοι εξετάζουν την δημιουργία κοινών σχημάτων με εταιρείες που ενδιαφέρονται να «κουμπώσουν» μαζί τους.