Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Θέμα ΔΕΗ εξετάζει η ΕΛΤΕ - Οι εξηγήσεις της ΔΕΗ για την αναμόρφωση μεγεθών σε ισολογισμούς

Το θέμα της αναμόρφωσης των μεγεθών των παρελθόντων ισολογισμών της ΔΕΗ θα εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
 Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη αρχή που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει στη συνεδρίαση του επόμενου διοικητικού συμβουλίου εάν συντρέχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης για την υπόθεση της αναμόρφωσης μεγεθών του ισολογισμού της εταιρείας, η οποία συνοδεύτηκε παράλληλα με την αλλαγή του ορκωτού λογιστή.

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων είναι η Εθνική Εποπτική Αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος και είναι αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ στον ισολογισμό έτους του 2017 και στις ενδιάμεσες καταστάσεις πρώτου εξαμήνου του 2018, προχώρησε σε αναμόρφωση των βασικών μεγεθών της για τις περιόδους 1/1/2017 - 30/6/2017, τη χρήση της 31 Δεκεμβρίου 2016 και τη χρήση της 31 Δεκεμβρίου 2015.
Στις καταστάσεις της η ΔΕΗ αναφέρει ότι οι αναμορφώσεις των μεγεθών του ισολογισμού αφορούν στην αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενους του ομίλου μετά τη συνταξιοδότησή τους για τη χρήση του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 και στην εφαρμογή της ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας προς πελάτες της χαμηλής τάσης για τις χρήσεις του 2015, του 2016 και το α εξάμηνο του 2017. 
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) απαρτίζεται από δύο εποπτικά συμβούλια μέσω των οποίων διενεργείται η εποπτεία της αγοράς, το συμβούλιο ποιοτικού ελέγχου που εποπτεύει τα ελεγκτικά πρότυπα και την επιτροπή επαγγελματικών εξετάσεων που εποπτεύει τις πτυχές που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος του νόμιμου ελεγκτή.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου