Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Σκοντάφτει ο σχεδιασμός για Strategic Reserve και αποζημίωση ΔΕΗ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Στενεύουν, όπως όλα δείχνουν, τα περιθώρια για την ΔΕΗ, προκειμένου να εισπράξει στο ορατό μέλλον κάποιου είδους αποζημίωση, είτε μέσω του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας επειδή θα αποσύρει τις μονάδες της, είτε επειδή έχει «σβήσει» νωρίτερα από το αρχικό πλάνο αρκετά λιγνιτικά φουγάρα.

Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται μετά την χθεσινή συνάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπου παρ’ ότι υπήρξε πρόοδος στο antitrust remedy, το οποίο και θα κλείσει άμεσα, όπως είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο, δεν θα έλεγε κανείς το ίδιο και για το strategic reserve.

Στο θέμα αυτό η Βεστάγκερ λέγεται ότι έκανε σαφές προς το ΥΠΕΝ ότι η ελληνική πρόταση για τις στρατηγικές εφεδρείες που έχει αποσταλεί στην DG Comp, δεν περνά, παρά χρειάζεται νέα μελέτη επάρκειας και να ξαναστηθεί από την αρχή όλος ο μηχανισμός, προκειμένου να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Χρειάζεται να τεκμηριωθεί πολύ καλά η επείγουσα ανάγκη της δημιουργίας μιας τέτοιας φόρμουλας, αυτή να συνταχθεί εκ νέου, να συμπεριλάβει εκτός από εργοστάσια της ΔΕΗ και το demand response, με άλλα λόγια απαιτείται μια διαδικασία που θα πάρει καιρό μέχρι να υποβληθεί στις Βρυξέλλες και να εγκριθεί από αυτήν, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για χρόνο.

Το ένα στοιχείο που υποδηλώνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ζήσει για καιρό ακόμη με τις λιγνιτικές της μονάδες είναι αυτό. Το άλλο, αφορά το έτερο ελληνικό αίτημα να αποζημιωθεί με κάποιο τρόπο η ΔΕΗ επειδή αποφάσισε να αποσύρει τις λιγνιτικές της μονάδες πολύ νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό της προγραμματισμό.

Εδώ, η Βεστάγκερ φέρεται να ξεκαθάρισε στην ελληνική πλευρά ότι δεν προβλέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρόμοια νομική φόρμουλα. Εγινε δηλαδή σαφές προς το ΥΠΕΝ ότι η πρωτοβουλία της ΔΕΗ δεν μπορεί να συνοδευτεί από αποζημίωση, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομική βάση. «Αναγνωρίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει», λέγεται ότι είπε η ευρωπαία Επίτροπος στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ειδικά ως προς το νέο strategic reserve, το όποιο σχήμα βρει η ελληνική πλευρά οφείλει να είναι μικρής διάρκειας.

Η επιστολή της Τετάρτης

Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν την επίσκεψη Βεστάγκερ, επιστολή από την DG Comp προς το ΥΠΕΝ, με την οποία το καλούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάσει πόσο γρήγορα θα μπορέσει να «ξαναστήσει» τον νέο μηχανισμό στρατηγικών εφεδρειών με βάση τις κατευθύνσεις που του έχει δώσει.

Ενα μηχανισμό, τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα δέχονταν να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2023. Αν δηλαδή θα συμφωνούσαν να ισχύσει μέχρι και την οριστική απόσυρση της πλειοψηφίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μετά την οποία θα ισχύσει ο CRM ή να διαρκέσει λιγότερο, για παράδειγμα, ένα μόνο έτος.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και φαίνεται ότι η επίσκεψη Βεστάγκερ επιβεβαίωσε, αν όχι ενίσχυσε περαιτέρω την εικόνα εμπλοκής που υπάρχει στην Κομισιόν ως προς την ενίσχυση της ΔΕΗ. 

Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, η απάντηση είναι ότι αναζητούνται από αλλού τρόποι ενίσχυσης της επιχείρησης, χωρίς να είναι σαφές ποιοί μπορεί να είναι αυτοί. Στον κοντινό πάντως ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποια λύση, παρ’ ότι πηγές του ΥΠΕΝ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Μάρτιο η επιχείρηση, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της απέναντι στις Βρυξέλλες, είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να μάθει κατά πόσο οι λιγνιτικές της μονάδες είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος, έως ότου αντικατασταθεί το δυναμικό τους από νέους σταθμούς. Και ενημέρωνε τον διαχειριστή ότι διαφορετικά, δηλαδή αν εκείνος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τις μονάδες, τότε η ίδια θα είναι διατεθειμένη να τις κλείσει, καθώς ζημιώνεται καθημερινά από τη λειτουργία τους.

Τελικά, η επιχείρηση πήρε με την «σφραγίδα» του διαχειριστή την επίσημη θέση του, ότι οι λιγνιτικές είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος, μελέτη που εστάλη στις Βρυξέλλες, παρ' ότι προς ώρας δεν φαίνεται να της χρησιμεύει και σε πολλά.

https://energypress.gr/news/skontaftei-o-shediasmos-gia-strategic-reserve-kai-apozimiosi-dei-anazitoyntai-enallaktikes


Αρχειοθήκη ιστολογίου