Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

ΠΑΣΟΚ: Διάχυτη ανησυχία από τη διακοπή εκτέλεσης έργων του ΔΕΔΔΗΕ

 


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φρ. Παρασύρης, σχετικά με την πορεία των έργων του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ο Τομέας ηλεκτρικής ενέργειας έχει εισέλθει διεθνώς σε περίοδο ριζικών αλλαγών, τόσο τεχνολογικά όσο και επιχειρηματικά, και οι αρμόδιοι ειδικοί φορείς επιδιώκουν να αναπτύξουν τις απαραίτητες υποδομές με το μέγιστο δυνατό όφελος για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα έχουν εξαγγελθεί 12 Στρατηγικά Έργα, η υλοποίηση των οποίων δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις εισόδου της Ελλάδας στην εποχή των έξυπνων δικτύων και χρήσης νέων εργαλείων σχεδιασμού και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής σε όλη την ηπειρωτική χώρα και μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τα 12 Στρατηγικά Έργα που έχουν εξαγγελθεί είναι: - Εκσυγχρονισμός Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Αττικής - Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Δικτύων νησιών - Εκσυγχρονισμός Ελέγχου Δικτύων λοιπής χώρας - Αναβάθμιση περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα Δίκτυα - Εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών - Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών - Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλε-εξυπηρέτησης Πελατών - Αναβάθμιση Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων - Ανάπτυξη Υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) για εφαρμογή Κώδικα ΜΔΝ - Ανάπτυξη «Έξυπνων Νησιών», Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του - Αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας - Ανάπτυξη Συστήματος Ενιαίας Διαχείρισης Πληροφοριών

Τα Στρατηγικά αυτά Έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού του αρμόδιου φορέα ΔΕΔΔΗΕ, όπως είναι τα Έξυπνα Δίκτυα, η Τηλεμέτρηση καταναλώσεων, η Τηλε-εξυπηρέτηση πελατών και ο αυτοματισμός σε πολλές εσωτερικές λειτουργίες κ.α. Τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση των στρατηγικών έργων αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ενέργειας και των Υπηρεσιών που παρέχονται στους πελάτες, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας, στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της μείωσης των ατυχημάτων στους εργαζόμενους, στην αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αύξησης της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την απόφασή της με αρ. 631/5-8-2021 προέβη στην έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) για την περίοδο 2021-2025, που περιλαμβάνει τις επενδύσεις και τα έργα προς υλοποίηση σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Για την συμβολή στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού και αποφάσεων ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ολοκλήρωσε διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχων σε 37 Εργολαβίες (έργα) κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των διοικητικών Περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού προϋπολογισμού 2.400.000.000,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), εκ των οποίων 1.600.000.000,00 ευρώ για το κυρίως έργο των 37 εργολαβιών και 800.000.000,00 ευρώ για δικαίωμα προαίρεσης και με διάρκεια ισχύος των συμβάσεων 48 μήνες με δικαίωμα παράτασης από τον ΔΕΔΔΗΕ κατ’ ανώτατο όριο 18 μήνες.

Τα υπόψη έργα χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) και τους προϋπολογισμούς Ανάπτυξης και Συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο λεπτομερής καθορισμός των γεωγραφικών περιοχών που εκτελούνται οι εργασίες κάθε μίας από τις 37 εργολαβίες επιμερίζεται στις παρακάτω πέντε περιφερειακές ενότητες του ΔΕΔΔΗΕ ως εξής:

- Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής - Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης - Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου - Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας - Διεύθυνση Περιφέρειας Νησιών

Ταυτόχρονα θα εκτελεσθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα:

· Η αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ΧΤ με smart meters · Η αναβάθμιση του εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές · Οι αναβαθμίσεις του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

Ακόμη με τις ίδιες εργολαβίες ικανοποιούνται αιτήματα εξωτερικών και εσωτερικών πελατών που απαιτούν εκτέλεση έργων ανάπτυξης όπως ενδεικτικά:

· Ηλεκτροδοτήσεις καταναλωτών και παραγωγών · Ενισχύσεις δικτύου · Επισκευές βλαβών δικτύου · Κλαδέματα – Αποψιλώσεις · Διακοπές και επανασυνδέσεις παροχών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι έχει σταματήσει η εκτέλεση των κάτωθι έργων:

1. Έργων υπογειοποίησης RRF, ο σκοπός υλοποιήσεις των οποίων σχετίζεται με την κατάργηση του εναέριου δικτύου εντός δασικών εκτάσεων αλλά και με την ενίσχυση και αναβάθμιση του δικτύου με σκοπό την ανθεκτικότητα του και την αποφυγή blackout.

2. Έργων αντιπυρικών ζωνών κάτωθεν του εναέριου δικτύου ΜΤ, αποψιλώσεων και κλαδεμάτων πλησίον αγωγών.

Οι ενέργειες αυτές των Υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ αποσταθεροποιούν και αποδιοργανώνουν τον γενικότερο σχεδιασμό υλοποίησης των έργων που διαχειρίζεται και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία εν μέσω καύσωνα και τουριστικής περιόδου.

Υπάρχει επομένως, τόσο στις τοπικές κοινωνίες η προφανής ανησυχία για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι επιλογές αυτές του ΔΕΔΔΗΕ για το σταμάτημα των παραπάνω εργασιών, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αφού τα δίκτυα διανομής ενέργειας αποτελούν τον πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση η οποία έχει κριθεί ως αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάστε:

1. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους και με ποια τεκμηρίωση προβαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στις εντολές διακοπής των εν λόγω εργασιών, αφού πρώτον αποτελούν μέρος των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές και δεύτερον συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας ιδίως στις νησιωτικές περιοχές αποτελώντας μέρος του επιτελικού σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης;

2. Πώς θα ολοκληρωθούν τα έργα RRF και τι θα γίνει αν χαθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

3. Υπάρχει βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για την υλοποίηση και χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάπτυξης του Δικτύου που εγκρίθηκε από την ΡΑΕ; Με ποια συγκεκριμένα έργα ανά Περιφέρεια θα προχωρήσει το πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια;

4. Με ποιόν τρόπο θα πετύχει η χώρα μας τις Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την ενεργειακή μετάβαση μέσω νέων αναβαθμισμένων και ανθεκτικών δικτύων;

5. Με ποιον τρόπο θα διαχειριστείτε τους καταρτισμένους στον τομέα της ενέργειας ανέργους που θα προκύψουν από τη διακοπή των έργων;

Αρχειοθήκη ιστολογίου