Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία αναζητά τις επόμενες επενδυτικές ευκαιρίες η ΔΕΗ - Φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά στην κορυφή της προς εξέταση λίστας

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης

Τρεις χώρες της γειτονιάς μας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, που τα τελευταία χρόνια ζουν την δική τους «πράσινη» επανάσταση, αποτελούν τον επόμενο μεγάλο επενδυτικό στόχο της ΔΕΗ.

Ένα project που η επιχείρηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει με λεπτομέρειες προς τα τέλη του έτους και που ακούει κατά κύριο λόγο στο όνομα «μεγάλα φωτοβολταϊκά», όπου οι εξελίξεις στην γειτονιά μας είναι ραγδαίες.

Στην Βουλγαρία, σχεδιάζεται μέχρι το 2030 να έχουν εγκατασταθεί 2,64 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 2,2 GW θα είναι φωτοβολταικά, σύμφωνα με το εθνικό δεκαετές σχέδιο για το κλίμα (https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/bg_final_necp_main_en.pdf).

Στην Ρουμανία, οι προβλέψεις για το 2030 μιλούν για επενδύσεις 5,2 GW σε αιολικά και για 5

περίπου GW σε φωτοβολταικά, επίσης σύμφωνα με το εθνικό δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας (https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/ro_final_necp_main_en.pdf).

Και στη Σερβία, χώρα που μεταξύ των τριών παρουσιάζει ίσως τις μεγαλύτερες «πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες, η υφυπ. Ενέργειας Jovanka Atanacković, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προκειμένου η χώρα να έχει αντικαταστήσει μέχρι το 2050 ανθρακική παραγωγή 4,4 GW, θα απαιτηθούν 8 -10 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Στην χώρα μάλιστα προγραμματίζεται προς τα τέλη του έτους να ξεκινήσουν και οι πρώτες δημοπρασίες για αιολικά και φωτοβολταϊκά (άλλες χώρες της περιοχής, όπως Αλβανία και Β.Μακεδονία, έχουν υιοθετήσει καιρό τώρα το μοντέλο), για τις οποίες θα μπορούσε να ενδιαφερθεί και η ΔΕΗ.

Σε αυτή την πρώτη της, μετά από χρόνια, έξοδο στο εξωτερικό, κεντρική θέση για την επιχείρηση κατέχουν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, χωρίς να αποκλείονται οι άλλες τεχνολογίες και ενώ επιδιώκει ήδη να πάρει θέσεις στα νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά της περιοχής.

Ενάμιση μήνα πριν, η κοινοπραξία ΔΕΗ - ARCHIRODON πέρασε, μαζί με οκτώ ακόμη σχήματα, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», ισχύος 333-458 MW και προϋπολογισμού 500-600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση θα συνεχίσει στην διεκδίκηση του έργου, ωστόσο το βλέμμα της είναι στραμμένο περισσότερο στις τρεις παραπάνω χώρες και σε φωτοβολταϊκά projects.

Το «σκανάρισμα» των γειτονικών αγορών έχει αναλάβει, όπως έχει γράψει παλιότερα το Energypress, ειδική ομάδα, η οποία τις μελετά μια προς μια και σε όλους τους τομείς, από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, μέχρι άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Στίγμα δε των προθέσεων της επιχείρησης είχε δώσει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, όταν μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg, είχε περιγράψει μια ΔΕΗ, η οποία το 2030 θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση, leader στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το θέμα ανέδειξε ξανά προ ημερών με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι στο τέλος του έτους «θα είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο που θα περιλαμβάνει και την επέκταση στο εξωτερικό».

Προς ώρας, οποιαδήποτε λεπτομερή συζήτηση για την νέα έξοδο της ΔΕΗ εκτός συνόρων είναι πρώιμη. Προτεραιότητα για την επιχείρηση είχε και θα έχει το τεράστιο project «πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με δικαιώματα μάνατζμεντ», για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές τοποθετούνται στο 3ο τρίμηνο. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα αντανακλαστικά της ως προς το τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά, όπου λαμβάνει χώρα μια πραγματική κοσμογονία στις ΑΠΕ, ειδικά σε χώρες, όπως η Σερβία, όπου τα φωτοβολταϊκά κατέχουν ακόμη μικρό μερίδιο αγοράς και το τομέας της ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε φάση απελευθέρωσης. 

Στην ουσία, την περίοδο αυτή η ΔΕΗ κάνει την προεργασία και μελετά τις επενδυτικές ευκαιρίες, προκειμένου από του χρόνου, να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα σχέδια για επέκταση στο εξωτερικό, κίνηση που για την διοίκηση αποτελεί μονόδρομο. Για να φτάσει η επιχείρηση να παράγει λειτουργικά κέρδη της τάξης των 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ σε μόνιμη βάση και να δείξει στους μετόχους της ότι τα περσινά αποτελέσματα δεν ήταν «πυροτέχνημα», δύο τρόποι υπάρχουν. Η υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου στις ΑΠΕ εντός Ελλάδας και το άνοιγμά της εκτός συνόρων, όπου θα επιχειρήσει να «σπάσει» το κακό ιστορικό προηγούμενο, καθώς από το 2003 οπότε και το προσπάθησε για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να δει αποτελέσματα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου