Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑ ΔΕΗ Σπάρτακος: "Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευθύνες μεγάλες για τα συνδικάτα"


Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΜΕΤΑ ΔΕΗ Σπάρτακος με αφορμή
τις δηλώσεις του δ.σ. της Επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη:
"Αναφορικά με το θέμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Προέδρου και Δ/ντα Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιωτάκη σχετικά με τις επενδύσεις ιδιωτών στην ενέργεια με κοινοπρακτικά σχήματα και μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ, βλέπουμε να γίνεται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης και ταύτισης αυτών των επιλογών με τη «Μικρή ΔΕΗ», που είχε φέρει με Νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση της  ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος Νόμος θα είχε ήδη υλοποιηθεί εάν δεν άλλαζε η κυβέρνηση.
      Δύο πράγματα διαφορετικά που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση το ένα με το άλλο.
Η «Μικρή ΔΕΗ» ξεπουλούσε συγκεκριμένα πάγια περιουσιακά..
στοιχεία της επιχείρησης (μονάδες φυσικού αερίου και λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μελλοντικά κοιτάσματα λιγνίτη και το 30% των πελατών), ενώ στα κοινοπρακτικά σχήματα, βάζουν οι ιδιώτες κεφάλαια μαζί με τη ΔΕΗ και επενδύουν.
     Είναι πασιφανές ότι η προσπάθεια αυτής της διαστρέβλωσης έχει τελικό αποδέκτη την «κοινή γνώμη» την οποία και θέλουν να διαμορφώσουν πείθοντάς την ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα.
     Σε μια εποχή όπου η ΔΕΗ δέχεται από παντού πόλεμο και σηκώνει στις πλάτες της ανείσπρακτα έσοδα που φθάνουν τα 2 δις ευρώ, οι λογικές αυτές σαμποτάρουν τα όποια επενδυτικά σχέδια έχει η Επιχείρηση και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που προσπαθούν να την διαλύσουν, καραδοκώντας να πάρουν αυτά που δεν μπόρεσαν να υφαρπάξουν ως στιγμής.
      Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Χατζηδάκη ότι θέση της ΝΔ είναι η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» αλλά και η θέση του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη (του μόνιμου ιδεολογικά πολέμιου της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού μας φορέα), ότι η ΝΔ επιμένει στο θέμα «Μικρή ΔΕΗ» και στο σταμάτημα της επιχορήγησης του ασφαλιστικού μας φορέα.  
     Δεν μπορεί οι υποστηρικτές των κοινοπρακτικών σχημάτων, σήμερα να τα καταγγέλλουν και να τα ταυτίζουν με τη «Μικρή ΔΕΗ» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
        Η θέση της ΔΑΚΕ είναι καθαρή υπέρ αυτών των σχημάτων και κατηγορεί όσους δεν άφησαν τον κ. Αθανασόπουλο να τα υλοποιήσει.
    Τουλάχιστον ας λέμε την αλήθεια στους εργαζόμενους και στην κοινωνία και να μην διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα για μικροπολιτικά συμφέροντα.        
    Όσοι δεν είναι υπέρ αυτών των λογικών να μην συμπαρασύρονται σε τέτοιες πρακτικές.
 Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευθύνες μεγάλες για τα συνδικάτα και τα στελέχη τους και αυτές οι ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν.
  
  Η θέση μας ήταν και είναι:
  • Υπέρ μιας ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο
  • Υπέρ της στήριξης του λιγνίτη ως εθνικό καύσιμο
  • Υπέρ του να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα κοινωνικό αγαθό που θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες
     Για μια ΔΕΗ με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά θα αγωνιζόμαστε και καλούμε όλους να συμπορευτούν και να δώσουμε την μάχη προς αυτή την κατεύθυνση".

Αρχειοθήκη ιστολογίου