Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Η Ν.Δ. ενάντια στη ΔΕΗ και τη χώρα

ΔΕΗ 
Το 2013 ξεκινούσε η πρώτη μεγάλη «έφοδος» των κραταιών επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας που ήθελαν να βάλουν χέρι στην πίτα των 6 δισ. από τον ετήσιο τζίρο της ΔΕΗ, αδημονώντας για την αύξηση και περισσότερο για την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος και τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ.
Προηγήθηκε το 2011 το φάγωμα όχι της πίτας, αλλά του μισού δισ. που αντί να πάει στα δημόσια ταμεία πήγε στις τσέπες των ιδιοκτητών της ENERGA POWER, με υπεξαίρεση από τις Energa και Hellas Power και την αφαίρεση των αδειών από τις εταιρείες Revmaena και Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή.

«Στο όνομα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στον ανταγωνισμό, οι καταναλωτές θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν... τα εμπορικά περιθώρια των ιδιωτών προμηθευτών που θα ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στο λιανεμπόριο ρεύματος, όχι για να απολαύσουν μειωμένες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες, αλλά για να “επιδοτήσουν” τα κέρδη και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας που παράλληλα θα πουλάνε και ρεύμα στα νοικοκυριά» («Εφ.Συν.» 2/12/2014). Ηταν ήδη γνωστό ότι πουθενά στην Ε.Ε. μετά την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας δεν ακολούθησαν μειώσεις για τους καταναλωτές.
Οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις για την υποβάθμιση της αξίας της ΔΕΗ ήταν έκτοτε πολλές και συντονισμένες. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο προφανής ο απόλυτος συγχρονισμός επιχειρηματικών συμφερόντων, αντιπολίτευσης και των φιλικών της ΜΜΕ για να αποκτήσουν μερίδια στην ενέργεια απαξιώνοντας τη ΔΕΗ.
Με συντονισμένα «ρεπορτάζ» εκείνοι που άλλοτε αναγνώριζαν τις δυσκολίες της ΔΕΗ στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, αναφέροντας αδηφάγα συμφέροντα, σήμερα ομονοούν σε εκτιμήσεις για κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας του Δημοσίου, συγκρίνοντας ανόμοια στοιχεία και λειτουργώντας ως «γκρίζα» διαφήμιση στα πακέτα των επιχειρηματιών που μπαίνουν στον ενεργειακό τομέα.
«Με τον τρόπο αυτό η τελευταία μεγάλη ΔΕΚΟ της Ελλάδας, άλλοτε κραταιά και υγιής μέχρι να προκύψει το “χαράτσι” του Βενιζέλου, μετατρέπεται ξανά με τεχνητό τρόπο σε κρατικό ολιγοπώλιο “υπό χρεοκοπία”, αλλά πάντα φιλέτο για ενδιαφερόμενους αγοραστές» («Εφ.Συν.» 1/3/2017). 
Την ίδια στιγμή που οι ζημίες προ φόρων περιορίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε 26,9 εκατ. ευρώ έναντι 249,5 το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Για το «καλό» της χώρας, οι οπαδοί της καταστροφολογίας δεν διστάζουν σήμερα να συγκρίνουν τη ΔΕΗ με τις έκνομες πρακτικές των ιδιοκτητών τής Folli Follie.

 https://www.efsyn.gr/arthro/i-nd-enantia-sti-dei-kai-ti-hora

Αρχειοθήκη ιστολογίου