Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ
ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΩΝ
ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ
ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα προγραμματισμένη από καιρό συνάντηση του Προεδρείου της ΕΤΕ/ΔΕΗ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης κ. Μανόλη Παναγιωτάκη.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες τόσο το Προεδρείο της Ομοσπονδίας (Αδαμίδης-Καρράς) όσο και οι εκπρόσωποί μας στο ΔΣ της Επιχείρησης (Καραλευθέρης-Φωτόπουλος).
Ως υπεύθυνο συνδικάτο που αντιλαμβάνεται απόλυτα τις προτεραιότητες της κάθε περιόδου το πρώτο θέμα που θέσαμε στη συνάντηση ήταν το τι θα γίνει με το μέλλον των ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και ΚΑΡΔΙΑΣ, το που βρίσκεται η προσπάθεια ώστε οι λιγνίτες να πάρουν επιτέλους ΑΔΙ και το πώς εξελίσσεται ο διαγωνισμός (με τον οποίο διαφωνούμε απόλυτα) για την πώληση των ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ και ΜΕΛΙΤΗΣ.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν όσον αφορά τη συνέχιση λειτουργίας των ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και ΚΑΡΔΙΑΣ ήταν πως η Διοίκηση θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση λειτουργίας τους πρώτα και πάνω από όλα για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Σε ερώτησή μας για το πώς θα διασφαλισθεί στην πράξη η λειτουργία του Αμύνταιου, μια και οι ώρες-μέρες λειτουργίας του τελειώνουν άμεσα και εάν αποτελεί επαρκή εγγύηση το έγγραφο του 2015 του κ. Λαφαζάνη που έλεγε να συνεχιστεί η λειτουργία των μονάδων ως τις 32.000 ώρες, η απάντηση ήταν πως το έγγραφο αυτό δεν καλύπτει κανένα και επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του με τον «…τσαμπουκά», όπως εντελώς ανεύθυνα λένε κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες (το σχόλιο είναι δικό μας), μας είπε πως άμεσα θα κατατεθεί σχέδιο αναβάθμισης προκηρύσσοντας διαγωνισμό που θα αξιολογεί τις διάφορες προτάσεις ιδιωτών που θα υποβληθούν (ήδη υπάρχουν τέσσερις).
Στη βάση αυτή, της άμεσης και συγκεκριμένης κίνησης, η εκτίμηση του κ. Διευθύνοντα ήταν πως μπορούμε να πάρουμε επισήμως κατ’ αρχήν κάποια (ακριβώς δεν είπε) παράταση της λειτουργίας.
Για δε τη χορήγηση ΑΔΙ στους λιγνίτες, εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά οι προσπάθειες που γίνονται θα καρποφορήσουν.
Δήλωσε όμως ότι δεν μπορεί να μας πει αν αυτό θα γίνει τώρα, δηλαδή πριν την κατάθεση των προσφορών για την πώληση των ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ – ΜΕΛΙΤΗΣ ή μετά.
Όσο δε για το διαγωνισμό, μας επανέλαβε τη θέση του ότι καλύτερα είναι να πάει πιο πίσω η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών ώστε πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα χορήγησης των ΑΔΙ στους λιγνίτες.
Με βάση τα παραπάνω, ως ΕΑΜΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ, δηλώνουμε τα εξής:
1.    Μας ικανοποιεί η θέση της Διοίκησης για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και ΚΑΡΔΙΑΣ και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που έστω και καθυστερημένα καταρτίστηκε η μελέτη  με τα 21 σενάρια που όλα φωτογραφίζουν και προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέλθουν από τυχόν μη συνέχιση της λειτουργίας τους.
2.   Εκφράζουμε την αγανάκτηση και τον προβληματισμό μας για το ότι για πρώτη φορά συσχετίζεται η επέκταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ στις 32.000 ώρες με την αναβάθμιση του. Μέχρι τώρα η αναβάθμιση του σταθμού, που βεβαίως επιβάλλεται, συζητιόταν και ήταν όντως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση λειτουργίας του μετά από τις 32.000 ώρες που υποτίθεται θα επεκτεινόταν η λειτουργία του!!
3.   Κάνοντας αξιολογική κρίση, θεωρούμε πιο σοβαρή την προσέγγιση της Διοίκησης για την συνέχιση λειτουργίας του Αμυνταίου με επίσημα χαρτιά και όχι με λόγια του αέρα.
Την έμπρακτη αντίσταση αν χρειαστεί για να μην σβήσει η μονάδα και να είναι σίγουροι γι αυτό άπαντες θα την κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία.
Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να τρέξει να εξασφαλίσει επίσημα χαρτιά γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με την αγορά με ιδιώτες, με συμφέροντα και με νόμους.
Το καταλάβατε κ. Σταθάκη;
4.    Εκφράζουμε τη ριζική διαφωνία μας (και συνιστά μετατόπιση της θέσης της ΔΕΗ που προφανώς προέκυψε μετά από πιέσεις) στο να αναβαθμίσει η ΔΕΗ τον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ στη βάση της συμφερότερης πρότασης των ιδιωτών, με τη δικαιολογία ότι δήθεν από μόνοι μας δεν έχουμε τα χρήματα να τον φτιάξουμε!!!
Διαφωνούμε κάθετα και ριζικά με αυτή την επιλογή και όσο μας αφορά θα αγωνιστούμε να την ματαιώσουμε γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα είναι σίγουρο:
Η Επιχείρηση θα βγει χαμένη γιατί θα συμβούν δύο πράγματα: είτε θα τις παίρνουν (δεν είναι απαραίτητο, από τον συγκεκριμένο σταθμό) την ενέργεια τζάμπα ή αν επιλέξουν πρόταση κοινοπρακτικού σχήματος θα έχουμε εκχωρήσει ακόμη ένα τμήμα της Επιχείρησης, (το μισό σταθμό του Αμυνταίου ίσως και πάρα πάνω πέρα από τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη) στους ιδιώτες.
Όποιοι αποφασίσουν τελικά κάτι τέτοιο να ξέρουν ότι με τις επιλογές τους συρρικνώνουν την παραγωγή της ΔΕΗ σε ακόμη μικρότερα ποσοστά από αυτά που ήδη έχει πέσει και που ήδη είναι κάτω από 50%.
Η θέση μας ξεκάθαρα είναι, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που μιλάμε για ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΙΣΧΥ, υπέρ της αντικατάστασης – εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας ισχύος ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΝΕΑΣ, ότι το ΑΜΥΝΤΑΙΟ πρέπει να το αναβαθμίσει η ΔΕΗ με δικά της κεφάλαια και να ανήκει 100% στη ΔΕΗ.
Οι δικαιολογίες που ακούσαμε,  που έχουν προκύψει από πιέσεις κάποιων εκτός ΔΕΗ που θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, ότι δήθεν δεν έχουμε τα λεφτά (περίπου 100-120 εκ.) δεν μας πείθουν καθόλου.
Λεφτά για να μας αρπάζουν με διάφορες κομπίνες υπάρχουν μπόλικα… 110 εκ. να φτιάξουμε τη μονάδα δεν μπορούμε να βρούμε;;
ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ
ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΤΟ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ (ΤΟΝ ΦΤΑΣΑΤΕ)
ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΑΡΚΕΤΑ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
5.    Όσον αφορά τον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, αταλάντευτη θέση μας είναι η επέκταση λειτουργίας ΟΛΩΝ των μονάδων του τουλάχιστον στις 32.000 ώρες. ΟΛΩΝ, γιατί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όπως έδειξε η περσινή κρίση (που ακόμα να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για όσα δαπάνησε για να μην σβήσει η χώρα-τότε οι λιγνίτες καλοί ήταν …). Τις ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΕΣ.
Σκέψεις όπως πχ στην ανάγκη «να πάρουν ώρες η ΙΙΙ και η IV» για να είναι σίγουροι ότι αυτοί που καραδοκούν να αρπάξουν τσάμπα τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, ότι οι μονάδες «τους» θα δουλεύουν, δεν περνάνε.
Η μελέτη έδειξε (και τα 21 σενάρια) ότι η χώρα έχει ανάγκη και τις τέσσερις μονάδες.
Γι αυτό κι εμείς ζητάμε όχι μόνο την επέκταση λειτουργίας στις 32.000 ώρες αλλά τη συνέχιση λειτουργίας τους και μετά.
Όποιος θέλει να σβήσει η χώρα είτε από αυτούς που καταρτίζουν το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό είτε από όσους σκέφτονται ημίμετρα για τον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ,  να ξέρει ότι αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη.
Εμείς στον Εισαγγελέα θα πάμε από τώρα.
Τέλος, στα πλαίσια της συνάντησής μας θέσαμε ένα ακόμη θέμα που αφορά τις αλλαγές των επαγγελματικών αδειών και των προβλημάτων που δημιουργούνται.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο δυσκολίας απόκτησης των αδειών η διοίκηση μας υποσχέθηκε να εκπαιδεύσει το προσωπικό άμεσα δίνοντας την δυνατότητα στους συναδέλφους να αποκτήσουν την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.
Επίσης στο Δ.Σ. του ερχόμενου Νοεμβρίου θα εισαχθεί προς ψήφιση το θέμα καταβολής πέντε μονάδων για όσους συναδέλφους κατέχουν την κατά πολύ αναβαθμισμένη άδεια ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.
Τέλος τέθηκε ξανά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις κατηγορίες Τ4 των ηλεκτρολόγων που ενώ οι άδειές τους είναι οι μόνες αναβαθμισμένες με το Π.Δ. 108, η διοίκηση επιμένει να τους τιμωρεί καθηλώνοντάς τους στο τερματικό κλιμάκιο 1 Α.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίσαμε την προηγούμενη υπόσχεση του Προέδρου για παρέμβαση στο υπουργείο έτσι ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από μετατάξεις συναδέλφων, από αναγκαιότητα της επιχείρησης σε τεχνικό προσωπικό.      
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΑΜΕ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου