Ολοταχώς στο νέο καθεστώς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που φέρνει το τέλος των οριζόντιων μέτρων επιδότησης πηγαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρομολογώντας σημαντικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος. Λίγες μέρες μετά το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ με τις τρεις κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων  τιμολογίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης προχωρεί σε αλλαγές στο νέο πλαίσιο τιμολόγησης που θα φέρει άμεσα στην αγορά με νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία ex antes τιμολόγησης (τιμολόγια που η τιμή καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα) με την εξής ειδοποιός διαφορά. Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα (by default ) όσοι δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους, για τους οποίους θα υπάρχει πρόβλεψη  να έχουν την δυνατότητα παραμονής σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για ένα χρόνο.

Το νέο τιμολόγιο μελετάται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) εφόσον οι προμηθευτές πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης  χαμηλού σχετικά ρίσκου που θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, οι οποίες εκτίναξαν το κόστος και δαιμονοποίησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων λόγω ενεργειακής κρίσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τιμολόγιο αυτό θα βασίζεται σε ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει για την τιμολόγηση ιστορικά στοιχεία τιμών ακόμη και καταναλώσεις. Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι οι πάροχοι ενέργειας.

Οι κατευθύνσεις της ΡΑΑΕΥ

Το σχέδιο της ΡΑΑΕΥ, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας  διαβούλευσης και περιλαμβάνει τα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια, προβλέπει πως με την λήξη των έκτακτων μέτρων στο τέλος του έτους επανέρχονται οι συμβάσεις στα επίπεδα προ κρίσης, τα οποία πάγωσαν το καλοκαίρι του 2022. Οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές έως την 1 Νοεμβρίου για τις νέες κατηγορίες τιμολογίων και εφόσον  υπάρχουν αλλαγές στην σύμβαση να στείλουν τους νέους όρους. Ο πελάτης από την πλευρά του οφείλει να απαντήσει εντός 30 ημερών αν αποδέχεται το νέο τιμολόγιο. Αν δεν το κάνει θα θεωρείται ότι έχει συναινέσει. Σε περίπτωση όμως που δεν συμφωνεί είναι υποχρεωμένος να επιλέξει νέο πάροχο για σύναψη νέας σύμβασης και αν δεν το πράξει τότε θα μεταπίπτει στην νέα κατηγορία.

Το δρόμο για τις αλλαγές στα τιμολόγια άνοιξε προχθές ο κ. Σκυλακάκης σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, παρουσία της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, του νέου Γενικού Γραμματέα Ενέργειας κ. Τέλη Αιβαλιώτη και νομικών εκπροσώπων της ρυθμιστικής αρχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την σύσκεψη ο υπουργός υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την εφαρμογή του νέου τιμολογίου εν αντιθέσει με τους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους που φάνηκε να κρατούν αποστάσεις. Για το νέο τιμολόγιο αποστάσεις παίρνουν όμως και οι προμηθευτές ενέργειας, που ερωτήθηκαν σχετικά από το newmοmey, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο νομοθετεί με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει η ΔΕΗ, η οποία έχει σχεδιάσει ένα αντίστοιχο τιμολόγιο, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει.


Νέα σύσκεψη για τους κακοπληρωτές

Για σήμερα, είναι προγραμματισμένη και νέα συνάντηση στο ΥΠΕΝ μεταξύ ΡΑΑΕΥ, ΔΕΔΔΗΕ και προμηθευτών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ανάπτυξη του συστήματος σήμανσης οφειλετών (debt flagging)  με στόχο την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού, σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Η ΡΑΑΕΥ έχει αναλάβει να αποστείλει στις 20 Οκτωβρίου την εισήγησή της στο ΥΠΕΝ για την τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, διαμορφώνοντας την πρότασή της με αφετηρία την αντίστοιχη γνωμοδότηση στην οποία είχε καταλήξει την άνοιξη του 2021. Το debt flagging αποτελεί  μονόδρομο για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών  και από τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να αποφασιστούν τα αναγκαία κρίσιμα βήματα για την λειτουργία του συστήματος και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.