Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες
του energypress, η σχετική προεργασία βρίσκεται στην τελική φάση
ολοκλήρωσης. Έτσι, η υπηρεσία πρόκειται να ανακοινωθεί σε μερικές
εβδομάδες από τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην πράξη, η διεκπεραίωση της αλλαγής παρόχου μέσω του Gov.gr Wallet θα απαλείψει την ανάγκη υποβολής οποιουδήποτε δικαιολογητικού από τον καταναλωτή προς την εταιρεία στην οποία θέλει να συμβληθεί. Τα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται από το «ψηφιακό πορτοφόλι», έπειτα από συναίνεση του καταναλωτή, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τη σύναψη καινούριου συμβολαίου.
Στην πράξη, όταν ένας καταναλωτής αποφασίσει να μετακινηθεί σε άλλο πάροχο, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει θα είναι να έρθει σε επαφή με τον προμηθευτή, για το προϊόν στο οποίο θέλει να συμβληθεί. Για τη σύναψη του συμβολαίου, θα λαμβάνει ειδοποίηση στην εφαρμογή Gov.gr Wallet στο smartphone του, με την οποία θα του ζητείται η άδεια πρόσβασης της εταιρείας στα προσωπικά του στοιχεία που είναι απαραίτητα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται αν συναινέσει, πατώντας το αντίστοιχο «κλικ» στο notification.
Με την πλήρη αυτοματοποίηση της σύναψης νέου συμβολαίου, θα γίνει πολύ πιο εύκολη η μετακίνηση σε νέο πάροχο. Επομένως, ανοίγει τον δρόμο για αύξηση της κινητικότητας στη λιανική αγορά, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί συνθήκες για ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Οι πρόσφατες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν ενισχύσει την ελευθερία επιλογής εταιρείας και τιμολογίου από τους καταναλωτές, με δεδομένο ότι στην περίπτωση των κυμαινόμενων τιμολογίων (πράσινων και κίτρινων), μπορούν πλέον ανά πάσα στιγμή και χωρίς καμία δέσμευση να αλλάξουν συμβόλαιο και εταιρεία. Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης υπάρχει πλέον μόνο στα σταθερά (μπλε) προϊόντα.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου
προμήθειας, η κινητικότητα δεν έχει μειωθεί στην αγορά από την εποχή
εμφάνισης των έγχρωμων τιμολογίων, με τη συντριπτική πλειονότητα πάντως
των περιπτώσεων να αφορά μετακινήσεις μεταξύ των ιδιωτών παρόχων. Αυτό
που παρατηρείται ωστόσο είναι ότι κατά κανόνα για κάθε προμηθευτή οι
πελάτες που κερδίζει σε μηνιαία βάση κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις
αποχωρήσεις. Έτσι, από την σκοπιά του καθαρού «ισοζυγίου», η εικόνα που
προκύπτει είναι πως τα πελατολόγια των εταιρειών έχουν παραμείνει σε
γενικές γραμμές σταθερά μέσα στο 2024.