Μετά από πολυετή αδράνεια στο μέτωπο των επενδύσεων, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, ξεκινά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής, με προτεραιότητα τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δάση.
Οι υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής αναμένεται να συντελέσουν καθοριστικά στο να μειωθούν οι βλάβες του συστήματος εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ επιπλέον θα βοηθήσουν στην αποφυγή πυρκαγιών κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 2022 θα υλοποιηθούν υπογειοποιήσεις για δίκτυο 1000 χιλιομέτρων προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 προβλέπεται να γίνουν υπογειοποιήσεις δικτύου μήκους 1500 χιλιομέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των υπογειοποιήσεων αφορά στην Αττική, όπου θα υλοποιηθεί περίπου το 30% των συνολικών επενδύσεων, ενώ μεγάλο τμήμα των επενδύσεων θα αφορά και στα νησιά (30%).
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις ή περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις καθώς εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης βλαβών και πυρκαγιών.
Σημειώνεται ότι οι υπογειοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται από το 2021, όταν άρχισε να κατασκευάζεται μεγάλος αριθμός έργων κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί όπως για παράδειγμα η υπογειοποίηση του δικτύου διανομής στο Τατόι, σε κάποια άλλα σημεία της Βαρυμπόπης καθώς και στο Παλαιό Ψυχικό.
Πέρυσι επίσης ξεκίνησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα υπογειοποιήσεις δικτύων σε πάνω από 20 δήμους σε όλη την Αττική όπως στο Ίλιον (Πάρκο Τρίτση), στη Βόρεια Αττική (Θρακομακεδόνες) και σε άλλα σημεία όπως στα Μέγαρα. Τα έργα που ξεκίνησαν το 2021 έχουν προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Ακόμη δύο μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αττική και συγκεκριμένα στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και στα Μελίσσια. Τα δύο αυτά έργα προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ αφορούν στην υπογειοποίηση δικτύου πάνω από 70 χιλιόμετρα.
Πάντως το μεγαλύτερο έργο της Αττικής αφορά στο Δήμο Διονύσου και θα περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές ενότητες της περιοχής, δηλαδή Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο και θα έχει προϋπολογισμό 28,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά προβλέπεται να υπογειοποιηθούν περίπου 200 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου.
Επίσης πέρυσι ξεκίνησαν να γίνονται εργασίες υπογειοποίησης δικτύου σε νησιά και συγκεκριμένα στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σε άλλες περιφέρειες εργασίες υπογειοποιήσεων ξεκίνησαν να υλοποιούνται στην Πελοπόννησο και τη Δ. Ελλάδα. Συνολικά προβλέπεται να υπογειοποιηθούν 45 χιλιόμετρα, με προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν περιληφθεί επιδοτήσεις για υπογειοποίηση δικτύων ύψους 60 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν από το ΔΕΔΔΗΕ την επόμενη 4ετία.
του Χάρη Φλουδόπουλου, www.capital.gr