Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Αισιοδοξία από την κυβέρνηση για έγκριση της παρέμβασης στη χονδρεμπορική ρεύματος - Αναμένεται το πρώτο «σήμα» της Κομισιόν

 

Θοδωρής Παναγούλης

Την πεποίθηση ότι, παρά τις επιφυλάξεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, η Κομισιόν θα δώσει γρήγορα το πράσινο φως, έτσι ώστε το ελληνικό σχέδιο για διπλή παρέμβαση στη χονδρική και στη λιανική αγορά ρεύματος να προλάβει πράγματι να εφαρμοστεί από τις αρχές Ιουλίου, διατυπώνουν, μιλώντας στο energypress, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Το σχέδιο εστάλη γραπτώς την Παρασκευή στις ευρωπαϊκές Γενικές Διευθύνσεις (DG Energy και DG Comp), ενώ είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις Ελλάδας και Βρυξελλών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει και δεύτερη τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων του ΥΠΕΝ και της Κομισιόν, όπου θα συζητηθούν επιμέρους πλευρές της ελληνικής πρότασης. Πιθανότατα θα υπάρξει εντός της εβδομάδας και επικοινωνία του κ. Σκρέκα με τις επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού για να τεθεί και σε πιο πολιτικό πλαίσιο η ελληνική πρωτοβουλία.

Πολύ σύντομα αναμένεται, πάντως, η πρώτη γραπτή αντίδραση των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν.

Η αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών εδράζεται σε δύο στοιχεία: Πρώτον, στο γεγονός ότι η άμεση αφαίρεση των συγκυριακών υπερεσόδων που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί λόγω της ενεργειακής κρίσης, μέτρο που βρίσκεται στον «πυρήνα» των παρεμβάσεων, είναι μια  δυνατότητα που προτείνεται και από την Κομισιόν στην «εργαλειοθήκη» με τα μέτρα για τη συγκράτηση των υψηλών τιμών ενέργειας, η τελευταία εκδοχή της οποία θα ανακοινωθεί σήμερα.

Δεύτερον στο ότι, όπως έχει δομηθεί το ελληνικό σχέδιο, δεν πρόκειται να διαταραχθεί το διασυνοριακό εμπόριο, καθώς η τιμολόγηση των εισαγωγών-εξαγωγών θα εξακολουθήσει να γίνεται στη βάση των χονδρεμπορικών τιμών που προκύπτουν από την επίλυση της αγοράς, όπως γίνεται τώρα.

Όπως έχει γράψει το energypress, ενώ η αγορά θα επιλύεται κανονικά, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν θα αμείβονται πλέον με βάση την ακριβότερη προσφορά στο σύστημα, αλλά κατ΄ανώτατον σε μια νέα τιμή που θα αποτελεί συνάρτηση του λειτουργικού τους κόστους με την προσθήκη ενός μικρού εύλογου κόστους. Για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, που ένα μέρος του κόστους τους εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες (τιμή αερίου και δικαιωμάτων ρύπων για τους σταθμούς αερίου και τιμή ρύπων για τις λιγνιτικές), το κόστος αυτό θα επαναπροσδιορίζεται σε ημερήσια βάση, συνεπώς θα δημιουργείται κάθε ημέρα μια νέα ανώτατη τιμή.

Για τις ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών και κατηγοριών), καθώς και για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, θα οριστεί μια σταθερή ανώτατη τιμή στην οποία θα αγοράζεται το ρεύμα, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή η σταθερή τιμή θα οριστεί στα επίπεδα των 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εάν οι προσφορές κάποιων μονάδων (θερμικών ή όχι) για κάποιες ώρες, είναι μικρότερες από την ανώτατη τιμή, τότε θα πληρώνονται, φυσικά, στην τιμή της προσφοράς τους.

Θα αγοράζουν φθηνότερα

Με το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, οι προμηθευτές θα εξασφαλίζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά με κόστος που θα προσδιορίζεται από τη μεσοσταθμική τιμή των αμοιβών των μονάδων που συμμετέχουν κάθε φορά στο μείγμα. Επομένως, τα ποσά που θα καταβάλλουν θα είναι μικρότερα από το υφιστάμενο χονδρεμπορικό κόστος, και το οποίο καθορίζεται από την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), η οποία προκύπτει από την επίλυση της αγοράς. Με την ΤΕΑ θα συνεχίσουν να τιμολογούνται μόνο οι ποσότητες ενέργειας που προορίζονται για εξαγωγές.

Η ελάττωση του κόστους προμήθειας των εταιρειών σημαίνει πως θα αποκλιμακωθούν όλα τα τιμολόγια, με οριζόντιο τρόπο. Για να περιορισθούν ακόμη περισσότερο οι λιανικές τιμές, στα επιθυμητά επίπεδα (γίνεται λόγος για κόστος στον καταναλωτή 14 με15 λεπτά την κιλοβατώρα), το ελληνικό μοντέλο προβλέπει και δεύτερη παρέμβαση που είναι η παροχή επιδότησης στα τιμολόγια λιανικής, με την οποία θα απορροφάται η διαφορά που απομένει ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα και το κόστος προμήθειας των εταιρειών. 

 

 https://energypress.gr/news/aisiodoxia-apo-tin-kyvernisi-gia-egkrisi-tis-paremvasis-sti-hondremporiki-reymatos-anamenetai

Αρχειοθήκη ιστολογίου