Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ν. Παππάς: Πρέπει να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

 

Ν. Παππάς: Πρέπει να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

«Πρέπει να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές και ο αριθμός των golden boys» τόνισε ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε ερώτηση της Αυγής και του Κώστα Πουλακίδα, στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ επί Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοπόρα στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Νίκος Παππάς αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει μία πρόταση θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό απέναντι στις αυξήσεις στο ρεύμα τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, είπε:

«Είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έχει διαμορφωθεί μία τεράστια στρέβλωση στην ελληνική οικονομία με αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε πολύ λίγες εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς, χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική, ή να επανεφεύρει τον τροχό, διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που είχαν σπεύσει ήδη από το 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Ήταν πολιτικές έξω από το κουτί των συνηθισμένων πρακτικών σε επίπεδο Ευρώπης αλλά επιλογές που έγιναν η ισχυρή και μόνο επιλογή για όποια χώρα ήθελε να να στηρίξει την εθνική της οικονομία. Μιλάμε και για διατίμηση σε επίπεδο κερδών και για τον ορισμό ανώτατου επιπέδου κέρδους στο επίπεδο της διύλισης. Ακόμα και κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας, το έκανε η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «εδώ έχουμε αντί για δημόσια ΔΕΗ για παράδειγμα, έναν ισχυρό πυλώνα που θα πιέζει τον ανταγωνισμό και τις τιμές προς τα κάτω έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ που αντί να διασφαλίζει επαρκές και προσιτό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απολογείται στους μετόχους της και λέει ότι έχει διογκωμένα κέρδη. Έχει αποστεί από τον βασικό κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυρίου Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας. Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Διότι η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί του κυρίου Μητσοτάκη και Χατζηδάκη ότι ο Economist μας έβγαλε προ μηνών την καλύτερη οικονομία για το έτος που μας πέρασε. Αναζητώντας τα στοιχεία είδαμε ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις χρηματιστηριακές αποδόσεις. Τα κέρδη που είναι πλέον των 10 δις. και καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, αφορούν εταιρείες ενέργειας, τράπεζες και λίγες ομίλους λιανεμπορίου. Ρωτάμε καθαρά, πέρα από διαχωριστικές γραμμές. Αυτό είναι κάτι θετικό για την οικονομία μας; Αποδεικνύεται πως όχι γιατί συμπιέζει και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Πρέπει να υπάρξει ριζική παρέμβαση και οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει τολμήσει. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα με μισόλογα δουλειά δεν γίνεται. Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν, και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές και ο αριθμός των golden boys στη διοίκηση ΔΕΗ».

Αυγή

Αρχειοθήκη ιστολογίου