Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Οριστικό «όχι» από ΕΕ στην επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3


energypress.gr
Αρνητική ήταν τελικά η απόφαση της ΕΕ στο αίτημα της
ελληνικής κυβέρνησης, που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, αναφορικά με την επαναλειτουργία της μονάδας «Πτολεμαΐδα 3» της ΔΕΗ, η οποία είχε υποστεί ζημιές στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2014 και κατέστρεψε ολοσχερώς τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 4».
Όπως είχε αναφέρει και παλιότερα το Energypress, η μονάδα και πριν την πυρκαγιά είχε ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016, εξ ου και, για να προχωρήσει..
η ΔΕΗ στην επισκευή της, ήταν απαραίτητο να πάρει έγκριση παράτασης λειτουργίας της.
Σε ανακοίνωσή της η WWF επισημαίνει ότι «ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης και ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σκουρλέτης, φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για αυτήν την εξευτελιστική για την Ελλάδα και περιβαλλοντικά οπισθοδρομική πρωτοβουλία».
Και συνεχίζει, «με αφορμή αυτήν την εξέλιξη που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει με νηφαλιότητα την ολέθρια πολιτική που ακολουθεί ως τώρα γύρω από τον λιγνίτη. Δεν είναι μόνο το παράλογο αίτημα για επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας 3, αλλά και η αυτοκαταστροφική εμμονή της στην κατασκευή της νέας, πανάκριβης, γιγαντιαίας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η νέα μονάδα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Η ευθύνη της κυβέρνησης λαμβάνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις, καθώς αγνοεί προκλητικά το γεγονός ότι εναλλακτικές λύσεις στη νέα λιγνιτική μονάδα υπάρχουν, και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος ενέργειας. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα, με συνεχώς μειούμενο μερίδιο αγοράς, αυξημένο ανταγωνισμό και στροφή των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενέργειας στις καθαρές μορφές ενέργειας η εφαρμογή τέτοιων λύσεων θα ενισχύσει στρατηγικά τη θέση της εταιρείας.
Οι επιπτώσεις του λιγνίτη στην υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος ήταν και είναι αναμφισβήτητες. Οι πρόσφατες όμως αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων και η ιστορική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι διασφαλίζουν ότι ο ελληνικός λιγνίτης δεν πρόκειται να παραμείνει φθηνός, παρά το ότι είναι εγχώριος. Όσο συνεχίζουμε να περιφρονούμε την πραγματικότητα, τόσο αυτή θα μας εκδικείται».
Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης επισημαίνεται ότι «το WWF Ελλάς από την αρχή και τεκμηριωμένα κατέρριψε το αίτημα επαναλειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 στην ουσία του, αναδεικνύοντας την ασυμβατότητά του τόσο με την εθνική όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δύο μήνες μετά, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα επαναλειτουργίας της Πτολεμαΐδας 3 αντίκειται στα συμφέροντα της ΔΕΗ και εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Λίγο αργότερα κατατέθηκαν οι ενστάσεις του ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας για το ίδιο θέμα και η προτροπή του να εξεταστούν εναλλακτικές, και κατά το δυνατόν ανεξάρτητες της ΔΕΗ, λύσεις για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ακολούθησε η απάντηση του Επιτρόπου Vella σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών που υπογράμμιζε το εκπρόθεσμο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακούσει ακόμα και τη μετέπειτα έκκληση του WWF Ελλάς να αποσύρει το αίτημα, ώστε η χώρα να συμβαδίσει επιτέλους με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι. Έτσι, λίγες μέρες μετά την επιστολή του WWF Ελλάς προς το υπουργείο, η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε επίσημα το αίτημα της Ελλάδας για υπαγωγή της Πτολεμαΐδας 3 στο λεγόμενο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας, πράγμα που θα επέτρεπε στη μονάδα να λειτουργεί ως το 2023».

Αρχειοθήκη ιστολογίου