Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη ζητούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί


Την «πόρτα» του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) χτυπούν εκ νέου οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά ο νέος υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης δεν θα ακολουθήσει την πρακτική του προκατόχου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και θα τους ανοίξει.
 «Ακόμη και να μας δεχτεί θα είναι μια θετική εξέλιξη», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής, μεταφέροντας τη μόνιμη άρνηση του τέως υπουργού να συναντήσει τους εκπροσώπους του ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων..
Ηλεκτροπαραγωγών) για να του θέσουν κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Ο ΕΣΑΗ, που εκπροσωπεί το σύνολο των ιδιωτικών θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη με βασικό αίτημα την ολοκλήρωση του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για την ευελιξία που παρέχουν στο σύστημα, που θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 και παραμένει σε εκκρεμότητα ενώ αποτελεί όρο και της νέας συμφωνίας με τους εταίρους. 
Πρόκειται για τα αποκαλούμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) μέσω των οποίων οι μονάδες παραγωγής αμείβονταν έναντι της ισχύος που παρείχαν στο σύστημα, στο πλαίσιο αντίστοιχων μηχανισμών της Ε.Ε., μόνο που στην Ελλάδα το συνολικό κόστος για τις πληρωμές των ΑΔΙ έφτανε στα 570 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής η χώρα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αναμόρφωση του μηχανισμού των ΑΔΙ με στόχο τη μείωση του κόστους προς ελάφρυνση των τελικών καταναλωτών στους οποίους και μεταφέρεται μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε αποσπάσει την κατ’ αρχήν έγκριση της Κομισιόν προέβλεπε ΑΔΙ μόνο για τις μονάδες που παρέχουν ευελιξία στο σύστημα, δηλαδή μονάδες φυσικού αερίου και κάποιες υδροηλεκτρικές, περιορίζοντας το συνολικό κόστος από τα 570 εκατ. ευρώ στα 225 εκατ. ευρώ και το μοναδιαίο κόστος από τις 90.000 ευρώ ανά μεγαβάτ στις 45.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Το σχέδιο δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα από τις 31 Δεκεμβρίου 2014 που έληξε ο προηγούμενος μηχανισμός να υπάρχει κενό και οι μονάδες να παραμένουν χωρίς αποζημίωση από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. 
Η εκκρεμότητα θεωρείται μείζονος σημασίας για τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου καθώς από το 2014 και μετά έχει περιοριστεί σημαντικά και η λειτουργία τους, ως αποτέλεσμα αφενός της σημαντικής μείωσης της ζήτησης λόγω ύφεσης και αφετέρου λόγο των αλλαγών στη λειτουργία της χονδρικής αγοράς.
Το τάιμινγκ για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς σε ό,τι αφορά το επιχείρημα αναγκαιότητας των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου για την επάρκεια του συστήματος προσφέρεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο συνδυασμός αύξησης της ζήτησης λόγω της αδιάλειπτης χρήσης των κλιματιστικών και της κάθετης μείωσης των εισαγωγών (στις 2.000 μεγαβατώρες από 25.000 μεγαβατώρες το προηγούμενο διάστημα καθώς κατευθύνονται προς την Ιταλία όπου η τιμή έχει αυξηθεί) καθιστούν υποχρεωτική την ένταξή τους στο σύστημα. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί θα ζητήσουν από τον νέο υπουργό να μην περιορίσει το έσοδο για τα ΑΔΙ κάτω από τις 45.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, τιμή που έχει πάρει προέγκριση από την Κομισιόν, καθώς επίσης ο νέος μηχανισμός να ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015.

της Χρύσας Λιάγγου, Καθημερινή

Αρχειοθήκη ιστολογίου