Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να πετύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων με την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, όπως επισημαίνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, με βάση τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο 2020, στην περίπτωση της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι καταναλωτές θα είχαν σημαντικό ετήσιο όφελος σε ποσοστιαία βάση, αν «μετακινούνταν» στους φθηνότερους προμηθευτές σε κάθε μία από αυτές τις χώρες. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει η Κομισιόν, αποτελεί ένδειξη υγιούς ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.
Με δεδομένο ότι στις τρεις χώρες οι τιμές λιανικής κινούνται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η σύγκριση ανάμεσα στον ακριβότερο και φθηνότερο προμηθευτή δεν αφορά τη διαφορά των χρεώσεων σε απόλυτες τιμές, αλλά ως ποσοστό στο μέσο οικιακό τιμολόγιο σε κάθε χώρα. Σε απόλυτα νούμερα, όπως είναι φυσικό, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα διαθέσιμα τιμολόγια είναι μεγαλύτερη σε χώρες με τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά καταναλωτικές χρεώσεις.
Ενδεικτικό παράδειγμα η Γερμανία, η οποία έχει τα υψηλότερα οικιακά τιμολόγια στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν το μεγαλύτερο όφελος σε απόλυτα νούμερα, αν «μετακινηθούν» στον φθηνότερο προμηθευτή ηλεκτρισμού, αφού θα γλιτώσουν ετησίως 519 ευρώ. Σημαντική ετήσια εξοικονόμηση σε απόλυτα νούμερα, ανάμεσα στα 200 και τα 300 ευρώ, θα έχουν τα νοικοκυριά σε έξι ακόμη αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου».
Η έκθεση καλύπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η μέση λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 16,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, όταν ήταν 16,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Διατήρηση του κόστους παρατηρείται και στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων η χρέωση άγγιξε τα 10,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 10,55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Από την άλλη πλευρά, το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος άρχισε να ανακάμπτει στο τέλος του περασμένου έτους, μετά τη σημαντική «βουτιά» που παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της πανδημίας. Έτσι, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στα 52,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 44,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τους αμέσως προηγούμενους τρεις μήνες. Η τιμή αυτά συνιστά είναι μειωμένη κατά 10% από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όταν διαμορφώθηκε στα 59,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
του Κώστα Δεληγιάννη