Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Να ενισχυθεί με στελέχη ο ΔΕΕΔΗΕ αλλά και να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τους φακέλους για τη χορήγηση όρων σύνδεσης

Την ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ με στελεχιακό δυναμικό, αλλά και να του δοθεί η δυνατότητα να αναθέτει την αξιολόγηση των φακέλων και σε εξωτερικούς συνεργάτες, πρότεινε χθες στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί, με τα αιτήματα για όρους σύνδεσης να σωρεύονται στο Διαχειριστή.
Όπως ανέφερε ο κ. Λουμάκης:
«Με τον υφιστάμενο ρυθμό εξέτασης αιτημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πληθυσμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στα γραφεία του θα χρειαστεί χρόνια για να εξεταστεί.
Η Πολιτεία έχει θεσπίσει ρητή προθεσμία 4 μηνών για την ανταπόκριση των Διαχειριστών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στα αιτήματα έκδοσης Προσφορών Σύνδεσης.

Δυστυχώς διαχρονικά οι προθεσμίες τηρούνται μόνο όταν δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε διαφορετική περίπτωση, ιδίως από τον ΔΕΔΔΗΕ οι επενδυτές πραγματικά δεν γνωρίζουν το πότε θα λάβουν απάντηση στα αιτήματα τους.
Νομίζουμε η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπό το φως αυτό προτείνουμε αφενός την ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ με στελεχιακό δυναμικό και αφετέρου να δοθεί/αξιοποιηθεί η δυνατότητα ο Διαχειριστής να αναθέτει την αξιολόγηση των φακέλων και σε εξωτερικούς συνεργάτες, όπως για παράδειγμα κατά κόρον συμβαίνει με την κατασκευή των δικτύων.
Όλο αυτό μάλιστα το πλαίσιο θα πρέπει να συνάδει και με τους στόχους αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στην χώρας μας στα πλαίσια του ΕΣΕΚ, άρα αλυσιτελώς και των υποδομών δικτύων, ώστε να μην μετατραπεί ο Διαχειριστής σε εκδότη κατά συρροή απορριπτικών αποφάσεων επί των αιτημάτων των επενδυτών.
Ο Σύνδεσμος μας διαχρονικά έχει υποστηρίξει την καταβολή οικονομικών εγγυήσεων (κατάθεση εγγυητικών επιστολών για αποδοχή Όρων Σύνδεσης) από πλευράς επενδυτών για την αδειοδότηση των επενδύσεων τους, με γνώμονα να μην προσελκύει ο χώρος των ΑΠΕ φορείς που δεν έχουν σκοπό εν τέλει να υλοποιήσουν επενδύσεις παρά μόνο να εμπορευτούν άδειες, φορτώνοντας έτσι το σύστημα με πλασματικό επενδυτικό ενδιαφέρον που κατασπαταλά τον χρόνο της Διοίκησης.
Είναι όμως πλέον η ώρα να υπάρξουν και για την Διοίκηση μοχλοί ουσιαστικής πίεσης για την επιτάχυνση της ανταπόκρισης της.
Παράλληλα λοιπόν με τα ανωτέρω ίσως να έπρεπε να θεσπιστεί και κατάλληλος Κώδικας ποινολόγησης της τυχόν υποαπόδοσης επιμέρους Περιφερειών του ΔΕΔΔΗΕ στην αξιολόγηση αιτημάτων επενδυτών για Όρους Σύνδεσης».


www.energypress.gr



Αρχειοθήκη ιστολογίου