Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Σε αναζήτηση σταθερών τιμολογίων και διακανονισμών οι καταναλωτές – «Πονοκέφαλος» ρευστότητας για τους παρόχους

- energymag.gr

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν στους παρόχους  σταθερά τιμολόγια, τα οποία δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας).

Έτσι, προσπαθούν να «θωρακιστούν» απέναντι στις ρήτρες που εκτινάσσουν τα κόστη για ένα νοικοκυριό, έστω κι αν «δεσμεύονται να πληρώνουν μια συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας για δυο ή ένα χρόνο, ανάλογα με το συμβόλαιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το τελευταίο διάστημα πολλοί απευθύνονται στις εταιρίες ώστε  να «γυρίσουν» τα τιμολόγιά τους σε σταθερά, ανεξάρτητα από το εάν θα συνεχίσουν ή όχι να τελούν υπό το «καθεστώς « των κρατικών επιδοτήσεων στο μέλλον.

Όπως τονίζεται από στελέχη της αγοράς, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

«Τα τηλέφωνα κτυπούν καθημερινά από καταναλωτές που αναζητούν τις προτάσεις των παρόχων για συμβάσεις που δεν έχουν ρήτρες.

Ωστόσο, όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά,  ο καταναλωτής πρέπει να έχει υπ΄ όψιν του ότι επιλέγοντας σταθερά τιμολόγια δεσμεύεται για τουλάχιστον για 1 -2  χρόνια, ανάλογα με την εταιρία, σε μια υψηλή τιμή η οποία έχει ενσωματώσει όλες τις διακυμάνσεις στο ρεύμα και δεν έχει δυνατότητα κρατικής επιδότησης».

Το energycost.gr

Παράλληλα, με δεδομένο, ότι οι καταναλωτές ψάχνονται, ανεβαίνει διαρκώς με βάση πληροφορίες και η επισκεψιμότητα  στο energycost.gr, το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, που αποτελεί τη διαδικτυακή εφαρμογή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σχεδιάστηκε, ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, βάσει των αρχών της διαφάνειας, της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και της ανεξαρτησίας στην ενημέρωση, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων, καθώς και να υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας.

Πεδίο εφαρμογής του εργαλείου σύγκρισης τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση και προστασία των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος, ενσωμάτωσε στο εργαλείο και τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ενώ στο πλαίσιο της γενικότερης ενδυνάμωσης του καταναλωτή στην προσφερόμενη πληροφορία συμπεριέλαβε και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

Αγώνας δρόμου των παρόχων

Στο μεταξύ, πέρα από τη μάχη που δίνεται για τα μερίδια αγοράς, οι πάροχοι προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια δύσκολη και γεμάτη νάρκες αγορά.

Τα ζητήματα  ρευστότητας είναι μεγάλα, καθώς μάλιστα καταγράφεται και καθυστέρηση στην εκκαθάριση των κρατικών επιδοτήσεων που μετακυλύουν στους καταναλωτές. Αθροιστικά τα ποσά, για ρεύμα και φυσικό αέριο, μόνο για τον Ιανουάριο είναι περίπου 400 εκ τόσο για βιομηχανία όσο και λιανική.

Μόνο για το ρεύμα, τον πρώτο μήνα του χρόνου,  οι πάροχοι θα πρέπει να καλύψουν για ένα διάστημα που υπερβαίνει, το μήνα ποσό που φτάσει τα 157 εκατ. ευρώ , δηλαδή μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό στα 42 ευρώ. Και βέβαια το Δεκέμβριο η επιδότηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στα 49,5 ευρώ ανά νοικοκυριό

Επίσης μείζον είναι το θέμα των ποσών που οφείλονται στους Διαχειριστές. Εκεί ήδη έχει γίνει παρέμβαση της ΡΑΕ με πρόστιμα για παλιές οφειλές 347 εκ. ευρώ προς τους Διαχειριστές Ηλεκτρικής Ενέργειας έως και τον Οκτώβριο 2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί καταναλωτές, ειδικά επαγγελματίες, έχουν μπει σε διακανονισμούς των οφειλών ρεύματος  καθώς οι λογαριασμοί τους δύσκολα αντιμετωπίζονται με εφάπαξ καταβολές όντας δυο και τρεις φορές πάνω σε μηναία βάση. «Τα αιτήματα διακανονισμών έχουν πενταπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αποτυπώνοντας, εύγλωττα,  το κλίμα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου