Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Χάνεται το πρώτο δίμηνο για τη διακοψιμότητα – Το Φεβρουάριο, για τα φορτία Μαρτίου, η πρώτη δημοπρασία

Παρότι οι υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ έχουν ενσκήψει πάνω στα τεχνικά και ρυθμιστικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να υλοποιηθεί το μέτρο της δικοψιμότητας, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το ταχύτερο που μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη μηνιαία δημοπρασία υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου είναι εντός του Φεβρουαρίου με εφαρμογή από το Μάρτιο. Έχει δηλαδή αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προλάβει ο Διαχειριστής να κάνει δημοπρασία εντός του Ιανουαρίου με εφαρμογή τον Φεβρουάριο.
Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διακοψιμότητα δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στις 30 Δεκεμβρίου 2015, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει σύνθετες διαδικασίες για την εφαρμογή..
του μέτρου (δημιουργία Μητρώου, πρότυπα συμβάσεων, αλλαγές στον κώδικα, δημιουργία μηχανισμού δημοπρασιών κλπ), τις οποίες δεν προλαβαίνει εντός του Ιανουαρίου.
Όσον αφορά το ύψος του διακοπτόμενου φορτίου που θα βγεί σε δημοπρασία, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να εξαντλήσει τη δυνατότητα που του δίνει η Υπουργική Απόφαση και να βγάλει την πρώτη φορά 500 MW ανά τύπο Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) και να συνεχίσει τους επόμενους μήνες με 1.000 MW ανά τύπο ΥΔΦ.
Το ζήτημα αυτό, ως γνωστόν, έχει γίνει σημείο τριβής με τους παραγωγούς ΑΠΕ (χαρακτηριστική η σχετική επιστολή του ΣΠΕΦ) που θεωρούν ότι στο βαθμό που υπάρχει περίσσια ηλεκτροπαραγωγική ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι δημοπρασίες Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) από τον ΑΔΜΗΕ δεν πρέπει ούτε καν να προσεγγίσουν τα ανώτατα όρια που καθορίζονται στην ΥΑ.
Από την άλλη, η καθυστέρηση στην εφαρμογή της διακοψιμότητας έχει θορυβήσει τις ενεργοβόρους βιομηχανίες, οι οποίες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να υπογράψουν συμβάσεις προμήθειας με τη ΔΕΗ, πριν προκηρυχθούν, τουλάχιστον, οι δημοπρασίες διακοψιμότητας. Και τούτο διότι τα νέα τιμολόγια οδηγούν σε μεγαλύτερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και άρα οδηγούν σε αύξηση του κόστους.
Το αυξημένο αυτό κόστος, με βάση τους  υπολογισμούς που είχαν γίνει, θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για τη βαριά βιομηχανία μόνο σε περίπτωση που εφαρμοζόταν παράλληλα το μέτρο της διακοψιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν προηγηθεί της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις αρχές Δεκεμβρίου, είχαν δημιουργήσει την αίσθηση στη ΔΕΗ ότι τουλάχιστον κάποιοι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι θα κάνουν αποδεκτή την πρόταση για τα νέα τιμολόγια και θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, που αντικαθιστούν την περίφημη έκπτωση του 2014.
Φτάνοντας ωστόσο στο δια ταύτα δύσκολα θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που μιλούσαν ακόμη και για «κλείσιμο» της εκκρεμότητας των τιμολογίων Υψηλής Τάσης.

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου