Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΔΕΗ: Εξετάζει συνεργασίες για την είσοδο στην καθαρή ενέργεια από διαχείριση απορριμάτων

 ΔΕΗ: Εξετάζει συνεργασίες για την είσοδο στην καθαρή ενέργεια από διαχείριση απορριμάτων

Η επιχείρηση έχει δεχτεί ήδη προτάσεις συνεργασίας από ελληνικές και ξένες εταιρείες

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά φαίνεται ότι βρίσκεται ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για είσοδο στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με

καύσιμο σκουπίδια.

Η διοίκηση της επιχείρησης εξετάζει σοβαρά την προοπτική μετατροπής υφιστάμενων μονάδων της σε μονάδες ανάκτησης ενέργειας από απορρίμματα.

Άλλωστε το δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) περιλαμβάνει 4 μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα αξιοποιούν τα υπολείμματα των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Στο πρότυπο μονάδων όπως της δανέζικης CopenHill

Μάλιστα, η ΔΕΗ ήδη από το 2019 διερευνούσε τις προοπτικές μετατροπής των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά ακόμη και εκείνη του φυσικού αερίου στο Λαύριο, στο πρότυπο μονάδων όπως της δανέζικης CopenHill (γνωστή και ως Amager Bakke), η οποία μετατρέπει 440.000 τόνους αποβλήτων ετησίως σε καθαρή ενέργεια. 

Η μονάδα του Λαυρίου θα μπορούσε να «ελαφρύνει» και τις πιέσεις στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής όπου αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την επέκταση σε ένα νέο κύτταρο.

Άλλωστε, στο επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής γίνεται ρητή αναφορά ότι ο στόχος για περιορισμό των αποβλήτων που εκτρέπονται από την ταφή στο Λεκανοπέδιο στο 10% έως το 2030 δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.

Όσο για τη Δυτική Μακεδονία, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το «εύφορο» επενδυτικό έδαφος που προετοιμάζεται, λόγω της  απολιγνποποίησης και να εκμεταλλευτεί την παραγόμενη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών της  τηλεθέρμανσης, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την υποδομή της, εκσυγχρονίζοντάς την. 

Δοκιμαστικές προσπάθειες καύσης βιομάζας

Η σκέψη για χρήση αποβλήτων ως «καύσιμο» δεν είναι νέα για την επιχείρηση, καθώς  είχαν προηγηθεί παλαιότερα δοκιμαστικές προσπάθειες καύσης βιομάζας στους σταθμούς της Μεγαλόπολης και της Καρδιάς.

Ειδικά για την «Πτολεμαΐδα V»έχει πλέον αποκλειστεί η αρχική σκέψη για χρήση ως «καυσίμου» και αποβλήτων, καθώς η απόφαση που τελικά έχει προκριθεί είναι η λειτουργία της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας με φυσικό αέριο, η οποία μάλιστα επισπεύδεται για το 2025.

Η επιχείρηση έχει  δεχτεί και προτάσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες, για  από κοινού ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανάκτηση ενέργειας από τα σκουπίδια.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κωστής Χατζηδάκης), όσο και ο νυν υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη προοπτική για τη ΔΕΗ. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ στο κυβερνητικό επιτελείο, θα γίνει αναφορά και στην προοπτική δραστηριοποίησής της και στον συγκεκριμένο τομέα.

Για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων καύσης που, σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ, χρειάζεται η χώρα, απαιτούνται έως και 805 εκατ. ευρώ. Οι 4 μονάδες καύσης, όπως αναφέρεται στον εθνικό σχεδιασμό, χωροθετούνται ενδεικτικά μία στην Κρήτη, μία σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, μία σε Αττική και Στερεά ενώ η τέταρτη θα καλύπτει όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία).

www.worldenergynews.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου