Πριν λίγες ημέρες σχολιάσαμε δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας υπογραμμίζοντας την ατυχή σύνδεση του ενδεχομένου αύξησης του τέλους ΑΔΜΗΕ με τη νέα ΕΣΣΕ του προσωπικού που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Σήμερα και μετά τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ επιμένουμε πως η σύνδεση της αύξησης του τέλους και της υπογραφής της ΕΣΣΕ παραμένει ατυχής.
Αν και η επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή είναι πολύ μικρή, μόλις 36 λεπτά του ευρώ στο τετράμηνο για ένα μέσο οικιακό λογαριασμό, η αύξηση στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (τέλος ΑΔΜΗΕ) θα μπορούσε πιο εύκολα να αποδοθεί από το δημοσίευμα:
α. Στο πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ για το ζήτημα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου
β. Στην αύξηση του κόστους της νέας όδευσης του Δυτικού Διαδρόμου (λόγω της «οπτικής όχλησης» που προκαλεί σε πέντε μοναχές)
Τη στιγμή , μάλιστα, που θα έπρεπε να σχολιάζονται αρνητικά οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην περνούν στα τιμολόγια :
1. Σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς λόγω της ολοκλήρωσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ στα νησιά με τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν ακριβά όλοι οι καταναλωτές . (Μόνον οι διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου, Μυκόνου και Νάξου θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μειώσεις κατά 60 εκατ. ευρώ!). Αντίθετα, «επιδοτείται» ο μονίμως ελλειμματικός λογαριασμός του ΕΛΑΠΕ !
2. Οι μειώσεις στις τιμές των καταναλωτών που υποσχόταν η Ρ.Α.Ε. με την εφαρμογή του target model , οι οποίες (ΑΚΟΜΑ) δεν ήρθαν …
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, επισημαίνει πως ο συσχετισμός μιας αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος (όπως μια ενδεχόμενη αύξηση από τη ΔΕΗ λόγω της σύνδεσης με την Ο.Τ.Σ.) με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Προσωπικού είναι όχι μόνον ατυχής αλλά και άδικος καθώς επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Ιδιαίτερα, όταν η ΕΣΣΕ είναι μια θεσμική κατάκτηση που προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αντίθεση με εκείνους που υποστηρίζουν και προωθούν τις ατομικές συμβάσεις. Ειδικά στην περίπτωση των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί , τα τελευταία χρόνια, συνολικά 6,3 δις ευρώ εξαιτίας των μνημονιακών νόμων.