Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναβαθμίσεις από τον ΑΔΜΗΕ στοχευμένων υποσταθμών Μέσης – Χαμηλής Τάσης ανά την επικράτεια, ώστε να μπορούν να συνδεθούν νέοι σταθμοί ΑΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναβάθμιση 2 υποσταθμών, από τους 33 στους οποίους προβλέπεται να αυξηθεί η ισχύς, για να αυξηθεί η δυνατότητα του δικτύου να «υποδεχθεί» νέες μονάδες «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.
Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη μορφή επιχορήγησης. Για να επιταχύνει την υλοποίησή του, και επομένως να απελευθερώσει ηλεκτρικό «χώρο» για καινούρια έργα ΑΠΕ, ο Διαχειριστής «έτρεξε» τις πρώτες αναβαθμίσεις πριν αντληθούν τα σχετικά κεφάλαια από το «Ελλάδα 2.0».
Όπως έχει γράψει το energypress, από την αύξηση της ισχύος των συγκεκριμένων υποσταθμών υπολογίζεται πως «περνά» η εγκατάσταση και λειτουργία καινούριων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.755 MW περίπου. Ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί στο 40% των «πράσινων» σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4.640 MW, που εκτιμάται ότι πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του υφιστάμενου ΕΣΕΚ για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Η συνολική αύξηση ισχύος στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο υποσταθμών θα ανέλθει σε 800MVA, σε κάποιες περιπτώσεις με την προσθήκη νέων μετασχηματιστών, ή ακόμη και με την αντικατάσταση ορισμένων υποσταθμών με μεγαλύτερους.
Όσον αφορά τον γεωγραφικό επιμερισμό των αναβαθμίσεων, προβλέπεται η αύξηση της ισχύος κατά 250MVA υποσταθμών σε Πελοπόννησο και Ήπειρο, ενώ κατά 100MVA στην Αττική. Στην Κεντρική Ελλάδα σχεδιάζεται αύξηση της ισχύος κατά 200 MVA, και κατά 250MVA σε Μακεδονία και Θράκη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, έως το 4ο τρίμηνο του 2023 θα κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων. Τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο του 2025.