Τοποθετήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για την κακοποίηση ανηλίκων, το πρόγραμμα προσχολικής Αγωγής «Κυψέλη», τον Προσωπικό Βοηθό του Αναπήρου κλπ, στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε:
Κύριε Υπουργέ, η απολογία σας, η απολογία Χατζηδάκη, δεν νομίζω ότι μπορεί να πείσει κανέναν. Δεν μπορεί να πείσει πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στην e-food. Αλήθεια, γιατί δεν βγήκατε προχθές, όταν κατακλύζαν τους δρόμους, να τους πείτε ότι υπερασπίζεστε τα δικαιώματά τους; Γιατί δεν λέτε στο 40% των πελατών της e-food που κατάργησαν την εφαρμογή ότι κάνανε λάθος, διότι θα δημιουργήσουν έτσι νέα ανεργία, θα χαθούν θέσεις απασχόλησης; Γιατί δεν τα λέτε στην ίδια την εταιρεία, που αναγκάστηκε να υποκύψει από μία κινητοποίηση στον ιδιωτικό τομέα; Και αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί στέλνει ένα σήμα αισιοδοξίας ότι ναι, οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίζουν ακόμα και όταν έχουν απέναντί τους μια νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική κυβέρνηση σαν τη δική σας. Γιατί δεν τα λέτε αυτά;
Αυτή η ρύθμιση που περιέχεται στο νομοσχέδιό σας εντάσσεται στην κατεύθυνση της περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς. Απομισθοποίηση λέγεται αυτό από τους νομικούς. Θέλετε να περιορίσετε τις μισθωτές σχέσεις εργασίας και ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους μέσα στον χώρο της εργασίας και γενικότερα. Αυτό επιχειρήσατε να κάνετε.
Αλήθεια, την επιχειρηματολογία σας πριν μας την παρουσιάσετε τη συζητήσατε με τον κ. Βρούτση; Διότι ο ίδιος, σε ερωτήματα που τέθηκαν, μέσα από εγκυκλίους που έχει δώσει, έχει δώσει απαντήσεις που κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση της δικιάς σας διάταξης, η οποία ήρθε να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να αποδείξουν εκείνοι αυτό το οποίο έλεγαν το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δικό μας, και οι απαντήσεις του κ. Βρούτση. Ότι υποκρύπτεται μια μισθωτή εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αυτό κάνατε.
Κι έρχεστε να μας πείτε εδώ για παραδείγματα διαφόρων πλατφορμών στην Ευρώπη. Πάλι καλά που παραδεχθήκατε ότι ήδη ισχύει αυτό το πλαίσιο εργασίας. Μόνο που εγώ δεν καταλαβαίνω εάν η συγκεκριμένη πλατφόρμα, εκβιάζοντας -εκτιμώντας ότι δεν τη συμφέρει- φύγει από τη χώρα, θα πάψει ο κόσμος να παραγγέλνει; Τον τζίρο η πλατφόρμα τον δημιουργεί; Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και για τη δεσπόζουσα θέση που καταλαμβάνει ανάμεσα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν αδρά μεγάλη προμήθεια σε αυτές τις πλατφόρμες. Αφήστε το, όμως, αυτό. Είναι μια άλλη συζήτηση. Μπορούμε να την κάνουμε.
Εσείς εδώ πέρα υπερασπίζεστε, για άλλη μια φορά, πρωτοπορείτε και είστε μοναδικοί στην Ευρώπη σε έναν δρόμο αντεργατικών διατάξεων. Αυτή είναι η πολιτική σας. Αυτά ακριβώς υπηρετείτε, όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, είχε ψηφίσει διατάξεις που για πρώτη φορά υποχρέωναν τις εταιρείες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους, να τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας. Να καταγράφεται ο αριθμός πλαισίου της μηχανής και να έχει υποχρέωση, πέρα από τον μισθό τους, η εταιρεία να αναλαμβάνει τα έξοδα των σέρβις. Αυτές οι κινητοποιήσεις, λοιπόν, που έγιναν τότε σε μία κατεύθυνση υποστήριξης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, είχαν πράγματι απέναντι την εργοδοτική αυθαιρεσία. Γιατί τι να κάνουμε, δεν ήμασταν εμείς η κυβέρνηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εσείς την καλύπτετε όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε.
Μας μιλήσατε πριν για διάφορα πράγματα, λες και η έννοια κάποιων κοινωνικών μέτρων και παροχών ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2019. Ποιοι; Εσείς που είσαστε οι πατέρες της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Που αφήσατε χιλιάδες μαθητές νηστικούς κι αν δεν υπήρχε η κ. Φωτίου με την πολιτική της για τα σχολικά γεύματα θα είχαμε ζήσει ακόμη πιο τραγικές καταστάσεις. Εμείς οι οποίοι διπλασιάσαμε τους ωφελούμενους για τους παιδικούς σταθμούς. Εμείς οι οποίοι ψηφίσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
Δεν περιμένω να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας. Άλλωστε -χωρίς πραγματικά να έχω τίποτα με εσάς, ο όποιος έχετε ένα εξ όψεως συμπαθητικό προφίλ, με την πολιτική σας όμως έχω πάρα πολλά να χωρίσω, αισθάνομαι εντελώς απέναντι- είστε ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Μια άλλη ειδική αποστολή την ξεκινήσατε στον τομέα της ενέργειας για να έρχεστε αυτή τη στιγμή, κύριε υπουργέ, και να πανηγυρίζει η κυβέρνησή σας ότι έκανε τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στον τομέα των δικτύων ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ με 2,1 δισεκατομμύρια, θέλοντας να φτιάξετε ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο. Προσέξτε, όμως, ποιοι αγόρασαν, ποιοι επένδυσαν στο 49%; Ένα fund το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις ενεργειακές εταιρείες, που εκμεταλλεύεται και εισφορές εργαζομένων από άλλες χώρες, και ήρθαν για να πετύχουν μια σταθερή απόδοση του 6,72% ετησίως. Τι καλύτερη δουλειά!
Από πού τώρα αρχίζει το σκάνδαλο, κύριε υπουργέ, και θα ήθελα να το σχολιάσετε αυτό. Το σκάνδαλο αρχίζει όταν στην ίδια τη σύμβαση -που μένει να εγκριθεί, δεν ξέρω αν έχει εγκριθεί κιόλας- λέει το εξής: Το μίνιμουμ των διανεμόμενων κερδών του μερίσματος που θα δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 95% των κερδών της προηγούμενης χρονιάς. Άρα, λοιπόν, οι όποιες επενδύσεις οι οποίες, τάχατες, για να υπηρετηθούν ήταν επιβεβλημένη η έμμεση ιδιωτικοποίηση, δεν θα γίνονται από κέρδη τα οποία θα προκύπτουν από τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά μόνο από δανεισμό. Πολύ ωραία! Κι εμένα, λοιπόν, εξασφαλίστε μου ότι θα έχω επί είκοσι-τριάντα χρόνια, όσα θέλει αυτή η εταιρεία, 6,7% απόδοση στα κεφάλαιά μου και θα έχω εξασφαλισμένο ότι κάθε χρόνο θα παίρνω και μίνιμουμ μέρισμα 95% επί των κερδών. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κέρδη ο ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό ξέρετε πώς λέγεται; Λέγεται σκανδαλάρα, με την υπογραφή σας, με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την υπογραφή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!
Ιδιωτικοποιήσατε το δίκτυο φυσικού αερίου, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και σαν απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα έρχεστε να ολοκληρώσετε αυτό το στρατηγικό έγκλημα εις βάρος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, εις βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη ΔΕΗ. Μόνο που, κύριε υπουργέ, επειδή το Δημόσιο κατέχει το 51%, με ποια λογική αρνείστε, ακόμη και με επιχειρηματικούς όρους, ο κάτοχος του 51% να μην έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συνειδητά να αποφασίσει να απομειώσει τη συμμετοχή του; Σε ποια άλλη εταιρεία συμβαίνει αυτό στον ιδιωτικό τομέα;
Εσείς που θέλετε να λειτουργούμε με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, ελεύθερης αγοράς! Η ελεύθερη αγορά είναι για τους λίγους, για τους φίλους σας, για τους ημέτερους. Δεν είναι για το Ελληνικό Δημόσιο! Δεν είναι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που βλέπει την ακρίβεια να καλπάζει, που στον πυρήνα της έχει την εκτόξευση των τιμολογίων ενέργειας.
Την τέχνη του ψεύδεσθαι την υπηρετείτε με πολύ καλό τρόπο σε όσα έχετε πει τις τελευταίες μέρες για τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ που την πήραμε με 5 δισεκατομμύρια υπερχρεωμένη και τα κάναμε 4 δισεκατομμύρια, τη ΔΕΗ που της είχατε αρνηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια να επενδύσει στον κερδοφόρο τομέα των ΑΠΕ, τη ΔΕΗ που την υπερχρεώσατε μέσα από υπερδανεισμό διότι αυξήσατε κατά 40% τα τιμολόγια σε μια στιγμή ανθρωπιστικής κρίσης, βάρβαρης πολιτικής λιτότητας και ο κόσμος δεν μπορούσε να αποπληρώσει και αναγκαστήκατε και υπερδανειζόσασταν. Κι έρχεστε αυτή τη στιγμή, μέσα από διάφορα ωραία μεγάλα λόγια, να τα εκχωρήσετε αυτά σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Διότι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος για σας είναι ξένη.
Με ποια εργαλεία θα παρέμβει, λοιπόν, η Πολιτεία, αν όχι μέσα από μια δημόσια ελεγχόμενη εταιρεία στον χώρο της ενέργειας για να δημιουργήσει όρους αναχαίτισης της ακρίβειας; Με ποια εργαλεία; Με αυτά τα οποία ξεπουλάτε, με αυτά τα οποία αποποιείστε; Γιατί τόσους μήνες δεν έχετε κάνει έλεγχο στη χονδρική αγορά ενέργειας, όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχαν τεράστια περιθώρια κέρδους; Γιατί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνουν να δουν το πραγματικό κόστος των εταιρειών και πόσο πούλαγε τελικά στους προμηθευτές; Γιατί, τελικά, πρέπει η ενέργεια από όλες τις μορφές παραγωγής να αμείβεται με την οριακή τιμή, την πιο μεγάλη, ανεξάρτητα αν το κόστος τους είναι πολύ πιο κάτω; Γιατί στο πακέτο των μέτρων, αυτή τη στιγμή που λέτε για την ελάφρυνση των 30 ευρώ μηνιαίως των λογαριασμών, είναι έξω από τους ορίζοντές σας η παρέμβαση στο σκέλος των ειδικών φόρων, όπως το κάνουν αυτή τη στιγμή μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες;
Όταν πάρουν πάνω τους οι τιμές, δύσκολα αποκλιμακώνονται. Γνωρίζουμε ότι μέχρι το Μάρτιο η ζήτηση θα αυξάνει στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο. Θα την αναχαιτίσουμε; Σας ενδιαφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή μέσα στο σχεδιασμό σας είναι άλλη μια ευκαιρία για να ξεσκαρτάρουμε με τους πιο αδύναμους κρίκους, να χρησιμοποιήσετε ακόμα και την ενεργειακή κρίση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για να πετάξετε έξω από την αγορά άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διότι πιστεύετε στους ισχυρούς ομίλους που τους υπηρετείτε με ένα αντεργατικό πλαίσιο το οποίο συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων; Λαμπρό παράδειγμα αυτό της «e-food».
Αυτή, λοιπόν, την πολιτική σας, της εκχώρησης δικαιωμάτων του Δημοσίου στους ιδιώτες, την είδαμε στην περίπτωση του ΟΛΠ. Έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Το 16% πήγε στην κινεζική COSCO ενώ δεν υλοποίησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Το κάνατε εσείς ο ίδιος στην περίπτωση «Eldorado», που είχε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την καθετοποίηση της παραγωγής της. Αλλάξατε τη σύμβαση. Τι σχέση έχουν όλα αυτά, λοιπόν, με το δημόσιο συμφέρον; Τι κυβέρνηση είστε; Βάλτε μόνος σας έναν τίτλο. Ποιους εκπροσωπείτε; Πώς μπορείτε να κοιτάτε τον ελληνικό λαό κατάματα εσείς που λέγατε ότι πιστεύετε στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια; Ποια ασφάλεια έχει ο εργαζόμενος όταν βλέπει ότι είναι επί ξύλου κρεμάμενος, όταν συρρικνώνονται τα δικαιώματά του, όταν τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων τζογάρονται και την ίδια ώρα, για να ικανοποιηθούν πάλι κάποιοι συγκεκριμένοι οικονομικοί κύκλοι, ετοιμάζεστε να χρεώσετε τους Έλληνες με 70 δισεκατομμύρια; Διότι τόσο θέλει το πρότζεκτ. Τα έχουμε συζητήσει ξανά αυτά τα πράγματα, για να στηριχθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα υγείας.
Ορισμένα πράγματα πρέπει, λοιπόν, να λέγονται με το όνομά τους, όπως είναι. Στην αρχή την παρέμβασής σας αναφερθήκατε στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και κάνατε άλλη μια απρέπεια, από αυτές που πλέον καθημερινά βλέπουμε εκ μέρους της κυβέρνησης. Είπατε, χαμογελώντας, για πολιτικές δυνάμεις που πατάνε σε δύο βάρκες στο θέμα του εμβολιασμού. Ευτυχώς, κύριε υπουργέ, πλην της ασάφειας του κόμματος του κ. Βελόπουλου, όλοι οι υπόλοιποι έχουν στηρίξει την ανάγκη του εμβολιασμού. Φανταστείτε να ήταν διαφορετικά. Τη δική σας αποτυχία από μια ανερμάτιστη, αναποτελεσματική εκστρατεία πειθούς δεν θα τη χρεώσετε στους υπόλοιπους -δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό- ούτε τις αβλεψίες σας και τις παραλείψεις σας. Οκτώμιση χιλιάδες μαθητές είναι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία. Με ποιους όρους, με ποιες προϋποθέσεις άνοιξαν τα σχολεία; Υπήρξε έστω μία καινούργια αίθουσα; Κινηθήκατε στην κατεύθυνση της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού; Όχι, δεν το κάνατε. Ξέρετε να πανηγυρίζετε, όμως, προσπαθώντας να αλλάξετε την ατζέντα σε άλλα ζητήματα. Όμως, την προτεραιότητα να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας την έχετε αφήσει κατά μέρος.
Ορισμένα πράγματα μας τα θέτει η ίδια η ζωή και πρέπει να τοποθετούμαστε. Θα περίμενα, λοιπόν, σήμερα, δεύτερη μέρα επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη -από τη Σταυρούπολη έχουν πάει στον Εύοσμο, σήμερα καίγεται ο Εύοσμος, γίνεται ό,τι στη Σταυρούπολη- από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να μην έχουν αυτή τη στάση του Πόντιου Πιλάτου, των ίσων αποστάσεων απέναντι στον χρυσαυγιτισμό. Αλλά, βέβαια, έτσι εξηγείται η τοποθέτηση του κ. Μπογδάνου, η κυρία Κεραμέως η οποία δεν είδε τίποτα, δεν κατάλαβε τίποτα, ο κ. Συρίγος που είδε βία μόνο έξω, δεν είδε μέσα. Κυκλοφορούν σε όλο το διαδίκτυο. Έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο βίντεο που δείχνουν ανθρώπους με μαύρα ρούχα να χαιρετούν ναζιστικά. Πάψτε να αλιεύετε στη δεξαμενή της ακροδεξιάς για λίγες ψήφους! Μην το κάνετε ούτε καν στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων σας, οι οποίοι δεν είναι ακροδεξιοί. Αυτή η συγκατοίκηση πια και αυτή η νέα ταυτότητα που υπάρχει, είναι επικίνδυνη, ολισθηρή. Γιατί δεν θέλουμε, προφανώς, ένα μεγάλο κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία να φλερτάρει με την ακροδεξιά, να έχει στους κόλπους της ανθρώπους οι οποίοι κηρύσσουν το ρατσιστικό μίσος, τη μισαλλοδοξία. Πάρτε τις αποστάσεις σας.
Τι είναι αυτό, λοιπόν; Τα γραμμάτια όλων αυτών που ανέβαιναν στους βουκεφάλες με την περικεφαλαία την εποχή της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα ανταποδίδετε ή προσπαθείτε έτσι να αποφύγετε την ανάγκη να έρθουν, επιτέλους, να ψηφιστούν οι συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία; Δεν θα το αποφύγετε αυτό.
Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέω ότι συμφωνώ πάρα πολύ με την επισήμανση που έκανε η κυρία Κανέλλη σε ένα πράγμα που πρέπει να είναι κοινός τόπος. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι καθολικό, πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρέπει να στηρίζεται, πρέπει να βρίσκουμε χρήματα. Δεν υπάρχουν μόνο για τους υπερεξοπλισμούς τα χρήματα, υπάρχουν και για τον πόλεμο που είναι ενεργός. Ο πόλεμος της πανδημίας είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι ένας πιθανός πόλεμος. Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει, λοιπόν, να ριχτούν άνθρωποι και χρήματα. Είναι προτεραιότητα.
Το κοινωνικό κράτος είναι για όλους. Δεν είναι κράτος ελεημοσύνης ή ευσπλαχνίας.
Πάνω σε αυτό, όμως, νομίζω ότι ζητάω πάρα πολλά για να το καταλάβετε, διότι όντως εδώ φαίνεται ότι είμαστε δύο κόσμοι.
Ευχαριστώ.
Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, έπειτα από επανατοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:
Θέλω
να αναφερθώ στην εγκύκλιο Βρούτση, πρώτα απ’ όλα, που λέει: «Εάν ενόψη
των συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, είναι πράγματι δυσχερής η
διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη, εργασίας, τυγχάνει εφαρμογής το υπό
την παραπάνω διάταξη προβλεπόμενο, μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης
εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία στην ασφάλιση του
ΕΦΚΑ. Αυτό ανατρέψατε!
Δεύτερον: Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια επιθετική
κίνηση υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Παρέμεινε το 51%, όταν εσείς
είχατε δεσμευτεί ότι το 66% θα το ιδιωτικοποιούσατε. Το 24% ανήκει στην
κινεζική εταιρεία. Και σήμερα υλοποιεί τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικής
διασύνδεσης στην Ευρώπη. Με εμάς, πέρα από τον ΔΕΣΦΑ, που ήταν
διαγωνισμός ο οποίος είχε ολοκληρωθεί από τον κ. Σαμαρά, δεν έγινε
τίποτα άλλο. Και να σας πω και κάτι που ενδιαφέρει τον κόσμο; Τα
τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, έπεσαν
μεσοσταθμικά, όταν εσείς τα είχατε αυξήσει κατά 40% από το ’12 έως το
’15.