www.energymag.gr - ΣΥΛΒΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
Δύο στους τρεις καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν πράσινο τιμολόγιο ρεύματος αλλά είναι σαφής η μετατόπιση προς τα σταθερά (μπλε) και τα κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια. Όμως, «το σταθερό τιμολόγιο έχει ένα ρίσκο, όπως και το κίτρινο έχει ένα ρίσκο, όπως και το πράσινο έχει ένα ρίσκο», επισήμανε στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν γίνεται δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για «την ταχεία μεταφορά της μεγάλης πλειονότητας των οικιακών καταναλωτών από τα πράσινα κυμαινόμενα, σε σταθερά τιμολόγια, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, όπως ορίζει η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1711, χωρίς φυσικά οι καταναλωτές να αποστερούνται του θεμελιώδους δικαιώματός τους να επιλέξουν διαφορετικό τύπο τιμολογίου από όσα ελεύθερα μπορούν να διαμορφώνουν και να προσφέρουν οι προμηθευτές». Για τη μετάβαση από τα πράσινα κυμαινόμενα σε σταθερά τιμολόγια το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να παρασχεθούν οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές για περιορισμένη χρονική διάρκεια (ένα εξάμηνο).
«Άμα δούμε το τι τιμολόγια έχουν οι οικιακοί καταναλωτές, βλέπουμε περίπου μια μετατόπιση δέκα ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή από εβδομήντα σε εξήντα, από ογδόντα σε εβδομήντα, κάθε εξάμηνο. Άρα, υπάρχει μια μετατόπιση των καταναλωτών που φεύγουν από το πράσινο τιμολόγιο σιγά σιγά και πάνε είτε στο σταθερό είτε στο κυμαινόμενο, το κίτρινο. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο δύο τρίτα πράσινο, ένα τρίτο ένα εναλλακτικό τιμολόγιο.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια θετική κίνηση, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι το σταθερό τιμολόγιο έχει κι αυτό ένα ρίσκο. Διότι αν εμείς σήμερα πάμε και πούμε στον κόσμο βάλτε όλοι σταθερό τιμολόγιο και τους επόμενους δώδεκα μήνες οι τιμές πέσουν, θα έρθετε και θα μας κάνετε επίκαιρες ερωτήσεις γιατί βάλαμε τον κόσμο να κάνει σταθερά τιμολόγια, ενώ η τιμή του ρεύματος έχει πέσει και τώρα υπερπληρώνετε τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους», υπογράμμισε ο κ. Ν. Τσάφος και κατέστησε σαφές ότι «το σταθερό τιμολόγιο έχει ένα ρίσκο, όπως και το κίτρινο έχει ένα ρίσκο, όπως και το πράσινο έχει ένα ρίσκο».
«Εμείς -εξήγησε- θεωρούμε ότι είναι καλό να έχει ο καταναλωτής επιλογές. Είναι θετικό ότι υπάρχει περισσότερος κόσμος ο όποιος βρίσκει σταθερά τιμολόγια τα οποία του παρέχουν την ασφάλεια που χρειάζεται, αλλά να ξέρουμε πάντα πως ό,τι τιμολόγιο και να έχει κάποιος, αυτή η επιλογή εμπεριέχει ένα ρίσκο. Άρα, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μια τέτοια τροπολογία. Βλέπουμε την κινητικότητα των καταναλωτών και αναγνωρίζουμε το όφελος που μπορεί να έχουν οι καταναλωτές. Βλέπουμε σήμερα αρκετά σταθερά τιμολόγια τα οποία είναι ανταγωνιστικά».
Θ. Σκυλακάκης: Έρχεται μείωση τιμών, προσοχή στο πάγιο
«Τα πράσινα τιμολόγια, το ειδικό τιμολόγιο, δηλαδή, πέτυχε απολύτως τον σκοπό του όταν δημιουργήθηκε. Ποιος ήταν ο σκοπός; Ήταν να ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός», επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και παρέθεσε τα εξής στοιχεία για την θητεία του:
«Το 2024 είχαμε 106 ευρώ χονδρική τιμή και λιανική τιμή τελική 139 ευρώ, αν βάλουμε τους πέντε μεγαλύτερους παρόχους ανάλογα με τα μερίδια αγοράς τους. Χονδρική εικόνα είναι αυτό. Είχαμε, λοιπόν, ένα περιθώριο κέρδους 33 ευρώ. Αν υπολογίσουμε και τη φορολογία που βάλαμε ήταν κάτω από 33. Αντίστοιχα συνέβη και τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 που ήμουν στο Υπουργείο. Αυτό, αν υπολογίσετε το κόστος των πελατών που έχουν προβλήματα ασυνέπειας είναι ένα πολύ θεμιτό περιθώριο κέρδους. Και φαίνεται ότι υπήρχε ανταγωνισμός αν δείτε τη διαφορά μεταξύ των παικτών ανάμεσα στη λιανική και τη χονδρική. Το 2024 είχαμε από 28 ευρώ που ήταν αυτός με το μικρότερο περιθώριο. Ο επόμενος ήταν 35, 37, 43, 47. Συνεπώς, υπήρξε πίεση στον ανταγωνισμό γιατί υπήρξε διαφάνεια και γνώση των τιμών.
Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος έπαιρνε σταθερό τιμολόγιο την 1-1-2024; Αν έπαιρνε ας πούμε σταθερό της ΔΕΗ θα πλήρωνε 180 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ παίρνοντας το πράσινο πλήρωσε τελικά 136 ευρώ τη μεγαβατώρα στη ΔΕΗ. Στο σύνολο της αγοράς ήταν 139. Συνεπώς, εκείνη τη στιγμή θα ήταν μεγάλο λάθος που θα το πλήρωνε πανάκριβα ο καταναλωτής αν κάναμε μία συνολική μετάβαση στο σταθερό τιμολόγιο», τόνισε ο κ. Θ. Σκυλακάκης και συνέχισε:
«Ισχύει το ίδιο σήμερα; Το λέω επειδή υπάρχει η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ΑΠΕ -και αυτές που προγραμματίζουμε και ξέρουν οι πάντες ότι θα μπουν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο- μπορούμε να δούμε ότι η τιμή της χονδρικής θα επηρεαστεί σοβαρά αρνητικά από τις ΑΠΕ και κάποια στιγμή όταν θα γεμίσουν οι συνδέσεις μας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όταν δηλαδή θα είμαστε φουλ εξαγωγικοί τότε θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη μείωση των τιμών από ό,τι τώρα. Συνεπώς, αυτοί που προσφέρουν σταθερά τιμολόγια κοιτώντας προς το μέλλον βλέπουν αυτές τις χαμηλές τιμές να έρχονται και προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. Πρέπει να πάνε οι καταναλωτές προς το σταθερό τιμολόγιο; Πολλοί είναι χρήσιμο να πάνε κυρίως αυτοί που δεν έχουν εικόνα ή ενασχόληση με την αγορά και οι οποίοι θέλουν να έχουν ένα τιμολόγιο και να σταματήσουν να σκέφτονται γι’ αυτό».
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης εντόπισε δύο αδυναμίες, όπως είπε, στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ: «Η μία αδυναμία είναι ότι βάζετε εξάμηνο. Εξάμηνο είναι λάθος διότι για να μπορέσει να λειτουργήσει η μετάβαση στο σταθερό θέλεις τουλάχιστον 12 μήνες για να σπάσει το δωδεκάμηνο, αλλιώς το κόστος της αντιστάθμισης κινδύνου, του hedging, θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Συνεπώς, μια τέτοια μετάβαση χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες και χρειάζεται και αυστηρή τοποθέτηση για το πάγιο. Διότι το πάγιο στα σταθερά είναι σημαντικά μεγαλύτερο που σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές με μικρούς λογαριασμούς νομίζουν ότι κερδίζουν από την τιμή και βλέπουν ότι το χάνουν στο τέλος από το πάγιο.
Συνεπώς, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019 και μετά υπέστησαν δύο σοκ. Το οριακό καύσιμο που είναι το φυσικό αέριο είχε 14 ευρώ το 2019 και έχει φέτος περίπου 40 ευρώ στο TTF. Είναι πολύ μεγάλη αλλαγή η οποία μεταφράζεται σε πάνω από 80 ευρώ αν έχεις ένα παλιό εργοστάσιο χαμηλής απόδοσης. Οι τιμές του CO2 των δικαιωμάτων ρύπων έχουν πάει από τα 19 στα 70 ευρώ. Οπότε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την πραγματικότητα και μετά να βγάζουμε λόγους για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την αγορά», ανέφερε ο πρώην υπουργός.