
Τις ισορροπίες στην αγορά του ρεύματος ξαναγράφει ο «γάμος» Ηρων και nrg, που όχι μόνο δημιουργεί ένα ισχυρό καθετοποιημένο utility στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης, με μερίδιο 17%, δίπλα στη ΔΕΗ και τη Metlen, αλλά και αναπόφευκτα αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο.
Σε έναν κλάδο που βρίσκεται ακόμη σε φάση μετασχηματισμού και δεν έχουν μπει στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ, η είδηση έρχεται να προσδώσει νέα δυναμική στη συζήτηση για τις επόμενες «παντρειές» και ενώ είναι ορατά εδώ και καιρό τα σημάδια ότι οδεύουμε σε μια αγορά κατά το μοντέλο των telecoms.
Δηλαδή, με όχι πάνω από 3-4 εταιρείες έναντι των σημερινών άνω των 10, εκ των οποίων μερίδια άνω του 2% έχουν οι 7.
Το νέο σχήμα υπό την ονομασία «UtilityCo» - που είναι προσωρινή, καθώς θα «βαφτιστεί» το 2026 - αποτελεί προς ώρας τον 3ο πόλο στο χώρo, με 550.000 πελάτες, portfolio παραγωγής 1,5 GW και κυρίως με το firepower δύο εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil.
Κρίνοντας ωστόσο από τη παρουσίαση προς τους επενδυτές, το σχήμα «βλέπει» ευκαιρίες μεγέθυνσης του προφίλ του και τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προμήθεια έως και 11 επιπλέον Τεραβατωρών έως το 2030 που δύνανται να προστεθούν στις 8,3 Τεραβατώρες τω συνδυασμένων πωλήσεων της ΗΡΩΝ και της nrg τη περυσινή χρονιά.
Έχει ενδιαφέρον ότι από τις 11 αυτές επιπλέον TWh, οι μεν 7 θα προέλθουν από την εκτιμώμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με τον νέο παίκτη να διεκδικεί σημαντικό μερίδιο αυτής της πίτας, ωστόσο οι υπόλοιπες 4 Τεραβατώρες αντιστοιχούν στις πωλήσεις των μικρότερων παρόχων, οι οποίοι έχουν αθροιστικά μερίδιο 10%. Και συνδέονται με τις «ευκαιρίες συγκέντρωσης της αγοράς» (market opportunity), όπως αναφέρει η χθεσινή παρουσίαση της Motor Oil, αναφορά που φωτογραφίζει τη δυνατότητα εξαγοράς από το κοινό σχήμα κάποιου εκ των μικρότερων παρόχων.
Τα τέσσερα νέα δεδομένα
Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, η συννένωση των δύο παρόχων αναδεικνύει
τέσσερα νέα δεδομένα στην αγορά του ρεύματος. Το πρώτο είναι ότι
ενώνουν δυνάμεις δύο μεγάλοι του χώρου, όχι απλώς δύο πάροχοι, (η Ηρων
και η nrg), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δύναμη πυρός που μπορεί να
ξεκλειδωθεί και τη δυναμική που δίνει για την επόμενη μέρα δύο παικτών
που μέχρι σήμερα κινούνταν αυτόνομα.
Η πίστα αλλάζει, μεγαλώνει και οι δύο παίκτες επανατοποθετούνται στην αγορά μέσω ενός σχήματος που θα εξυπηρετεί 488.000 πελάτες ηλεκτρισμού και 61.000 φυσικού αερίου, θα αντιπροσωπεύει πωλήσεις 8,3 Τεραβατωρών και κυρίως θα έχει ένα portfolio παραγωγής που συνδυάζει τις μονάδες βάσεις με την ευελιξία.
Τον «Ηρων ΙΙ» δηλαδή και τη συμμετοχή 35% στην Korinthos Power με το ευέλικτο capacity της πιο σύγχρονης και αποδοτικής μονάδας στη χώρα, αυτή της Κομοτηνής (877 MW). Σε ένα ενεργειακό περιβάλλον που θυμίζει όλο και πιο πολύ «κινούμενη αμμο» λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ (όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο σβήνουν), η ευελιξία ως φυσική αντιστάθμιση κινδύνου είναι μονόδρομος για να παραμείνει κάποιος στο παιχνίδι.
Η πρώτη συννένωση δύο μεγάλων παικτών
Το δεύτερο δεδομένο αφορά το μεγάλο ατού της συγκεκριμένης
συγχώνευσης, τις πάμπολλές συνέργειες που αυτή φέρνει. Από το μείγμα του
χαρτοφυλακίου των μονάδων παραγωγής που εισφέρει ο κάθε παίκτες, τα
θαλάσσια αιολικά (Θρακικό Πέλαγος), καθώς και το κοινό energy management
και trading, μέχρι το στελεχιακό δυναμικό που θα δουλεύει από κοινού,
τα συστήματα πώλησης, τα μπάτζετ ή τα logistics.
Το τρίτο στοιχείο που έχει τη σημασία του είναι ότι πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη συγχώνευση δύο μεγάλων παρόχων στην εγχώρια αγορά του ρεύματος. Τον τόνο μέχρι σήμερα έδιναν οι εξαγορές μικρότερων από μεγαλύτερους παίκτες, χωρίς ποτέ να έχουμε μέχρι σήμερα δει ένα «deal μεγάλων». Αλλάζει η κλίμακα των συγχωνεύσεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι η πρώτη αυτή συννένωση δύο μεγάλων εταιρειών θα λειτουργήσει εκτός απροόπτου ως καταλύτης για περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές. Τρεις πλέον παίκτες, η ΔΕΗ (48,47%), η Metlen (21,45%) και η UtilityCo (17%), συγκεντρώνουν σχεδόν το 90% της αγοράς. Ο επόμενος, η Elpedison έχει κοντά στο 6% και ακολουθούν η Φυσικό Αέριο με 3,55% και η Ζενίθ με 2,60%.
Σε έναν τομέα όπου η καθετοποίηση αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση, η συγκεκριμένη συννένωση αλλάζει τα δεδομένα και οι υπόλοιποι παίκτες θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους και να μεγενθυθούν αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.
Η συζήτηση για τους επόμενους πιθανούς «γαμούς» αποκτά νέα δυναμική σε μια αγορά που φαίνεται να ακολουθεί το μοντέλο των telecoms.
Οι επόμενοι μήνες μπορεί να φέρουν νέες ειδήσεις. Ο επικεφαλής της
Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει βάλει στόχο ένα μερίδιο αγοράς για
τη Protergia στο 30%, ενώ ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιαμίσιης
έχει θέσει τον πήχη για την Elpedison τουλάχιστον στο 10% μέχρι το 2026.
Τα assets και τα μετρητά
Στα της δομής του deal, η Motor Oil θα εισφέρει το 100% της nrg και το 50% της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, καθώς και ποσό σε μετρητά ύψους 79 εκατ. ευρώ ως «cash consideration».
Επειδή ο Ηρων έχει μεγαλύτερα μεγέθη από την nrg, το τίμημα είναι απαραίτητο για να εξομοιωθούν οι συμμετοχές των δύο στο νέο σχήμα και να γίνει το 50%-50%. Τα συνολικά μετρητά που θα εισπράξει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχονται σε 128 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 49 εκατ. να αφορούν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία του σχήματος μέχρι να οριστικοποιηθεί ο «γάμος».
Η δε, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εισφέρει το 100% της μονάδας Ηρων στη Βοιωτία και το 50% της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση φυσικά της ολοκλήρωσης του ελέγχου δέσουσας επιμέλειας (due diligence), καθώς και της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του νέου σχήματος θα είναι ο νυν CEO της ΗΡΩΝ Λουκάς Δημητρίου, ενώ θέση αναπληρωτή CEO θα αναλάβει ο Γενικός Διευθυντής της nrg Τάσος Λωσταράκος.