Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Παράγουμε περισσότερη ενέργεια ΑΠΕ από όση μπορούμε να καταναλώσουμε – Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ

 

Καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις στην Πελοπόννησο για τα νέα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται, αλλά και σε πολλές περιοχές στη χώρα, χρήσιμο είναι να δούμε μερικά στοιχεία για το γεγονός ότι, ακριβώς επειδή δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της αποθήκευσης της «καθαρής» ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά, μεγάλες ποσότητες αυτής μένουν στα αζήτητα…

Με δεδομένο αυτό το γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, και με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι η περισσευούμενη ενέργεια δεν πωλείται σε άλλες χώρες αφού, αφενός αντίστοιχα και εκεί είναι υψηλή η παραγωγή ΑΠΕ τις ίδιες ώρες και αφετέρου δεν έχουν προωθηθεί διασυνδέσεις που θα επέτρεπαν την εξαγωγή της ενέργειας, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά χρειαζόμαστε περισσότερες ανεμογεννήτριες;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 ήταν διπλάσιες οι περικοπές σε σχέση με το σύνολο του 2023 από Ανανεώσιμες Πηγές.Συγκεκριμένα έως το τέλος Μαΐου του 2024 οι περικοπές ανήλθαν σε 430 GWh έναντι 228 GWh στο σύνολο του 2023.Ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος των περικοπών αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα του ηλεκτρικού συστήματος στο οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς παράλληλα να έχουν προωθηθεί έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή δημιουργία των διασυνδέσεων που θα επέτρεπαν την εξαγωγή της περίσσιας ενέργειας στο εξωτερικό.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού το πρώτο πεντάμηνο περικόπηκαν 430 GWh ΑΠΕ. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Οι υπόλοιπες 49 GWh περικόπηκαν τον Μάρτιο (δείτε ΕΔΩ).

Παράλληλα, η εξαγωγή του δαιμονοποιημένου λιγνίτη συνεχίζεται κανονικά. Στην εξαγωγή 768.827 τόνων λιγνίτη προχώρησε η Ελλάδα προς τη Β. Μακεδονία πέρυσι από το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΥΠΕΝ που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρυσι εγκρίθηκε η παράταση – τροποποίηση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας Νομού Φλώρινας (Αχλάδα Νο1 και Αχλάδα Νο2) στη μισθώτρια εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. To 2023 η εταιρεία πούλησε με προορισμό την πόλη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας 768.827,11 τόνους λιγνίτη με τιμή πώλησης 28,00-30,00 ευρώ /τόνο (δείτε ΕΔΩ).

Παράλληλα, το κράτος δρομολογεί εξορύξεις στην Ήπειρο και στην Ελληνική Τάφρο – καθώς, ως γνωστόν, παράλληλα με τις προωθούμενες μορφές ΑΠΕ αυξάνονται οι ανάγκες σε ορυκτά καύσιμα: φυσικό αέριο, λιγνίτη, πετρέλαιο. «Αναμμένα μέχρι τουλάχιστον το 2025 θα παραμείνουν τα φουγάρα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μέχρι το 2028 της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V για να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος», διαβάζουμε στην «Καθημερινή». «Μοιάζει με σχήμα οξύμωρο αλλά όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ τόσο πιο απαραίτητα για την επάρκεια του συστήματος γίνονται τα συμβατικά καύσιμα, λιγνίτης και φυσικό αέριο. Αυτό γιατί οι ΑΠΕ από μόνες τους ακόμη και με αποθήκευση με μπαταρίες διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών, που λαμβάνει υπόψη του ως παραδοχή ο ΑΔΜΗΕ, δεν μπορούν να διασφαλίσουν την επάρκεια του συστήματος. Μάλιστα, όσο περισσότεροι παραγωγικοί πόροι μπαίνουν στο σύστημα δυσχεραίνουν οι όροι βιωσιμότητας παλαιών και νέων συμβατικών μονάδων, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η λειτουργική ενίσχυσή τους για να παραμείνουν σε διαθεσιμότητα», αναφέρεται στο ίδιο άρθρο (δείτε ΕΔΩ).

Επομένως, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, αναρωτιέται κάποιος για ποιο λόγο πρέπει να γίνουν νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, και μάλιστα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, εφόσον αφενός το σύστημα έχει κορεσθεί και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε την παραγόμενη ενέργεια και αφετέρου δεν είναι δυνατόν να έχουμε επάρκεια ενέργειας χωρίς τον λιγνίτη.

Από το ArcadiaPortal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου