Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα μεγαλύτερα περιθώρια του δικτύου διανομής να φιλοξενήσει νέα κέντρα δεδομένων όπως προκύπτει από την μελέτη που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ για τις δυνατότητες του δικτύου ανά την επικράτεια της χώρας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος εντοπίζεται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας όπως είναι η Θράκη, η Αττική και η Πελοπόννησος με την διαφορά ότι στην Κεντρική Μακεδονία τα σχετικά νούμερα ξεπερνούν τα 150 MW όταν στις υπόλοιπες περιοχές περιορίζονται στα 50 MW σε καθεμία με πρόσθετη προϋπόθεση την διαθεσιμότητα του κάθε υποσταθμού.
Επί παραδείγματι, η Κρήτη εμφανίζεται «ανοικτή» στην υποδοχή νέων κέντρων δεδομένων της τάξης των 50 MW, ωστόσο, όχι σε υποσταθμούς που είναι ήδη φορτωμένοι όπως για παράδειγμα ο υποσταθμός που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του νέου αεροδρομίου της Κρήτης στο Καστέλι, γεγονός που με την σειρά του προσθέτει νέους περιορισμούς στην σχετική χωροθέτηση των data center.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα περιθώρια του δικτύου διανομής ξεπερνούν τα 300 MW λαμβάνοντας υπόψη τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που δικτύου διανομής όπως αυτά προβλέπονται στο σχετικό σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής που έχει καταθέσει ο ΔΕΔΔΗΕ προς έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ μετράει περί τα 40 MW εν λειτουργία data center στο δίκτυο διανομής με τα πρόσθετα αιτήματα να φτάνουν, σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, περί τα 1.968 MVA, γεγονός που επιβεβαιώνει σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την δημιουργία data center στο δίκτυο διανομής με ανάλογα βέβαια «δείγματα» να καταγράφονται και στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η αποτύπωση των περιθωρίων τόσο για το δίκτυο διανομής όσο για το δίκτυο μεταφοράς περιλαμβάνονται στην μελέτη (δείτε εδώ και εδώ) που εκπόνησε η PwC για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την οποία πλέον έχει παραδώσει, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθεί μια τυποποιημένη διαδικασία για την υποδοχή των αιτημάτων σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ προκειμένου αφενός να υπάρχει μια ολιστική εικόνα του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αφετέρου να εξυπηρετούνται καλύτερα τα αιτήματα χωρίς να «μπερδεύονται» με διπλοεγγραφές στους δύο διαχειριστές όπως συμβαίνει τώρα, δεσμεύοντας ηλεκτρικό χώρο χωρίς αυτό να συνοδεύεται με την βεβαιότητα υλοποίησης της επένδυσης.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ήδη παρατηρείται και προσομοιάζει με την κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με «όψιμους» επενδυτές να δεσμεύουν χώρο στο ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς την ίδια στιγμή να επιδεικνύουν τα ανάλογα εχέγγυα για την πραγματοποίηση της επένδυσης, γεγονός που κατέληξε, ελέω πεπερασμένου των διαθέσιμων MW, να μένουν εκτός δικτύου περισσότερο «ώριμες» επενδύσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΑΔΜΗΕ, ως αρμόδιος για την ευστάθεια του δικτύου και αναγνωρίζοντας την συνθετότητα του εγχειρήματος να ενσωματωθούν μεγάλα φορτία κατανάλωσης πάνω στο δίκτυο, θέλει να προχωρήσει εκ των προτέρων στις κατάλληλες παρεμβάσεις και συστάσεις προς τους επενδυτές προκειμένου να αποφύγει «δυσάρεστες» καταστάσεις για την λειτουργία του δικτύου κατά αναλογία με όσα εξελίχθηκαν στην πορεία του χρόνου με την διείσδυση των ΑΠΕ.
Σε μια συνολικότερη θεώρηση για τα επόμενα βήματα ως προς τον «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη των data center στην Ελλάδα, οι μελετητές υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική στρατηγική που θα δομηθεί στη βάση μιας εξειδικευμένης μελέτης, που με την σειρά της θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στην αγορά και ακολούθως, θα σταχυολογήσει σειρά κινήτρων και αντικινήτρων για να μετριαστούν και να αντιμετωπιστούν αυτές, προκειμένου εν τέλει να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία των κέντρων δεδομένων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που συνεχίζουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες με μόνιμο και βασικό επίδικο την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, ότι τα δύο Υπουργεία και δη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του πράγματος με τον συνολικότερο σχεδιασμό να περιλαμβάνει την δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας που αφενός θα επιμεληθεί της σχετικής διαδικασίας και αφετέρου θα αποτελέσει το «όχημα» για να καταλήξει μια ενιαία στρατηγική που θα συνυπολογίζει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους για την «επόμενη μέρα» των data center στην Ελλάδα.