Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Συμφωνία της ΔΕΗ με εμπορική αλυσίδα για εξυπηρέτηση των καταναλωτών - Ανοίγουν τρία νέα καταστήματα στην Αττική



Το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων της ΔΕΗ στην Αττική μέχρι το Φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα με τις ουρές καταναλωτών που παρατηρούνται στα υφιστάμενα καταστήματα της επιχείρησης, ανήγγειλε, μιλώντας στο OPEN TV, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης (βλέπε επισυναπτόμενο και βίντεο).
Αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με μεγάλη εμπορική αλυσίδα, με την οποία αναμένεται σύντομα να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε ώρες λειτουργίας καταστημάτων.
Κατά τα λοιπά ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην κερδοφορία φέτος, μετά την τεράστια ζημιά του 2018. Τόνισε πως οι περυσινές ζημιές, ύψους 542 εκατ. ευρώ, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της φορολογίας και της υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων. Διαβεβαίωσε, δε, πως η ΔEΗ δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης είπε τα εξής: "Είχαμε ζημιές σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα. Είχαμε λειτουργικά κέρδη ωστόσο λόγω των φόρων και των αποσβέσεων είχαμε ζημιές. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές για την επιχείρηση. Και το 2008 είχαμε σοβαρές ζημιές, όμως δεν κατέρρευσε η ΔΕΗ. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει η ΔΕΗ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι φέτος θα κλείσουμε με κέρδη. Θα ανακάμψουμε και θα κλείσουμε με κέρδη".
Επανερχόμενος στο θέμα των τιμών είπε ότι "παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής του ρεύματος, καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, διατηρήσαμε και την έκπτωση συνέπειας 10% και δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των τιμολογίων".
Για τον ενδεχόμενο κίνδυνο μπλακ άουτ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε "δεν είναι μόνο η ΔΕΗ που παράγει ρεύμα, αλλά και ιδιώτες. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει υπερεπάρκεια. Ούτε με τα δίκτυα μεταφοράς υπάρχει πρόβλημα. Έχουν αντέξει και σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Στη διανομή καμιά φορά υπάρχουν σε τοπικής κλίμακας διακοπές. Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου μπλακ άουτ".
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι "εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου με τους καταναλωτές, αλλά όταν διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου, αναγκαζόμαστε να κόβουμε το ρεύμα. Κάνουμε όμως, από την άλλη πλευρά διευκολύνσεις και όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα προβλήματα, εγκρίνουμε και πιο εξειδικευμένους διακανονισμούς".
Για τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 7% του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Πολύ σημαντική μείωση που θα φανεί στον επόμενο λογαριασμό. Για τη ΔΕΗ δεν υπάρχει άμεση επίδραση, αλλά έμμεση και το δεχτήκαμε θετικά αυτό το μέτρο".
Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά διευκρίνισε ότι αυτό αφορά την επιχείρηση και το fund που θα δώσει χρήματα έναντι εκχώρησης των οφειλών. Οι καταναλωτές δεν έχουν να κάνουν με το fund, δεν θα αλλάξει κάτι από ό,τι ισχύει σήμερα.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων αν και παραδέχτηκε πως πρόκειται για δύσκολο project.
"Έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες κερδοφόρες και έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Στις 28 Μαΐου θα κατατεθούν οι προσφορές", ανέφερε.
Διαβάστε στο συνοδευτικό αρχείο παρακάτω την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης


Συνοδευτικά αρχεία


https://energypress.gr/news/symfonia-tis-dei-me-emporiki-alysida-gia-exypiretisi-ton-katanaloton-anoigoyn-tria-nea

Αρχειοθήκη ιστολογίου