Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για το κλίμα αλλάζει άρδην την αγορά ενέργειας - Απαιτούνται 2,4 τρισ. δολ. ετησίως σε επενδύσεις ΑΠΕ


Έκκληση για απομάκρυνση από τα  ορυκτά καύσιμα αλλά και  προειδοποιήση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

H παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επενδύει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή ενέργεια κάθε χρόνο μέχρι το 2035 για  να μειώσει τη χρήση της ενέργειας από άνθρακα σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2050 προκειμένου  να αποφευχθούν καταστροφικές ζημίες από την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με την έκθεση επιστημόνων στα Ηνωμένα Έθνη.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 8/10/2018 προσθέτει πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις επιχειρήσεις να εντείνουν τα μέτρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία ανεβάζει τα επίπεδα της θάλασσας, καθιστά τις καταιγίδες πιο βίαιες και επιδεινώνει τη φτώχεια.
 Η ατμόσφαιρα είναι ήδη σχεδόν 1 βαθμόςΚελσίου θερμότερη από ό, τι ήταν στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και πρόκειται να αυξηθεί κατά 3 βαθμούς το 2100, σύμφωνα με την έκθεση.


Αυτό είναι διπλάσιος ρυθμός σε σχέση με αυτό που επιδιώκεται με τη συμφωνία  του Παρισιού για το κλίμα η οποία εγκρίθηκε από σχεδόν 200 χώρες.
"Βλέπουμε ήδη τις συνέπειες του ενός βαθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω πιο ακραίων καιρικών συνθηκών, αυξάνοντας τα επίπεδα της θάλασσας και μειώνοντας τον πάγο της Αρκτικής», δήλωσε ο Panmao Zhai, σύμφωνα με το Bloomberg, ένας από τους συμπροέδρους της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή η οποία συνέδεσε εκατοντάδες ερευνητές και χιλιάδες επιστημονικά έγγραφα.
Ακόμη και μια άνοδος των 1,5 βαθμών θα έχει τεράστιες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της "αύξησης των επιπέδων της θάλασσας σε πολλά μέτρα" για εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια και μαζικής εξάλειψης φυτών και ζώων.
Μια αύξηση της θερμοκρασίας αυτής της κλίμακας θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές καθώς από τα 105.000 είδη που μελετήθηκαν, το 6% των εντόμων, το 8% των φυτών και το 4% των σπονδυλωτών χάνουν το ήμισυ του οικοτόπου τους. Αυτές οι αναλογίες διπλασιάζονται με άνοδο 2 βαθμών.

Οι απεσταλμένοι στις συνομιλίες του Παρισιού το 2015 ζήτησαν από την IPCC να μελετήσει τι θα χρειαστεί για να περιορίσθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 1,5 βαθμούς, σε έναν πιο φιλόδοξο στόχο στόχο των 2 βαθμών.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 4% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2010 και μετά να μειωθούν στο μηδέν μέχρι το 2050.
 Αυτό θα απαιτούσε "πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας", ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
Η έκθεση αναγνώρισε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι δύσκολες και δαπανηρές, αλλά όχι αδύνατες.
"Αυτές οι μεταβάσεις των συστημάτων είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά την κλίμακα, αλλά όχι απαραίτητα από την άποψη της ταχύτητας, και συνεπάγονται βαθιές μειώσεις εκπομπών σε όλους τους τομείς", ανέφερε η IPCC στην έκθεση.
 «Αυτές οι επιλογές είναι τεχνικά αποδεδειγμένες σε διάφορες κλίμακες, αλλά η ανάπτυξή τους σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να περιορίζεται από οικονομικούς, ανθρώπινους και θεσμικούς περιορισμούς».
Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμούς θα απαιτούσε μια πενταπλάσια αύξηση της μέσης ετήσιας επένδυσης σε τεχνολογίες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με την έκθεση.



Τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται ετησίως έως το 2035 είναι επίσης σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερα από τα 333,5 δισεκατομμύρια δολάρια  που σύμφωνα με το Bloomberg επενδύθηκαν στην ανανεώσιμη ενέργεια το περασμένο έτος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι περίπου το 1,8 τρισ. δολάρια επενδύθηκαν σε ενεργειακά συστήματα το 2017, μειωμένα κατά 2% από το προηγούμενο έτος.
 Περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν στην ηλεκτρική ενέργεια και 715 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια αναταραχή στο ενεργειακό σύστημα, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας και το φυσικό αέριο στο 24%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Οι προτάσεις του IPCC είναι πιο τολμηρές από το πιο φιλόδοξο σενάριο της ΙΕΑ. Το ίδρυμα που εδρεύει στο Παρίσι εκτιμά ότι ο άνθρακας θα διατηρήσει  μερίδιο 6% της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το φυσικό αέριο το 16% μέχρι το 2040 στο πλαίσιο της μείωσης 2 βαθμών.
"Αξιολογούμε τις επιστημονικές πληροφορίες και στη συνέχεια παρέχουμε κατευθύνσεις σχετικά με την πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν οι  κυβερνήσεις μέλη καθώς και οι σχετικοίς ενδιαφερόμενοι", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Hoesung Lee, πρόεδρος της IPCC.
"Παρέχουμε ένα εγχειρίδιο λύσεων. Είναι στο χέρι τους να χρησιμοποιήσουν αυτό το εγχειρίδιο, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς ή τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε διάφορες χώρες. Είναι απόφασή τους, αλλά παρέχουμε τις επιστημονικές πληροφορίες. "
Οι οργανισμοί και οι επενδυτές που υποστηρίζουν την πράσινη ενέργεια δήλωσαν ότι η έκθεση καθιστά σαφές ότι ο κόσμος πρέπει να επιταχύνει την απομάκρυνση από τον άνθρακα, το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο.
"Η βιομηχανία άνθρακα δεν έχει κανένα ρόλο σε έναν κλίμα σταθερό στον κόσμο", δήλωσε ο Jan Erik Saugestad, διευθύνων σύμβουλος της Storebrand Asset Management, η οποία διαχειρίζεται 88 δισεκατομμύρια δολάρια. "Είναι επιτακτικό καθήκον μας να καλέσουμε άλλους επενδυτές να σταματήσουν τη δέσμευση με τις εταιρείες που εκτίθενται σε άνθρακα".
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο περαιτέρω επενδύσεων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και προτείνει ότι περισσότερα από αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Han Chen,, ο οποίος παρακολουθεί την ενέργεια για το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων.
"Οι περισσότερες μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου σήμερα  θα πρέπει να αποσυρθούν νωρίς, ενώ οι υπό κατασκευή ή στα στάδια σχεδιασμού πρέπει να επανεξεταστούν αμέσως, καθώς δεν είναι συμβατές με το μέλλον και την μείωση 1,5 βαθμού", δήλωσε ο Chen.
Η Παγκόσμια Ένωση άνθρακα σημείωσε ότι η IEA και άλλοι προβλέπουν ότι το καύσιμο θα παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του ενεργειακού συστήματος για το άμεσο μέλλον. Αυτό θα καθιστούσε ζωτικής σημασίας την επέκταση των έργων δέσμευσης άνθρακα, τα οποία απορροφούν το αέριο από τις καπνοδόχους και τα αποθηκεύουν μόνιμα υπόγεια.

"Οποιαδήποτε αξιόπιστη οδός για την επίτευξη του σεναρίου  του 1,5 βαθμού πρέπει να επικεντρωθεί στις εκπομπές και όχι στα καύσιμα", δήλωσε η Katie Warrick, προσωρινή διευθύνων σύμβουλος της WCA.
Η έκθεση της IPCC είχε ως στόχο να σημάνει συναγερμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη, επισημαίνοντας ότι οι θερμοκρασίες ενδέχεται να είναι 1,5 βαθμοί υψηλότερες από το 2030 έως το 2052 βάσει των τρεχουσών δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Ενώ μια αύξηση αυτού του μεγέθους θα ενίσχυε τα επίπεδα της θάλασσας κατά περίπου 77 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα, αλλά θα ήταν περίπου 10 εκατοστά χαμηλότερα στους 2 βαθμούς, ανέφερε η έκθεση.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου