Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΗ: Επιτυχία και στον «στίβο» των αγορών – Τι δείχνει η έκδοση του νέου 7ετούς ομόλογου

 


του Κώστα Δεληγιάννη - 
από insider.gr

Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία τα οποία πιστοποιούν την άκρως θετική ανταπόκριση των αγορών στο σχέδιο της ΔΕΗ να ενισχύσει έτι περαιτέρω την οικονομική «δύναμη πυρός» της, χαρακτηρίζουν την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου που ολοκληρώθηκε χθες.

Όσον αφορά τα ποσοτικά στοιχεία, ενδεικτικό είναι ότι οι προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας 4 φορές την αρχική πρόταση για άντληση 500 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, η επιχείρηση προχώρησε τελικά στην άντληση 600 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των προσφορών είχε όμως και θετική επίπτωση στο επιτόκιο, με το κουπόνι να μειώνεται τελικά στο 4,625%, (από 4,75%). Είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για το φθηνότερο ευρωπαϊκό κουπόνι 7ετιας που έχει βγάλει εταιρεία με ίδιο credit rating με τη ΔΕΗ από τον Φεβρουάριο του 2022.

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το προφίλ των επενδυτών, που έσπευσαν να συμμετάσχουν στην έκδοση. Κι αυτό γιατί, στην πλειονότητά τους, πρόκειται για ξένους επενδυτές, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα σε ανάλογες εκδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πετυχημένο track-record και στην αγορά ομολόγων, όπως έχει ήδη κάνει στον κλάδο των ενεργειακών εταιρειών, με το turnaround που έχει πραγματοποιήσει. Έτσι, στόχος της είναι να αποτελέσει τακτικό εκδότη στις διεθνείς αγορές, χωρίς να έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης κάποιου ομολόγου, καθώς τα δύο ομόλογα που έχει ήδη λήγουν το 2026 και το 2028 και θα διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με το νέο τρίτο ομόλογο, που λήγει το 2031.

Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης δείχνουν πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στον στίβο των διεθνών αγορών, όπως στον ενεργειακό κλάδο. Κι αυτό γιατί πιστοποιούν ότι το διεθνές επενδυτικό κοινό έχει πειστεί από το αναπτυξιακό story της ΔΕΗ, και τον στόχο που έχει θέσει να γίνει ηγέτης «καθαρής» ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη – με επίκεντρο την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, ο οποίος ωστόσο θα πλαισιώνεται από μία ευρεία γκάμα συμπληρωματικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Νέες αγορές και δραστηριότητες

Ως προς το core business της εταιρείας, αδιάψευστο μάρτυρα του αναπτυξιακού story αποτελεί η παρακαταθήκη που έχει ήδη δημιουργήσει, όσον αφορά την «πράσινη στροφή» της και τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει «κλειδώσει» το 90% του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 8,9 GW το 2026, με έργα που είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Παράλληλα, η εξαγορά της PPC Romania, όπως και η απόκτηση έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ιταλίας, έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς «παίκτες» στην περιοχή. Μάλιστα, κοινός παρονομαστής τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία είναι η παρουσία και στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχουν κομβικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Επίσης, κινήσεις όπως η εξαγορά της Κωτσόβολος, η δραστηριοποίηση στα δίκτυα οπτικών ινών και η είσοδος στα κέντρα δεδομένων, υπόσχονται πρόσθετες χρηματοροές τόσο από το υφιστάμενο πελατολόγιο της εταιρείας, όσο και από νέους αποδέκτες υπηρεσιών ΙΤ.

Ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο

Παράλληλα, οι νέες αγορές και δραστηριότητες θα καταστήσουν τη ΔΕΗ πιο ανθεκτική σε κάθε είδους κρίσης. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για την τριετία 2024-2026, που παρουσιάστηκε στις αρχές του έτους στο Λονδίνο, οι παραπάνω κινήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία να ενισχυθεί στα 2,3 δισ. το 2026 και στα επίπεδα των 3 δισ. το 2030.

Επίσης, προϋποθέτουν ένα επενδυτικό μπαράζ 9 δισ. ευρώ, στο οποίο πλέον θα προστεθούν και τα 900 εκατ. ευρώ της νέας έκδοσης. Από τα 9 δισ., περίπου 4 δισ. προορίζονται για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, 2,5 δισ. για τα δίκτυα διανομής, 1 δισ. για ευέλικτη παραγωγή (π.χ. μονάδες αερίου) και 450 εκατ. στη λιανική και την ηλεκτροκίνηση.

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου