Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Γ. Βαρουφάκης στη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η δημιουργία ενός κοινωνικοποιημένου –όχι ιδιωτικοποιημένου– δικτύου παραγωγής και διανομής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μέλλον

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στα γραφεία του ΜέΡΑ25. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Βουλευτής Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Κρίτων Αρσένης, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Σμυρλής, ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης και η Συντονίστρια του Συνδικαλιστικού Τομέα του κόμματος Ελένη Βουβουλούδα.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είπε πως το μέτωπο του ξεπουλήματος υπερβαίνει το ζήτημα αυτής καθεαυτής της ΔΕΗ, καθώς η αγορά ενέργειας είναι ένα ιδεολόγημα που κρύβει συγκεκριμένα ολιγαρχικά συμφέροντα. «Αρχή του κακού είναι η δημιουργία του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και η κατάργηση του αποτελεί το πρώτο βήμα για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης αναφέρθηκε στην αιφνίδια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την απώλεια του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ, ενώ εστίασε και στο ζήτημα της παραχώρησης των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ, που θα έπρεπε να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο καθώς αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα για την ενέργεια. «Μόνο με μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού μπορεί να ασκείται και μια κοινωνική πολιτική, ειδάλλως οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές, νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι τρομαχτικές» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και συμπλήρωσε πως «το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας.»

Ακούγοντας τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Γενικό Γραμματέα Αντώνη Καρρά που μίλησε για ένα διαχρονικό έγκλημα, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο που υλοποιείται, ένα σχέδιο των μνημονιακών Κυβερνήσεων και όχι μόνο, αλλά και της τρόικας, απέναντι στο οποίο πρέπει να δούμε στο πλαίσιο και της σημερινής συγκυρίας των ανατιμήσεων, πως μπορεί όχι μόνο να φρενάρει αλλά και να ανατραπεί. «Πρέπει να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από την κοινωνία ευρύτερα» ανέφερε καταληκτικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε πως: «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε σήμερα το ΜέΡΑ25 για την αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που θα σημαίνει την πλήρη καταστροφή για τη δημόσια και κοινωνική επιχείρηση της ενέργειας της χώρας. Θα σημαίνει τεράστιες αυξήσεις για τους καταναλωτές σε αυτή την ξέφρενη κούρσα των αυξήσεων που ήδη υπάρχει. Πρέπει να σταματήσει γιατί είναι καταστροφικό για την κοινωνία και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.»

Ενώ ο Γραμματέας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι: «Σε μια εποχή που το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πανάκριβο, ιδίως για τη μεγάλη πλειοψηφία -έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα μιας επιλογής, κατεστημενικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, επιλογής ότι η εμπορευματοποίηση, η δημιουργία μιας δήθεν αγοράς, ενός χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας, ενέργειας γενικότερα βοηθάει, δεν βοηθάει. Το αντίθετο κάνει, βοηθάει μόνο τους πάρα πολύ λίγους, τα αρπαχτικά που έχουν στα χέρια τους τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΗ. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι αυτοί και όσο μεγαλύτερη η κρίση τόσο περισσότερο ωφελούνται γιατί βλέπετε και το κράτος τους δίνει και επιδοτήσεις. Η δημιουργία ενός κοινωνικοποιημένου δικτύου παραγωγής και διανομής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μέλλον. Το ΜέΡΑ25 θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων που νοιάζονται για το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ενέργεια, των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη. Θα πάρει μεγάλη σύγκρουση με την ολιγαρχία η οποία έχει πέσει με νύχια και με δόντια να κατασπαράξει ό,τι έχει μείνει από αυτό το δημόσιο αγαθό. Όπως και με τόσα άλλα δημόσια έργα.»

Αρχειοθήκη ιστολογίου