Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΗ: Αναζητείται πολιτική λύση για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης


Βλάβες σε μονάδες αφήνουν κλειστό το διακόπτη εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών - Εμπόδιο ο περιορισμός της χρήσης του λιγνίτη 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Κοζάνης καθώς η μεταβολή του καιρού και οι χαμηλές θερμοκρασίες βρίσκουν κλειστό το «διακόπτη» της τηλεθέρμανσης λόγω βλάβης στις μονάδες της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο, προγραμματισμό όμως που ανέτρεψε βλάβη στο μετασχηματιστή της Μονάδας 3 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καθώς και διαρροή στη Μονάδα 4.. Όπως αναφέρουν

αρμόδιες πηγές, η Μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, καθυστερεί καθώς είναι  προγραμματισμένη να μπει στο σύστημα τον Νοέμβριο, με τους κατοίκους, αλλά και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΕΚ) να αγωνιούν για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν, η καθυστέρηση στην λειτουργία των μονάδων.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑ)  ότι η καθυστέρηση στην τροφοδοσία της πόλης της Κοζάνης και των διασυνδεδεμένων οικισμών ΖΕΠ και Ν. Χαραυγής  με θερμική ενέργεια από την εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης  οφείλεται αποκλειστικά στην μη διαθεσιμότητα, μέχρι σήμερα, των μονάδων  του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Η ΔΕΥΑ Κοζάνης ανέφερε μάλιστα  σε ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα για την παροχή θερμικής ενέργειας από τις 2 Οκτωβρίου για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία της προθέρμανσης και η παροχή θερμικής ενέργειας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την διαθεσιμότητα των μονάδων».

Ανεξάρτητα πάντως από τις βλάβες, προβληματισμό για την λειτουργία των μονάδων δημιουργεί η υποχώρηση του μεριδίου του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και η αντικατάστασή τους από μονάδες ΑΠΕ και φυσικού αερίου, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι για να αντιμετωπιστούν  οι ανάγκες της πόλης θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση για να καλυφθεί το κόστος της τηλεθέρμανσης.

Τις προηγούμενες μέρες τοπικοί φορείς είχαν συνάντηση με την  υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε σχετικές συζητήσεις γίνονται με τη ΔΕΗ αλλά και τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Όπως ειπώθηκε  η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο και αναμένονται συναντήσεις και με τις νέες δημοτικές αρχές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΔΕΗ προχωρά ταυτόχρονα στην κατασκευή της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στις εγκαταστάσεις του παλιού λιγνιτικού σταθμού Καρδιάς, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη το 2025.

O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ  καίει  φυσικό αέριο και προβλέπεται να εξασφαλίσει  την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) μετά το τέλος των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Η κατασκευή της μονάδας  ΣΗΘΥΑ θα καλύψει τις ανάγκες των τηλεθερμάνσεων στις τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο). Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται συνένωση των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης των τριών ΟΤΑ σε μια διαδημοτική επιχείρηση (Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας).

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

www.newmoney.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου