Στην εφαρμογή ενός σχεδίου περικοπής πληρωμών θα
υποχρεωθεί να προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ, προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα ρευστότητας που εξελίχθηκε σε μείζον μετά την επιβολή των capital controls. Απλήρωτοι σε πρώτη φάση θα μείνουν εργολάβοι των ορυχείων που μεταφέρουν αδρανή υλικά και πιθανά από αυτή την εβδομάδα να μη μεταβιβαστούν στο σύνολό τους οι δαπάνες προς ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής της Αγοράς) και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς) για αγορές ενέργειας από τρίτους παραγωγούς.
Η άποψη που φαίνεται να έχει επικρατήσει στη ΔΕΗ, είναι η ενέργεια που αγόρασε από τρίτους να αποπληρωθεί με βάση..
την Οριακή Τιμή Συστήματος και να παρακρατηθεί το ποσό που καλύπτει την εγγυημένη από τον νόμο τιμή. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα μεταφέρει το πρόβλημα της ρευστότητας σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού, πιέζοντας κυρίως τους παραγωγούς ΑΠΕ που πληρώνονται ήδη με καθυστερήσεις τεσσάρων μηνών. Στόχος της ΔΕΗ, με αυτές τις κινήσεις, είναι να διασφαλίσει την κάλυψη ανελαστικών δαπανών (μισθοδοσία, τοκοχρεολύσια, καύσιμα, πληρωμές φόρων και τελών προς τρίτους) για μακρύ χρονικό διάστημα, καθώς επικρατεί η εκτίμηση ότι θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθούν οι ρυθμοί εισπραξιμότητας ακόμη και εάν υπάρξει άμεση άρση της τραπεζικής αργίας.
Η προ capital controls εισπραξιμότητα της επιχείρησης κινείτο στα 30 εκατ. ευρώ την ημέρα περίπου. Η διοίκηση έχει εξετάσει ένα σενάριο που προβλέπει εισπραξιμότητα κοντά στα 20 -25 εκατ. ευρώ ημερησίως, ένα στα 20 εκατ. και ένα, που είναι και το πιο ρεαλιστικό, κοντά στα 12 εκατ. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη που εξετάστηκαν οι πρώτες περικοπές πληρωμών, οι εισπράξεις έτρεχαν με το μετριοπαθές σενάριο των 20 εκατ. την ημέρα. Αποπληρώθηκαν κυρίως λογαριασμοί που ήταν συνδεδεμένοι με λογαριασμούς καταθέσεων ή πιστωτικές κάρτες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πληρώσουν και μέσω e-banking, όπως μεταφέρουν στελέχη της επιχείρησης, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες από το ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων.
Ο ρυθμός των εισπράξεων, ωστόσο, καθημερινά βαίνει μειούμενος και η εκτίμηση που επικρατεί στη ΔΕΗ είναι ότι πολύ γρήγορα θα βρεθεί στο «κακό» σενάριο του περιορισμού τους στα 12 εκατ. ευρώ ημερησίως, ποσό που δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς των Capital controls βρήκε τη ΔΕΗ με 2 δισ. ανεξόφλητες οφειλές περίπου για τον περιορισμό των οποίων κατέφυγε σε ένα ευρύ πρόγραμμα διακανονισμών πολλών δόσεων. Οι εξελίξεις που πυροδότησε στην ελληνική οικονομία η απόφαση για δημοψήφισμα και η επιβολή του περιορισμού κεφαλαίων καθιστούν πλέον μη βιώσιμο ακόμη και αυτό το σχέδιο διακανονισμών της ΔΕΗ, καθώς έχει ενταθεί η οικονομική ασφυξία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι μέχρι στιγμής, πάντως, επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔΕΗ δεν θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση της επιχείρησης. Σε αυτό βοηθούν και τα ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποθέματα λιγνίτη που βρίσκονται στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων επαρκούν τουλάχιστον για ένα μήνα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στην «Κ», ενώ διασφαλισμένη για αντίστοιχο διάστημα είναι και η τροφοδοσία των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε πετρέλαιο και μαζούτ για τη λειτουργία των τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Τα ίδια στελέχη, δεν αποκλείουν πάντως την εμφάνιση κάποιων προβλημάτων σε μικρά νησιά, λόγω έλλειψης αποθεμάτων, τα οποία όμως εκτιμούν ότι θα αντιμετωπιστούν με τη μεταφορά καυσίμων από νησιά που διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΗ διατηρεί και στρατηγικά αποθέματα εκτάκτου ανάγκης 90 ημερών, ως μεγάλος καταναλωτής. Μια εικόνα για την κατάσταση της επιχείρησης αναμένεται να δώσει αύριο ο διευθύνων σύμβουλος Εμμ. Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της εξ αναβολής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της.
της Χρύσας Λιάγγου - Καθημερινή