Λίγες λέξεις που αλλάζουν σε δύο παραγράφους του ίδιου άρθρου στο καταστατικό της, αποκαλύπτουν νέα σχέδια της ΔΕΗ, στα πλαίσια της διεύρυνσης του πεδίου των δραστηριοτήτων της, που συνοδεύει τον εταιρικό της μετασχηματισμό και την “πράσινη” στροφή της.
Έτσι, το εδ. 3 του άρθρου 3 περί των σκοπών της επιχείρησης, προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής (με έντονα γράμματα οι προσθήκες, σε αγκύλη με πλάγια γράμματα οι απαλοιφές): “η εμπορία, προμήθεια, καθώς και η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, [συμπεριλαμβανομένων μελετών, εφαρμογών, εγκαταστάσεων και χρηματοδοτικών υπηρεσιών, που αφορούν στα μέτρα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας κατά την τελική χρήση στις εγκαταστάσεις των πελατών της] και κάθε είδους συναφών προϊόντων και εξοπλισμού, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης, και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις”.
Αν και η προσθήκη της εμπορίας δεν προξενεί κάποια έκπληξη, το ενδιαφέρον βρίσκεται στις αναφορές στην πώληση εξοπλισμού και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης. Κι αυτό γιατί ναι μεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνονται ούτως ή άλλως στην ευρύτατη ομπρέλα των ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, όμως η περαιτέρω εξειδίκευση της καταστατικής αναφοράς οπωσδήποτε αποτυπώνει συγκεκριμένους σχεδιασμούς που διατηρεί στη φαρέτρα της η διοίκηση της επιχείρησης, ώστε να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της.
Σε ό,τι αφορά την παρ. 8 εδ. β, η προτεινόμενη τροποποίηση έχει ως εξής: “Η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης Έργων, η παροχή προς θυγατρικές εταιρείες ή/και τρίτους πάσης φύσεως υπηρεσιών διοικητικής και λειτουργικής υποστήριξης περιλαμβανομένων ενδεικτικά υπηρεσιών νομικών, οικονομικών, εκπαίδευσης και [υπηρεσιών] υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η παροχή υπηρεσιών οργάνωσης και πληροφορικής προς τρίτες Επιχειρήσεις, η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμάτων και αποβλήτων, περιλαμβανομένης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ή/και σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και η εκμετάλλευση κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας”.
Είναι προφανές ότι η προσθήκη περί θυγατρικών “φωτογραφίζει” τον ΔΕΔΔΗΕ και το σχεδιασμό αξιοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης με την τοποθέτηση οπτικών ινών σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Με τη ΔΕΗ να έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές επαφές με τουλάχιστον 2 παρόχους (και με δεδομένο το ενδιαφέρον και τρίτου), είναι εύλογο να υποτεθεί ότι η προτεινόμενη καταστατική αλλαγή σχετίζεται άμεσα και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον μελλοντικό κάτοχο του 49% του Διαχειριστή για την αξιοποίηση των παγίων του. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ήδη η ΔΕΗ αξιοποιεί τον εξοπλισμό dark fiber που έχει στη διάθεσή της.
Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η προσθήκη της παροχής σχετικών νομικών και οικονομικών υπηρεσιών ως πεδίου δυνητικής δραστηριοποίησης της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό (δείτε αναλυτικά εδώ) θα τεθούν προς ψήφιση στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 4 Ιουνίου.