Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μείωση τιμολογίων λόγω φθηνού πετρελαίου ζητάει από τη ΔΕΗ η ΡΑΕ


Θέμα μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με
παρέμβασή της προς τη ΔΕΗ. Η πρώτη όχληση έχει εκφραστεί με επιστολή προς τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία και καλείται να προχωρήσει σε μειώσεις των οικιακών τιμολογίων αλλά και να παραθέσει στοιχεία κόστους στη ΡΑΕ. Η άποψη που διατυπώνεται από τη ΡΑΕ σε αυτή την επιστολή είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι τιμές των καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) να έχουν υποχωρήσει κατά 70% και οι καταναλωτές να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές του 2012.
Στις προτεραιότητες της αρμόδιας Αρχής για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας μπαίνει τόσο το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ όσο και το θέμα των ρευματοκλοπών, αφού το πρόβλημα της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ αφορά στο σύνολο της αγοράς.
Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη  ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για περιορισμό, έχουν εκτοξευθεί στα 2,5 δισ. ευρώ. Η ΡΑΕ αξιολογεί το..
πρόβλημα ως μείζον για το σύνολο της αγοράς, καθώς αυτό συνεπάγεται ελλείμματα στην αποπληρωμή των ποσών που αντιστοιχούν στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) καθώς και σε ελλείμματα προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ από ποσά που αντιστοιχούν στις αποκαλούμενες «ρυθμιστικές χρεώσεις» (τέλη δικτύου και συστήματος). Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ αναμένεται να ζητήσει από τη ΔΕΗ να καταθέσει ένα πιο στοχευμένο σχέδιο για τον περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών, καθώς εκτιμά ότι από τα 2,5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ μπορεί να εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τη δυσλειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού σε ό,τι αφορά στις πληρωμές στην αλυσίδα από τον καταναλωτή μέχρι τις πληρωμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών. Παρεμβάσεις αναμένονται από τη ΡΑΕ και στο θέμα των ρευματοκλοπών, το οποίο εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτο. Ανεπίσημες εκτιμήσεις υπολογίζουν τα διαφυγόντα έσοδα για τη ΔΕΗ από το φαινόμενο των ρευματοκλοπών στο 5% του τζίρου της, που μεταφράζεται σε ποσό της τάξης των 280 εκατ. ευρώ ετησίως. Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι το κόστος αυτό θα πρέπει κάποιος να το επωμιστεί, ενώ μεταξύ των εισηγήσεων που διατυπώνονται είναι η μεταφορά του συνόλου ή μέρους στον ΔΕΔΔΗΕ, ως τον αρμόδιο φορέα για τη λειτουργία του δικτύου διανομής. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν, τα θέματα όμως ανοίγουν για πρώτη φορά υπό την παρέμβαση και επίβλεψη ενός κεντρικού φορέα, όπως είναι η ΡΑΕ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σοβαρές προσπάθειες τόσο στην κατεύθυνση περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών όσο και του φαινομένου των ρευματοκλοπών έχουν καταβληθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι οποίες ωστόσο σε μεγάλο βαθμό «σκοντάφτουν» στην απουσία ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και στην ύπαρξη νομικών κενών.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις στις κατηγορίες μέσης και υψηλής τάσης, όπως και στη χαμηλή, αλλά μόνο για την κατηγορία των επαγγελματικών τιμολογίων, αφήνοντας εκτός την μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών, που δεν έχουν δει μέχρι στιγμής στους λογαριασμούς τους καμία ελάφρυνση από τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των δαπανών της ΔΕΗ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αντιθέτως, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η πρώτη κατηγορία καταναλωτών που επωμιζόταν τις αυξήσεις στα καύσιμα.

Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή

Αρχειοθήκη ιστολογίου