Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Μεταβατικό σχήμα με κρατική ενίσχυση για τροφοδότηση της βιομηχανίας με φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ

 

Θοδωρής Παναγούλης
 energypress.gr

Σε παραλλαγή της πρότασης για επιδοτούμενα «πράσινα PPAs» της βιομηχανίας, πρότασης που δεν περιελήφθη προς χρηματοδότηση στο φάκελο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει προσανατολιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι, αν εξαιρέσει κανείς τις ενδοομιλικές συμβάσεις (στο πλαίσιο καθετοποιημένων ομίλων), είναι δύσκολο να έρθουν σε απευθείας συμφωνία, με αμοιβαία επωφελείς όρους, οι ενεργοβόροι βιομηχανίες και οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Εκτιμά δηλαδή ότι, επειδή η αγορά είναι ρηχή και μη ώριμη, τα απευθείας διμερή συμβόλαια ανάμεσα σε σταθμούς ΑΠΕ και ενεργοβόρους καταναλωτές, παρότι είναι ο στόχος, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν άμεσα.

Οι επιτελείς του Υπουργείου πρέπει να επιλύσουν ταυτόχρονα δύο προβλήματα:

·         Το ένα είναι ότι το σχήμα των διαγωνισμών, μέσω των οποίων θα κλειδώνουν οι νέες ΑΠΕ σταθερές ταρίφες (έστω και πολύ μικρότερες από παλιά), έχει περιορισμένη «χωρητικότητα», αφορά δηλαδή περιορισμένη ισχύ, συνεπώς η μεγάλη επενδυτική διαθεσιμότητα που εμφανίζεται σήμερα στις ΑΠΕ πιθανόν θα ανακοπεί αφού θα πρέπει να έχουν πλήρη οικονομική αυτάρκεια από την αγορά, πράγμα δύσκολο (και συνεπώς θα είναι δύσκολη και η χρηματοδότησή τους).

·         Το δεύτερο είναι ότι πρέπει η βιομηχανία, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων η ενεργειακή δαπάνη αποτελεί μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών εξόδων τους, να μπορούν να εξασφαλίσουν ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές και με σταθερότητα στο χρόνο.

Με δεδομένο ότι οι κρατικές ενισχύσεις για πρόσβαση των ενεργοβόρων καταναλωτών σε «πράσινη» ενέργεια μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λάβουν έγκριση παρέκκλισης από την Κομισιόν, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα μεταβατικό σχήμα που να δίνει λύση, ταυτόχρονα, στα παραπάνω δύο προβλήματα.

Το υπό διερεύνηση σχήμα στηρίζεται στην εξής φιλοσοφία: Το δημόσιο εξασφαλίζει για τους σταθμούς ΑΠΕ απορρόφηση του παραγόμενου ρεύματος, με σταθερές ταρίφες, για μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά όχι για το σύνολο, παρά για ένα ποσοστό και μόνον της «πράσινης» παραγωγής τους (για παράδειγμα το 40%).

Το πλεονέκτημα αυτό θα συνδέεται με την υποχρέωση τροφοδότησης, με ανταγωνιστικούς όρους, παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων της χώρας, πολύ ενεργοβόρων επιχειρήσεων κ.λπ., ενώ θα συνοδεύεται και από άλλες διευκολύνσεις, εγγυήσεις κ.λπ.

Μια τέτοια πολιτική έναντι των ΑΠΕ έχει βεβαίως κόστος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κληθεί να επωμιστεί ο ΕΛΑΠΕ. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι ένα μέγεθος διαχειρίσιμο, αφού οι τιμές αποζημίωσης των ΑΠΕ πέφτουν συνεχώς και σύντομα θα κινούνται σταθερά κάτω από τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, ενώ τα βάρη του ΕΛΑΠΕ από τους νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι μικρά.

Στο πλαίσιο του υπό επεξεργασία σχήματος διερευνάται η σκοπιμότητα δημιουργίας Φορέα Χονδρεμπορικής Κοινοπραξίας στον οποίο θα συμμετέχουν οι σταθμοί ΑΠΕ που θέλουν να αξιοποιήσουν τις εγγυήσεις του μοντέλου αυτού, πρόταση που κατέθεσε κατά το πρόσφατο Power & Gas Supply Forum ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Όπως προαναφέρθηκε, το νέο σχήμα βρίσκεται υπό επεξεργασία, με πολλά επι μέρους θέματα να χρειάζονται λεπτομερή μελέτη και τεκμηρίωση, έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι να είναι εφικτή η παρουσίασή του στην Κομισιόν και να ακολουθήσει η συνήθης διαδικασία των ερωτημάτων και παρατηρήσεων, της προκοινοποίησης κ.λπ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου