Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μπενρουμπή (Protergia): Ασύμφορη η επένδυση σε λιγνιτικές μονάδες

Μπενρουμπή (Protergia): Ασύμφορη η επένδυση σε λιγνιτικές μονάδες
 
Υπογράμμισε ότι «μεσομακροπρόθεσμα λοιπόν το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο από το λιγνίτη», συμπληρώνοντας ότι «αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, όταν θα κληθούμε να επενδύσουμε».
Υπέρ των επενδύσεων σε θερμοηλεκτρικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας σήμερα (19/5) σε συνέδριο για την ενέργεια.
Με αφορμή την συμφωνηθείσα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Μπενρουμπή υπενθύμισε, ότι σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ελλάδα θα πρέπει το 2030 να παράγει το 50% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Τόνισε ακόμη, ότι σύμφωνα με έγκυρες προβλέψεις το 2030 η τιμή εμπορίας αερίων ρύπων θα φθάσει τα 30 ευρώ ανά τόνο.
«Αυτό σημαίνει, ότι για ένα νέο λιγνιτικό εργοστάσιο το κόστος παραγωγής θα είναι 100 ευρώ ανά MWh», τόνισε ο κ. Μπενρουμπή.
Υπογράμμισε δε, ότι «μεσομακροπρόθεσμα λοιπόν το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο από το λιγνίτη», συμπληρώνοντας ότι «αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, όταν θα κληθούμε να επενδύσουμε».
Σχετικά με το project Μελίτη-2, ο κ. Μπενρουμπή είπε, ότι «δεν στοιχηματίζω, ότι θα γίνει η δεύτερη μονάδα λιγνίτη, που σχεδιάζεται».
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia υποστήριξε, ότι «χρειάζονται επενδύσεις σε λίγες θερμικές μονάδες και αυτές θα πρέπει να είναι φυσικού αερίου».
Εξήγησε δε, ότι «το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα για τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα σήματα» και ότι «η αγορά θα δώσει τις απαντήσεις».


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου