Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Σ. Φάμελλος: Ξεχασμένες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι λιγνιτικές περιοχές


Το κρίσιμο ερώτημα
 του οφέλους για την τοπική κοινωνία και για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας από το έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες φωτοβολταϊκού σταθμού, ονομαστικής ισχύος 200 MW στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, έθεσε, κατά την τοποθέτησή του στη σχετική επιτροπή στη Βουλή, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «Δε μας έχετε πει πόσα και ποια θα είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από το έργο και γενικότερα από τα έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ. Θα είναι θέσεις εργασίας, δημιουργία τοπικής απασχόλησης ή ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων και τοπικού οικονομικού προϊόντος;

Γιατί φοβόμαστε ότι οι όσες, λίγες θέσεις εργασίας αφορούν την περίοδο κατασκευής του έργου, θα είναι προσωρινές και το σύνολο του εξοπλισμού εισαγόμενο. Οφείλετε συγκεκριμένες απαντήσεις στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που βιώνουν την κούφια/fake εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019. Μία εξαγγελία χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό, μία «τουφεκιά στον αέρα». Πρέπει όμως να δούμε, σχεδόν δύο χρόνια μετά, πώς θα γίνει κάτι συγκεκριμένο για την περιοχή. Οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών δικαίως ανησυχούν. Δεν ακούσαμε σήμερα όμως τίποτα και για συμμετοχή των κατοίκων στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ έστω με 5%, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, τον Οκτώβριο του 2020. Μάλλον και αυτή η εξαγγελία ήταν «τουφεκιά στον αέρα»».

Στάθηκε στη συνέχεια της ομιλίας του σε τρία κεντρικά ζητήματα.

Στην ανάγκη ενός κλιματικού νόμου

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η οποία επιβάλλεται ώστε να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας με τους νέους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη και τολμηρή μεταρρύθμιση, ευρεία συζήτηση για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ και έναν κλιματικό νόμο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Στην fake απολιγνιτοποίηση του κ. Μητσοτάκη που δεν οδηγεί σε απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής

Η εξαγγελία Μητσοτάκη αφορούσε ουσιαστικά την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και δεν οδηγεί, σε καμία περίπτωση στην απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.

Στην καθυστέρηση εκ μέρους της πολιτείας να δώσει λύσεις για τις λιγνιτικές περιοχές

Το έργο συνδέεται με τη διαδικασία μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και με το μέλλον του τόπου και των κατοίκων, ενός τόπου που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Οι απαντήσεις και προτάσεις εκ μέρους της πολιτείας καθυστερούν πολύ. Δεν έχει προχωρήσει ούτε ο χωρικός σχεδιασμός, τα ούτε αναπτυξιακά κίνητρα, παρότι εμείς καταθέσαμε αναπτυξιακά κίνητρα με τροπολογία από τον Οκτώβριο του 2019. Αργούν σημαντικά και όποιες προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη διατήρηση των υφιστάμενων.

Ο Σ.Φάμελλος προχώρησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον Υπουργό ΠΕΝ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. «Αναρωτιόμαστε τι ισχύει τελικά με την κυριότητα των εκτάσεων που θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά. Ειδικότερα, από τη στιγμή που έχει παύσει η δραστηριότητα εξαιτίας της οποίας απαλλοτριώθηκε η έκταση, τίθεται ένα ερώτημα εάν αυτή έχει περιέλθει στη ΔΕΗ ή στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς και εάν στη συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την εταιρεία γερμανικών συμφερόντων RWE περιλαμβάνεται και η παραχώρηση δικαιωμάτων ως προς την κυριότητα της έκτασης. Τι γίνεται με τις αποκαταστάσεις των λινγιτωρυχείων; Ποιες εκτάσεις θα αποδώσει τελικά η ΔΕΗ στο Δημόσιο; Τι γίνεται με το όχημα ειδικού σκοπού και ποιες εκτάσεις θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία; Όλα τα ανωτέρω είναι ερωτήματα που δεν έχει απαντήσει ούτε το ΥΠΕΝ ούτε η ΔΕΗ».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Αν και έχουμε ακούσει πολλές εξαγγελίες και για διάφορες μελέτες για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, έχουμε πλέον διαπιστώσει αρρυθμία και δυσαρμονία για το θέμα στον κυβερνητικό μηχανισμό. Εκτός από την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ και των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που έχουν απορρίψει πλήρως το «σχέδιο Μουσουρούλη», Περιφερειάρχες, που να θυμίσω στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε εμείς, ούτε οι τοπικές κοινωνίες έχουν δει πραγματικό σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Δεν ξέρω τέλος εάν διανύουμε τη χειρότερη περίοδο για τα θέματα που άπτονται της ενέργειας και του περιβάλλοντος, αλλά σίγουρα δεν έχει υπάρξει χειρότερη περίοδος για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη από την περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αρχειοθήκη ιστολογίου