Την ώρα που η Ευρώπη υπολογίζει την ζημιά από την ενεργειακή κρίση στο ιλλιγγιώδες ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίω ευρώ, ο Πούτιν άνοιξε τις κάνουλε του φυσικού αερίου επιχειρώντας να μετριάσει τις πιέσεις στις αγορές.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% την Πέμπτη, αγγίζοντας τα κανονικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 24% σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 28%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κερδών. Την Πέμπτη, οι τιμές σκαρφάλωσαν κατά 51%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2005, εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς θα επηρεάσει τις ροές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε παραγγελίες, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom PJSC, καθώς οι συμφωνίες τιμολογούνται με τρόπο που οι ρωσικές εισαγωγές είναι πλέον φθηνότερες σε σύγκριση με την προμήθεια αερίου στην αγορά spot. Η εξέλιξη έρχεται ύστερα από μήνες περιορισμένων ρωσικών εξαγωγών.
«Τα μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια της Gazprom ήταν “άχρηστα” όλο τον χρόνο, διατηρώντας τις εξαγωγές χαμηλά», ανέφεραν αναλυτές της BCS Global Markets. «Αυτό άλλαξε την Πέμπτη, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν και η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε απότομα. Θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».
Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών. Ταυτόχρονα, ένας βασικός αγωγός προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας δεν μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, πίσω από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, «μπορεί να υπάρχει και μια στρατηγική συνιστώσα, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, δεδομένης της πιθανότητας διακοπής των ροών ή περαιτέρω αυξήσεων τιμών», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο Bloomberg NEF.
«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική της δέσμευση είναι περιορισμένος, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω υλική κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.
Το κόστος
Ωστόσο όπως μεταδίδει το Bloomberg, με βάση τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές, ο συνολικός λογαριασμός πρωτογενούς ενέργειας της περιοχής πρόκειται τώρα να πλησιάσει το 1,2 τρισ. δολάρια φέτος, ανέφερε σε έκθεσή της η Citigroup.
Αυτό αντικατοπτρίζει τη διαρκή εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές για την κάλυψη της ζήτησης, με την ταχεία επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι στιγμής να προκαλεί ελάχιστη μείωση σε αυτή την εξάρτηση.
Η ήπειρος «αντιμετωπίζει μία μεγάλη δυσκολία στον ενεργειακό της λογαριασμό», γράφουν στην έκθεση αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Alastair Syme. Η πρόβλεψη της Citi είναι αυξημένη κατά σχεδόν 200 δισ. δολάρια από την εκτίμηση του Ιανουαρίου ενώ ξεπερνά και το προηγούμενο υψηλό του 2008.
Ο ενεργειακός λογαριασμός της Ευρώπης ανήλθε σε περίπου 300 δισ. δολάρια πέρυσι. Με το προβλεπόμενο κόστος του 2022 να είναι τετραπλάσιο αυτού του ποσού, η ζήτηση μπορεί να μειωθεί γρήγορα μεταξύ των «οριακών» καταναλωτών, ανέφερε η Citigroup.