ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - www.energymag.gr
Μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών κατέγραψε η Eurostat στα στοιχεία Σεπτεμβρίου, αλλά όπως φαίνεται ακόμη η απειλή παραμένει ενεργή. Βασική ελπίδα πάντως για να καταγράφει και στο Γενικό Δείκτη μια πιο μεγάλη αποκλιμάκωση είναι οι τιμές ενέργειας, εκτός βέβαια γεωπολιτικού απροόπτου. Ήδη, με βάση το ΙΕΛΚΑ καταγράφονται φαινόμενα αποπληθωρισμού στο ράφι αλλά οι υπηρεσίες είναι εκείνες που κρατούν ψηλά το κύμα ακρίβειας. Το καλοκαίρι ήλθε και το ρεύμα να δώσει τη δίκη του ώθηση στο πληθωριστικό κύμα. Ωστόσο τώρα με το φθινόπωρο να ξεκινά οι τιμές μαζεύονται και άρα υπάρχει … ελπις.
Σημειώνεται ότι επανειλημμένα ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει σημειώσει ότι οι τιμές του ρεύματος στη λιανική πέφτουν το φθινόπωρο καθώς πέφτει η ζήτηση. «Η ζήτηση στο ρεύμα το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται. Έχουμε 4-5 γιγαβάτ το φθινόπωρο, 5-6 το χειμώνα , 3,5-5 την άνοιξη και 7,5 με 10 ή 11 το καλοκαίρι. Αυτή η πολύ μεγάλη ζήτηση μας σπρώχνει εποχικά σε υψηλές τιμές το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο» έχει αναφέρει ο υπουργός.
Άλλωστε με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, “ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 2,8% το 2024 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2025 από 4,2% το 2023, καθώς η απότομη μείωση των τιμών της ενέργειας, παρά τις διακυμάνσεις και η αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων συμβάλλουν όλο και περισσότερο στη διαδικασία επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αντανακλώντας την ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να συγκλίνει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την περίοδο προβλέψεων και ο αποπληθωριστής ΑΕΠ να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,3%” αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο. Προφανώς αυτό απέχει από την πραγματικότητα έστω κι εάν η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δίνει μια κάποια αισιοδοξία. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση της μη ύπαρξης γενικότερης γεωπολιτικής κρίσης, μια και το πετρέλαιο ήδη κινείται ανοδικά.
Στο φόντο αυτό η πτώση κατά 6% και πλέον των τιμών στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, που έχει και τη μερίδα του «λέοντος» στη λιανική είναι κάτι σημαντικό.
Πάντως οι χρεώσεις για τον Οκτώβρη κυμαίνονται από 13,97 έως τα 18,56 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά kWh. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο, με την επιδότηση οι τελικές τιμές είχαν διαμορφωθεί από 14,43 έως 18,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα , με τη μέση τιμή στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η Eurostat
Να σημειωθεί ότι στο 3% “φρέναρε” ο πληθωρισμός στη χώρα μας σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%. Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% στην ευρωζώνη, σημειώνοντας άνοδο μικρότερη από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά από το 2021 -ενισχύοντας τα στοιχήματα των επενδυτών ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν στο 2,2%.
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο).
Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.