Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Άγρια σύγκρουση Σκουρλέτη - Παναγιωτάκη για το αύριο της ΔΕΗ!

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκουρλέτης - Παναγιωτάκης
Μετατίθεται ο υπουργός -που ίσως είναι ο νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- ή θα φύγει ο πρόεδρος της Επιχείρησης; - Ο ΑΔΜΗΕ, τα «φέσια» της ΔΕΗ και μια πολιτική κόντρα από τα παλιά




Σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις του Πάνου Σκουρλέτη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος ανέλαβε τον Απρίλιο του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», η τύχη των δύο θα κριθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό και στην πιθανή μετακίνηση του σημερινού υπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ίσως είναι ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θα ξεκαθαρίσει στα μέσα Οκτώβρη όταν και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος, πριν δηλαδή από τον
ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, που προέρχονται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το ΥΠΕΝ, οι σχέσεις των δύο αντρών, που είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες, οδηγούνται οριστικά σε ρήξη, καθώς οι συνεχείς διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την ενέργεια, αλλά και τον νέο ρόλο της μεγαλύτερης υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΚΟ, έχουν οδηγήσει σε μια πολεμική, με εμφανή την προσπάθεια του Π. Σκουρλέτη να υποβαθμίζει διαρκώς τον πρόεδρο της ΔΕΗ.

Από την πλευρά πάντως του υπουργού, όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες άριστα τα θέματα του ΥΠΕΝ, καταλογίζεται στον πρόεδρο της επιχείρησης προσπάθεια χάραξης «αυτόνομης» πολιτικής της ΔΕΗ, λες και η επιχείρηση δεν υπάγεται στο αρμόδιο υπουργείο!


Οι διαφωνίες και η ρήξη

Όσον αφορά τους λόγους που έχουν οδηγήσει στη ρήξη, αυτοί έχουν να κάνουν με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τη σημαντική αύξηση των χρεών που βυθίζουν οικονομικά τη ΔΕΗ και τροφοδοτούνται από διαρκώς «φουσκωμένους» ανεξόφλητους λογαριασμούς, αλλά και μια πολιτική κόντρα που κρατάει από τα... παλιά.

Ξεκινώντας από το τελευταίο –και με μικρότερο ειδικό βάρος μπροστά στην κρίση που έχει προκληθεί–, οι πολιτικές διαφορές εκκινούν από τους χώρους πολιτικής προέλευσης των δύο. Η αλήθεια είναι ότι οι συνεργάτες του Π. Σκουρλέτη προέρχονται σχεδόν όλοι από το ΚΚΕ εσ., ενώ του προέδρου της ΔΕΗ από το ΚΚΕ.

Τα καυτά θέματα όμως αφορούν την επικείμενη ιδιωτικοποίηση (σε ποσοστό 24%) του ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, καθώς και στην οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης.

Ο υπουργός έχει χαρακτηρίσει πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση την υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο ΑΔΜΗΕ, καθώς κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα (51%) των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη στρατηγική συνεργασία άλλου αντίστοιχου διαχειριστή δικτύων κατά 24%. «Πρόκειται για ένα μοντέλο που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς», δήλωσε πρόσφατα ο Π. Σκουρλέτης.

Διχασμός για ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα ενεργειακά, ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πάει καλά και η ΔΕΗ θα έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εφάπαξ έσοδο, προκειμένου να κλείσει «τρύπες» και να πάρει μια σημαντική οικονομική ανάσα.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ χάνει τον έλεγχο του πολυτιμότερου περιουσιακού της στοιχείου που τροφοδοτούσε με ρευστότητα τον ισολογισμό της, με συνέπεια απώλειες πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως!

Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο θέμα που οδηγεί σε ρήξη, καθώς η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει ένα δικό της σχέδιο, σε μια προσπάθεια να «ακυρώσει» στην πράξη τις δημοπρασίες που θεωρεί ότι καταδικάζουν την Επιχείρηση να μείνει με τους προβληματικούς της πελάτες, αλλά και να πουλά στους ανταγωνιστές της μέρος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής σε χαμηλές τιμές, που θα τους αφήνουν περιθώρια κέρδους!

Χάνει τον ρόλο της η ΔΕΗ;

Η απόσταση Σκουρλέτη – Παναγιωτάκη έγινε τεράστια καθώς ο Σκουρλέτης θεωρεί πως το βασικό «όπλο» για να υπερβεί η ΔΕΗ τα εμπόδια που έχει μπροστά της είναι οι συμπράξεις με άλλους παίκτες στην παραγωγή και με διεθνείς συμμαχίες, προοπτική με την οποία διαφωνεί ο Παναγιωτάκης. Ωστόσο, από τη ΔΕΗ υποστηρίζεται ότι το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51%, ενώ η ΔΕΗ θα περιοριστεί σε ρόλο «παθητικού μετόχου». Δηλαδή, δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας, ούτε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της, απλώς θα κατέχει ένα μερίδιο το πολύ έως 49%, χωρίς να αποκλείεται τελικά να είναι και μικρότερο το ποσοστό!

Θα μείνει η ΔΕΗ με τον «μουντζούρη»

Όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν τον χώρο της ενέργειας, για να πετύχει την καλύτερη δυνατή πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να μεθοδεύσει με τον πιο ευνοϊκό για τη ΔΕΗ τρόπο την υποχρεωτική από το Μνημόνιο συρρίκνωση του μεριδίου της εταιρείας από 90% σήμερα σε κάτω του 50% το 2019, θα πρέπει να μπουν σε τάξη τα «φέσια» της ΔΕΗ.

Τα «φέσια» ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ και προέρχονται σχεδόν εξολοκλήρου από όσους δεν ανταποκρίνονται στην ευνοϊκή ρύθμιση των 36 δόσεων που «τρέχει». Η ΔΕΗ έχει δίκιο που φωνάζει ότι> μένει με τον «μουντζούρη» στο χέρι, αφού ουδείς ιδιώτης δέχεται να πάρει στο χαρτοφυλάκιό του πελάτες με χαμηλά περιθώρια κέρδους ή που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Από την άλλη πλευρά όμως, αν η ΔΕΗ προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος, ο κοινωνικοπολιτικός αντίκτυπος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιος, αν φουντώσουν οι καταγγελίες εναντίον της ΔΕΗ για διακοπές ακόμη και σε ευάλωτα άτομα. Δηλαδή, σε μια στιγμή συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, το μπλακάουτ από τη ΔΕΗ, έστω και για λίγες ώρες, σε χιλιάδες οφειλέτες θα είναι «βόμβα» για την κυβέρνηση!

http://www.paron.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου