Στην κατηγορία των λεγόμενων παλαιότερα «εθνικών πρωταθλητών» κατατάσσεται πλέον η ΔΕΗ, έχοντας σπάσει πολλά «ρεκόρ» μετά και τη χθεσινή έκδοση του νέου πράσινου ομολόγου. Ειδικότερα, η ΔΕΗ έχει πετύχει μέσα σε μόλις 4 μήνες να συγκεντρώσει 1,27 δις ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και εξασφαλίζοντας διαδοχικά την «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.
Η αρχή έγινε στις 18 Μαρτίου με την έκδοση ομολογιών με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026. Η αποδοχή ήταν τέτοια, ώστε η ηγεσία της Επιχείρησης προχώρησε λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου, σε νέα έκδοση που υπερκαλύφθηκε κατά 4,5 φορές, με αποτέλεσμα να σηκώσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672%, η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης.
Η χθεσινή έκδοση ήρθε να υπερβεί κάθε προηγούμενη επίδοση, καθώς, καταρχάς λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης άντλησε τελικά 500 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 350 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το «ταμείο» των ομολογιακών εισπράξεων στα 1.275.000.000 ευρώ. Έπειτα πέτυχε επιτόκιο 3,375%, δηλαδή το ιστορικά χαμηλότερο που έχει πετύχει μέχρι τώρα κατά τις εξόδους της στις αγορές. Η ανταπόκριση έφτασε επίσης σε σημεία ρεκόρ, καθώς η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 6,5 φορές με τους επενδυτές να προσφέρουν 2,3 δισ. ευρώ.
Το βασικότερο, όμως, είναι το μέγεθος και το «εκτόπισμα» των διεθνών επενδυτών που εμπιστεύτηκαν τη ΔΕΗ και τις προοπτικές της, δεδομένου ότι και αυτή τη φορά οι ξένοι κάλυψαν πάνω από το 70% της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτούς συγκαταλέγονται ορισμένα από τα πιο «βαριά ονόματα» των διεθνών αγορών όπως Apollo, Blackrock, Fidelity, Lazard, Union Investments, Barings κ.α. αλλά και η EBRD.
Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι το νέο ομόλογο είναι επταετούς διάρκειας, με λήξη τον Ιούλιο του 2028, -και με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο τριετίας-, κάτι που κατατάσσει τη ΔΕΗ μέσα στην τριάδα, μαζί με τον ΟΤΕ και την ΤΙΤΑΝ, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες επταετείς εκδόσεις.
Πρωτοπόρα σε μια νέα αγορά
Το νέο senior unsecured πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, το οποίο συναρτάται με την επίτευξη στόχων περιορισμού των εκπομπών CO2, θα εισαχθεί στην αγορά του Δουβλίνου και καθιστά την Επιχείρηση πρωτοπόρα σε μια «φρέσκια» αγορά που θα έχει μεγάλο μέλλον.
Και τούτο καθώς ή ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα αειφορίας τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στην παρούσα φάση είναι και πάλι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με δύο εκδόσεις πράσινων ομολόγων μέσα στο ίδιο έτος. Δεδομένης της αδιαπραγμάτευτης πλέον στρατηγικής για το κλίμα, η οποία αποτυπώνεται και από τους αυστηρούς στόχους του EU Green Deal, η ΔΕΗ αποκτά προνομιακή τοποθέτηση σε ένα πεδίο πολλά υποσχόμενο για τα επόμενα χρόνια. Έχει, με άλλα λόγια, ανοίξει ένα σημαντικό κανάλι χρηματοδότησης για τα επενδυτικά σχέδιά της που θα διασφαλίσουν τη δική της ενεργειακή μετάβαση, προσβλέποντας εύλογα σε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια για τις επόμενες εκδόσεις.
Σημειώνεται ότι το χθεσινό ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Επομένως, είναι αυστηρότερο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετούς διάρκειας έκδοση όπου η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν στο 40% για την περίοδο 2019-2022.
Η ρήτρα αειφορίας συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την οποία δεσμεύεται η ΔΕΗ και προβλέπει ότι, αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε η Επιχείρηση θα καταβάλει “πέναλτι” 0,5% στο επιτόκιο προς τους ομολογιούχους.
Υπό αυτή την έννοια πρόκειται και για μια επιλογή στρατηγικής αυτοδέσμευσης της ΔΕΗ στο μέλλον της καθαρής ενέργειας. Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ο οποίος είχε συναφθεί με υψηλότερα επιτόκια.